blog-logo

Crucea părintelui Arsenie, descoperită la Brașov după 68 de ani

Crucea părintelui Arsenie, descoperită la Brașov după 68 de ani

IMG_4160Descoperire de excepție în Biserica Sfânta Treime din Șcheii Brașovului. Crucea de rugăciune a părintelui Arsenie Boca a fost găsită după ce a fost dată dispărută în urmă cu 68 de ani. În jurul acestei sfinte cruci s-a împletit o adevărată legendă.

Pe vremea când părintele Arsenie Boca a fost închis în temniţele Securităţii, gardienii îl vedeau rugându-se la ea prin vizetă. Însă, atunci când intrau în celulă sa pentru a o confisca, această cruce dispărea. Bucuria cea mai mare a preoţilor din Şcheii Braşovului a fost aceea de a descoperi această cruce în Biserica Sfânta Treime, în altarul lăcaşului de cult, lângă antimis.

parintele voineag si parintele arsenie boca schei brasov„Lucrez la o carte despre civilizaţia dacilor din Şcheii Braşovului, iar părintele Aurelian Reit la lucrarea lui de doctorat. În timp ce cercetam arhiva comună a cetei junilor bătrâni şi Bisericii Sfânta Treime, am găsit o fotografie – document unică, în care apare regretatul părinte paroh Voineag alături de părintele Arsenie Boca”, ne-a declarat dr. Liviu Pandele, mare comandor al Ordinului Militar Sfânta Maria Creştin Ortodox.

Alte articole:   Întreruperi programate de curent în Săcele și Părău

În urma mai multor cercetări rezultate din arhivele bisericii, s-a descoperit crucea din argint cu care binecuvânta credincioşii părintele Arsenie Boca, ajunsă într-un mod inexplicabil sub antimis (pânză pusă în altar pentru a aşeza pe ea pâinea sfinţită şi potirul).

„Eu mi-am luat doctoratul şi am tot studiat foarte mult isoria Bisericii Sfânta Treime. Aşa am găsit această fotografie istorică, la resfinţirea bisericii, în data de 15 septembrie 1947, unde a participat şi părintele Aresenie Boca, unde avea în mână o cruce de binecuvântare. Am cautat documente să vedem daca ne-a donat-o nouă. Din păcate nu am găsit astfel de documente. Din fericire, a vrut bunul Dumnezeu să o găsim în cele din urmă. Am restaurat-o şi am găsit scris pe ea 15 septembrie 1946, când a avut loc sfinţirea bisericii. O vom pune acolo unde îi este locul, în faţa sfântului altar”, spune şi preot prof. dr. Aurelian Reit.

Va fi prezentată publicului alături de o icoană bizantină a Maicii Domnului, realizată la Meteora

maica domnului icoana bizantina biserica sf treime brasovÎn acest context, cu ocazia manifesărilor prilejuite de sărbătorirea Sfintei Marii, având binecuvântarea Mitropolitului Ardealui, dr. Laurenţiu Streza, va fi depusă la această biserică o icoană din mozaic în stil bizantin, maica Domnului Rugătoare, realizată timp de şase luni în atelierele Mănăstirii Meteora (Grecia), alături de crucea cu care binecuvânta părintele Arsenie Boca.

Alte articole:   Evaluarea Națională 2021. Ministerul Educației a publicat un ghid cu informații despre condițiile și regulile examenului

La aceste manifestări, din însărcinarea Mitropolitului Ardealului, coordonarea va fi realizată de PS Ilarion, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, de la mănăstirea brâncovenească de la Sâmbăta, alături de un grupă de 30 de preoţi şi 20 de călugări.

În anul 2010, la rugamintea unor scriitori şi istorici din Braşov, alături de comunităţile de juni din Şcheii Braşovului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Mitropolitul Ardealului IPS Laurenţiu Streza, dădeau binecuvântarea ca oraşul Braşov şi regiunea să o aibă drept protectoare pe „Sfânta Fecioară Maria” – sărbătoare care avea să fie organizată an de an, in 8 septembrie, dată care coincide în mod fericit cu începutul anului bisericesc.

Alte articole:   VIDEO Ninsoare la munte, la jumătatea lunii iunie. DRDP Brașov acţionează pentru deszăpezirea Transfăgărăşanului

Procesiune cu mii de oameni la Braşov

Manifestările de anul acesta dedicate „Sfintei Fecioare Maria” – patroana spirituală a oraşului Braşov – se desfăşoară sub auspicii favorabile unei mari manifestări religioase creştin-ortodoxe din Ardeal.

Procesiunea religioasă va avea loc sâmbătă, 5 septembrie, pornind de la Biserica „Sf. Treime” Tocile, din Şcheii Braşovului. La ora 17.00 – slujba de Maslu de obşte, ora 18.00 – Vecernie, ora 18.30 – Pelerinaj religios de la Biserica “Sf. Treime” la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Piaţa Sfatului Braşov,  ora 19.00 – procesiunea cu Icoana Maicii Domnului la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Piaţa Sfatului Braşov.

Biserică ortodoxă „Sf. Treime” din Şcheii Braşovului este renumită şi pentru faptul că aici este locul unde s-a cântat pentru prima dată „Deşteaptă-te române!”, este locul unde se găseşte cea mai mare icoană a „Sfintei Fecioare Maria” şi tot aici odihnesc moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi ale Sf. Pantelimon.

Distribuie dacă îți place!
 1. Hai ca după , icoane plângăcioase , moaște tămăduitoare , BOR a mai scos de sub fusta un nou articol de prostit Mulțimea creștina . Da un caiet cu plata impozitelor cum de nu s-a găsit ?

  Reply
 2. Pentru iubitorii de adevar si patrie, nepatati de machinatiile masoneriei iudeo-reptiliene este binecunoscuta legatura scheienilor cu civilizatia dacica. De fapt, locuitorii vechi din Schei stiu foarte bine inscriptia gasita pe o stanca din pietrele lui solomon unde daco-scheienii se opuneau construii tunelul Roman pe sub tampa, motivand intr-o latina greoaie „De ce sa vina getii mai usor in centru? Da-i dracu de sarmari!”

  Reply
 3. „dr. Liviu Pandele, mare comandor al Ordinului Militar Sfânta Maria Creştin Ortodox” !!!!!!!!

  Reply
 4. de asemeni procesiunea religioasa este asteptata la standul Jagermeister de pe arena sportiva , unde, in spirit stramosesc vor fi servite bauturi alcoolice si mamaliga dacica.

  Reply
 5. Fidel, cand ai fost in Romania?

  Reply
 6. „„Lucrez la o carte despre civilizaţia dacilor din Şcheii Braşovului,…”

  Inca o mostra de inventie istorica a buticarului Pandele, „el dottore”. 🙂
  Dealtfel, face echipa buna cu un alt fabulist „istoric” notoriu din Belgerei. 🙂

  *
  Problema mare e ca in randul populatiei inca exista o masa mare de inculti care pun botul la asemenea povesti mincinoase de 2 bani, servite pe tava de catre Biserica.
  Pe de alta parte, parca legea anti-legionara interzice cu desavarsire cultul legionarilor, Arsenie Boca fiind unanim recunoscut ca a avut legaturi mai mult sau mai putin stranse cu aceasta organizatie fascista si antisemita.
  Ca BOR i-a oferit refugiu, si nu numai lui, demonstreaza fara echivoc similitudini ideologice dintre cele 2 organizatii.

  *

  Icoana aia nu e realizata in stil bizantin, cum se minte in articol. E realizata in cel mai stil pur vest-european (catolic). Nu e prima ocazie cand „se imprumuta” ceva de la altii, ulterior sustinandu-se „autohtonitatea” ei.
  Stilul bizantin e caracterizat prin sfinti pictati cu ochi bulbucati, vedeti picturile murale ale manastirilor vechi ortodoxe.
  Stilul bizantin:

  https://alexandrinosart.wordpress.com/

  Reply
 7. Icoana catolica dupa care s-a copiat in „cel mai pur stil bizantin” icoana ortodoxa:

  http://www.wisegeek.org/what-is-the-role-of-the-virgin-mary-in-the-catholic-church.htm

  Cine-si asuma raspunderea pt mintirea si prostirea enoriasilor ortodocsi?

  Reply
 8. Popa asta o sa gașeasca si sângele lui Iisus Hristos la el la biserica doar, doar o mai fraieri doua babe!
  I-a citite aici
  http://morometia.ro/ofcr/lacasuri/case-parohiale/casa-parohiala-audi-q7-preot-aurelian-reit-din-brasov/

  Reply
 9. Hai ma lasi? Aparea si disparea?????? Parca ar fi hocus pocus Harry Potter! Da las ca mai sunt prosti care sar cu banul.

  Reply
 10. habotnici isi merita soarta 3 septembrie 2015, 9:00 AM

  Mai rar asa borfas ca reit asta, dar se pare ca sunt multi prosti inca pe lumea asta de are asa clientela bogata.

  Reply
 11. Nu e prietene nicio descoperire, e doar marketing prost.

  Reply
 12. MARE MINCIUNA SI BLASFEMIE A LA PANDELE MASONUL CE SE DA CAVALER CRESTIN…RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate