blog-logo

Aproape 8.000 de pelerini s-au rugat Fecioarei Maria și s-au închinat la crucea părintelui Arsenie Boca

Aproape 8.000 de pelerini s-au rugat Fecioarei Maria și s-au închinat la crucea părintelui Arsenie Boca

procesiune icoana Sf. Maria (7)Aproape 8.000 de credincioşi au participat, sâmbătă, la procesiunea organizată la poalele Tâmpei în cinstea Sfintei Fecioare Maria, patroana spirituală a Brașovului, evenimentul fiind cel mai mare de acest gen din ultimii 25 de ani. Aceştia s-au rugat urmând traseul deja binecunoscut, cu pornire de la de la Biserica „Sf. Treime” Tocile, din Şcheii Braşovului, trecând apoi pe străzile din centrul istoric, până la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Sfatului. În alai s-au aflat 30 de preoţi, în frunte cu PS Ilarion, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, dar şi câteva zeci de călugări de la mănăstiri din întreaga ţară. Alături de aceştia şi de miile de pelerini, s-au aflat şi junii din Şchei, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, şi membrii Ordinului Militar al Sfintei Fecioare Maria Creștin Ortodox. Pe parcursul procesiunii s-au făcut mai multe opriri în locuri cu încărcătură spirituală, ortodoxă și națională, fiind rostite scurte rugăciuni, la monumentul Eroilor Neamului Românesc din Piaţa Unirii, la Colegiul Naţional Andrei Şaguna, în faţa Maternităţii şi la intrarea în Piaţa Sfatului.

 Icoană realizată în stil bizantin

procesiune icoana Sf. Maria (9)Având şi binecuvântarea ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, evenimentul a fost organizat de către Protopopiatul Brașov al Bisericii Ortodoxe și Parohia „Sfânta Treime – Tocile”, cu sprijinul Ordinului Militar al Sfintei Fecioare Maria Creștin Ortodox, ai cărui reprezentanţi au promovat în urmă cu cinci ani ideea numirii Maicii Domnului drept protectoare a orașului, în cinstea căreia au adus și anul acesta o icoană deosebită a Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Aceasta, purtată la loc de cinste de feţele bisericeşti, o înfățișează pe Sfânta Fecioară Maria, cu ochii înlăcrimați şi este o replică a celei de dimensiuni mai mari, dăruită acum cinci ani de Ordinul Sf. Maria. Icoana din acest an, realizată în stil bizantin, a fost lucrată în ultimele șase luni de către călugării de la mănăstirea Meteora din Grecia, care au folosit mozaic de marmură și foiță de aur. Icoana va rămâne în biserica din Piața Sfatului până la Odovania praznicului Nașterii Maicii Domnului, (sâmbătă, 12 septembrie), urmând a fi dusă apoi la Biserica Sf. Treime.

Alte articole:   FOTO Balustrada din zona de belvedere de pe Tâmpa a fost recondiționată    

O binecuvântare pentru Brașov

Totodată, în acest pelerinaj a fost purtată crucea de binecuvântare a părintelui Arsenie Boca, descoperită de curând în altarul bisericii Sf. Treime de către preotul paroh prof.dr. Aurelian Reit, după ce acesta, împreună cu dr. în istorie Liviu Pandele, a găsit în arhiva bisericii o fotografie-document, ce îl înfățișa pe mare duhovnic participând la slujba de resfințire a lăcașului de cult în 15 septembrie 1946 și ținând la piept acel obiect sacru. De asemenea, Biserica Sfânta Treime este locul unde se află cea mai mare icoană a Sfintei Fecioare Maria şi unde s-a cântat pentru prima dată imnul „Deşteaptă-te române!”.

„Vă mulțumesc că ați participat în număr mai mare decât anul trecut la această procesiune. A devenit o tradiție, ca în cinstea Nașterii Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria, care din 2010 este și Sfânta Protectoare spirituală a Brașovului, pentru a vesti aceasta, să facem acest pelerinaj, de la Biserica Sf. Treime unde este acea mare și frumoasă icoană sfințită a Maicii Domnului, și să aducem această copie, mai ușor de purtat, pe care am așezat-o la loc de cinste. Pe Maica Domnului, Sfânta Fecioară Maria, însuși Fiul ei a cinstit-o, cum să nu ne plecăm genunchii noi, să o preacinstim, să-i mulțumim și să o rugăm să ne fie în continuare apărătoare, și să se roage pentru noi”, s-a adresat credicinioșilor protopopul Brașovului, pr. Gheorghe Dănuț Benga.

Mulțumirea celor fără posibilități

Alte articole:   STUDIU: Aproape 80% dintre români vor să schimbe locul de muncă

Descoperirea acestei poze document din 1946, alături de crucea de rugăciune a părintelui Arsenie Boca, a generat pentru persoanele aflate în suferință și nu numai un pol de credință și ajutor sufletesc. Asociațiile de pensionari din Brașov, care au peste 40.000 de membri, au ținut să îi mulțumească public atât Înalt Prea Sfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, cât și PS Ilarion și protopopului Brașovului, care au binecuvântat organizarea acestei manifestări, dar și ca această cruce Sfântă să rămână de acum expusă în incinta Bisericii Sfânta Treime din Șcheii Brașovului, unde vor putea cu ușurință să vină să se roage. Chiar dacă anumite canale media au exagerat în legendarea acestui mit din jurul părintelui Arsenie Boca, în aceste vremuri de criză, multe persoane și-au pus ultima speranță în credință și ajutorul Domnului. Pentru cei care nu aveau posibilitatea materială să se deplaseze la Prislop, unde își trăiește somnul de veci părintele Arsenie Boca, faptul că se pot ruga la crucea părintelui Arsenie în Șcheii Brașovului este o adevărată binecuvântare.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.