blog-logo

Plagiat la Agenția Metropolitană Brașov?! Bani luaţi de la CJ pentru un proiect existent de cinci ani!

Plagiat la Agenția Metropolitană Brașov?! Bani luaţi de la CJ pentru un proiect existent de cinci ani!

drumul troitelorAgenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov implementează în municipiul Brașov, până la finele anului 2015, proiectul cultural „Troițele din Șcheii Brașovului, mărturii ale timpului”. Amănunte AICI!

Valoarea totală a proiectului este de 71.740,28 lei, din care finanţarea nerambursabilă de la Consiliul Județean este în valoare de 29.400 lei. (Cei care denunşă acest plagiat precizează că au făcut deja aceste demersuri cu banii din buzunarul propriu…).

Practic, una peste alta, mai inventăm încă o dată roata, dar e în tonul lucrărilor din administraţia publică.

Sau, ca să reformulăm, este încă o dovadă că în zona chelutirii banilor publici, unii ştiu doar tabla înmulţirii…

Iată textul postat, în semn de protest, de ing. Filipescu, unul dintre co-autorii traseelor de vizitare a troițelor din Șchei, AICI:

Alte articole:   Centre mobile de vaccinare în trei localităţi din judeţul Braşov

..RUSINICA ! Dle ALEXANDRU STANESCU ~…HARTA utilizata de peste 5 ani si pana in prezent la.. ” DRUMUL TROITELOR „……..organizat si anul acesta in a 5-a EDITIE de catr.Prof. Eugen Moga si Ing Florin Filipescu……………………. ( D-l… Alexandru Stanescu – ne participand nici o data dar fiind la curent cu evenimentul iar acum incercand sa ne DEPOSEDEZE = PLAGIEZE EVENIMENTUL si HARTA jn mod FRAUDULOS .incorect. utilizand fonduri de la Agentia Metropolitana – C.J. ? !)……..( Harta – cu dreptul de autor obtinut de un Arh. de frunte al Bv. ce a lucrat-o special pentru Moga si mine – contine 3 trasee posibile de dificultate in functie de vreme si participanti..mic mediu si complet ~ Explicatii competente oferite de AUTORUL Cartii : ” TROITE SIMBOL AL INVIERII ” Autor nimeni altul decat Eugen Moga aparuta in 2008.
Obs, ~ cheltuielile ocazionate au fost suportate de noi din fonduri personale ~ …………………….Dupa parcurgerea TRASEULUI se vizita in casa personala din SCHEI o expozitie de obiecte si documente din colectia mea numita………………………………….. ” MUZEUL DIN POD „- Toate cele 5 editii au avut loc la sfarsitul lunii MAI sambata in preajma sarbatorii deSf. Ctin si Elena ~~~…………..Pot dovedi cu MII de foto si FILME la Emisiuni TV la….. RTT , RDS . NOVA …etc si ARTICOLE din 3 ZIARE brasovene pe o perioada de 5 ani de zile…..

Distribuie dacă îți place!
 1. Stimate domnule Filipescu,
  Stimate domnule Sebastian,

  Troiţele şcheienilor şi junilor, modalitatea de vizitare a lor nu este o idee nouă și în nici un caz nu ne asumăm dreptul de proprietate intelectuală asupra lor. Nu cred că putem vorbi despre un plagiat la nivel de idee și nici de conținut. Ideea de a face un anumit traseu tematic nu are nici o legatura cu traseele puse în operă de dumneavoastră domnule Filipescu, iar despre conținut nici nu putem discuta deoarece proiectul nostru este în lucru și vă asigur că orice informație preluată din alt material are sursa indicată.
  Proiectul Agenției Metropolitane Brașov se numeste „Troițele din Șcheii Brașovului, mărturii ale timpului”. Proiectul îşi propune valorificarea patrimoniului cultural construit al Braşovului şi lărgirea ofertei culturale braşovene prin aducerea la cunoştinţa populaţiei locale şi a turiştilor români şi străini a moştenirii culturale din Şcheii Braşovului, reprezentată pe o parte de troiţele junilor, de arhitectura vernaculară şi de tradiţiile de peste an ale junilor din Şchei. În vederea valorificării acestor elemente ale patrimoniului cultural transilvănean şi a potenţialului lor etnografic, istoric şi spiritual braşovean, în cadrul proiectului se vor stabili trasee turistice pietonale şi pentru biciclete, care vor fi marcate după normele europene în vigoare și care se vor regăsi pe trei panouri de informare turistică amplasate în zona cartierului Șchei.
  Nu este primul și cu siguranță nici ultimul proiect pe care îl discutăm cu Junii și obținem finanțare.
  Vă asigur domnule Filipescu că nimeni nu v-a furat ideea, așa cum se observa la o atentă analiză a celor doua proiecte. Sincer ne bucurăm că există astfel de inițiative și am fi bucuroși dacă am putea să vă susținem în proiectele viitoare.
  Pe de altă parte nu vrem să fim parte într-o luptă a orgolilor. Dacă aveți o astfel de luptă cu domnul Alexandru Stănescu, vă rugăm respectuos să o rezolvați neimplicând Agenția Metropolitană Brașov.
  În încheiere, domnule Sebastian Dan, va asigur ca acest proiect nu este un proiect clonat pentru a sifona bani publici așa cum sugerați în titlul articolului. Pe viitor vă rog să studiați mai profund atat acuzele apărute pe diverse rețele de socializare, cît și cauzele declanșări unor astfel de acuze. Autorul acestor acuze se referă la o persoana fizică și nu la o persoana juridică.
  Vă informez de asemenea că proiectul domnului Filipescu are nevoie de finanțare în continuare și el putea fi finanțat din programul CJBv cu condiția ca proiectul să fie depus în termenele cerute și să întrunească condițiile cerute de finanțator.
  De aceea vă rog să publicați acet drept la replică.

  Cu stimă,
  Dragoș David
  Director General
  Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov

  Reply
 2. Stimate domnule Sebastian Dan,
  As dori sa clarific cateva lucruri in legatura cu postarea dvs.
  1. Am fost solicitat sa ma alaturi echipei de implementare a proiectului AMB pentru ca sunt istoric, apoi si pentru faptul ca sunt scheian prin nastere si prin neam. In plus as dori sa adaug si faptul ca am fost direct implicat in reactualizarea listei monumentelor din Judetul Brasov in anii 2009-2010. Prin urmare cunosc indeaproape patrimoniul construit al Brasovului si sunt capabil sa documentez un traseu turistic sau cultural in Schei si Brasov, fara a solicita ajutorul cuiva sau fara a inspira din munca unor amatori.
  2. Consider ca activitatile de promovare a patrimoniului cultural nu sunt concurente, dimpotriva, ele se completeaza pentru ca au acelasi scop. Sunt binevenite initiativele unor particulari si amatori, dar promovarea adecvata si de impact a patrimoniului brasovean poate fi realizata numai prin proiecte si numai cu ajutorul specialistilor, cei care lucreaza sau activeaza in domeniu.
  2. Nu exista nici un monopol asupra organizarii unor trasee turistice prin Brasov si nici asupra activitatii de promovare a troitelor. Consider ca orice brasovean sau scheian are dreptul legitim de a promova patrimoniul si traditiile orasului sau natal, iar acest drept nu poate fi ingradit de pretentiile unora de a detine monopolul pe o anumita tema. Altfel s-ar putea ajunge la situatia in care, nimeni sa nu mai poata elabora o harta turistica, din simplul motiv ca altcineva a mai realizat una, cu aceleasi poteci, cu cativa ani inainte.
  Majoritatea troitelor sunt pe domeniul public, prin urmare nimeni nu poate avea pretentia de a avea monopol asupra activitatii de promovare a acestor monumente.

  3. Cei doi domni care organizeaza odata pe an o plimbare prin Schei fac un lucru laudabil, dar nu promoveaza patrimoniul cultural imobil in fata unui public larg. Excursia lor este un eveniment privat de mica anvergura, fiind adresat unui cerc restrans.
  Daca vreunul dintre dansii doreste sa beneficieze de o finantare, atunci poate sa depuna un proiect la o autoritate publica, dispusa sa finanteze acest tip de proiecte. Insa pentru a castiga p finantare trebuie sa redactezi un proiect si sa-l depui.
  Daca nu depui un proiect, dar ii critici pe altii care au facut-o, nu reusesti decat sa starnesti banuiala ca in spatele tupeului se ascunde si un pic de invidie.

  4. Tema abordata nu este noua, in primele patru decenii ale secolul al XX-lea prezentarea troitelor si a obiceiurilor junilor din Schei a fost realizata de numerosi autori, mai ales istorici si etnografi(Candid Muslea, Ion Muslea, Gh. I. Pitis si altii). In perioada recenta troitele si obiceiurile Junilor au fost prezentate in diverse lucrari de popularizare de catre d-l Vasile Oltean si de subsemnatul ( vezi Obiceiurile de peste an ale Junilor din Scheii Brasovului – 2012).
  Brosura scrisa de mine a fost realizata printr-un proiect finantat de AFCN, pentru ca in zilele noastre proiectele de promovare a unei comunitati isi gasesc surse de finantare mai ales la AFCN.

  5. Proiectul finantat de Consiliul Judetean Brasov se inscrie in strategia Agentiei Metropolitane de a promova in plan turistic si cultural patrimoniul brasovean. Proiectul este unul nou, nu se inspira din proiectele altora, pentru ca are in vedere promovarea patrimoniul construit si a patrimoniului imaterial reprezentat de traditiile junilor prin organizarea unor trasee care vor cuprinde pe parcursul lor diverse monumente (biserici, case memoriale, cruci si troite). Produsele culturale vor fi distribuite gratuit prin centrele de informare turistica. Abordarea subiectului este mult mai complexa decat pare, astfel pe langa marcarea pe harta a unor trasee se va realiza si un album cu imagini in care vor fi prezentate alaturi de monumente si imagini ale unor evenimente traditionale care au loc in proximitatea troitelor. Se vor organiza activitati de informare si din sfera educatiei non-formale in scoli si se vor marca semne indicatoare ale traseului pe strazile si ulicioarele din Cetate si Schei.
  Este un proiect bun, util comunitatii si care va fi un model de bune practici in viitor, bugetul este realist si tine cont de toate normele impuse de finatator.

  6. Nu este o problema si nici o rusine sa fii platit ca specialist in cadrul unui proiect, pentru ca proiectul beneficiaza de cunostintele acumulate in ani si de roadele muncii depuse in activitatea de documentare din cadrul respectivului proiect. Asa cum zidarul este platit pentru ceea ce construieste, iar stomatologul pentru plombarea unei masele, tot asa si istoricul poate fi platit pentru documentare si consultanta.

  7. Nu ma inspir si nici nu ma documentez cu ajutorul amatorilor, prefer izvoarele scrise si lucrarile confratilor mei. De altfel multe din lucrarile aparute in ultima perioada au lacune sau contin informatii eronate si neverificate. Din acest motiv, unul dintre aspectele care vor fi avute in vedere la realizarea materialelor de promovare va fi incercarea de a corecta unele informatii eronate si de a le transmite apoi in spatiul public.

  8. Domnule Sebastian Dan, o norma elementara de bun simt pretinde preluarea informatiilor publicate din cel putin doua surse sau macar verificarea lor.
  Dumneavoastra, in schimb, ati preluat niste fantasme, niste povesti despre un asa-zis plagiat. O idee suparatoare, un titlu pe masura si o mare lipsa de substanta. Pentru ca in afara unor declaratii, preluate de-a valma de pe o pagina personala de facebook, nimic nu sustine ideea unui plagiat. Citind declaratiile de pe facebook , m-as fi intrebat: „Cum poti comite plagiat fara a fi tiparit, scris, desenat sau modelat ceva ? Cum poti prelua o harta fara sa stii ce se afla in ea?”;
  Dumneavoastra ati pus semnul intrebarii dupa titlu, fara a astepta de fapt un raspuns. Tot asa am si eu doua, trei intrebari pentru dvs. domnule Sebastian Dan. Intrebari simple la care nu astept nici un raspuns:
  1. Cum poate fi catalogata, altfel decat o fantasmagorie, afirmatia ca „cineva ar fi luat o harta si ar fi utilizat-o”, cand nu s-a publicat nimic, cand nu exista nici o schita si cand nici macar un desen nu a fost realizat in cadrul proiectului?
  2. Ne-am intors la epoca in care se faceau procese de intentie intelectualilor cu ajutorul presei?
  3. De cand se preiau ca articole orice fel declaratii facute pe facebook?

  In speranta ca veti publica acest drept la replica pe site-ul dvs.
  Va asigur de toata stima mea
  Alexandru Stanescu

  Reply
 3. „In plus as dori sa adaug si faptul ca am fost direct implicat in reactualizarea listei monumentelor din Judetul Brasov in anii 2009-2010……sunt capabil sa documentez un traseu turistic sau cultural in Schei si Brasov, fara a solicita ajutorul cuiva sau fara a inspira din munca unor amatori.”

  Nici nu are sens sa citesc mai departe de aceste randuri, ca ati spus tot mult prea stimate „domn”. Adica faptul ca acest traseu se organizeaza de 5 ani, e din punctul dumitale amatorism, fata de cei 2 (DOI) ani in care, citez: „am fost direct implicat in reactualizarea listei monumentelor din Judetul Brasov”

  Felicitari domnule!

  Cu atat mai mult cu cat acei „amatori” au organizat si organizeaza acest traseu din finantari proprii.

  Deasemenea, au fost difuzate emisiuni la televiziunile locale, in care este prezentat Traseul Troitelor, organizat de acei „amatori”.

  Reply
 4. Turismul e o sabie cu doua taisuri. In Romania prin Ardeal am dat numai de proprietari straini de hoteluri, pensiuni si restaurante in orase mari. Din turism se fac multi bani care nu se duc in buzunarele noastre. La Sibiu am cunoscut un domn olandez care detinea pensiune in centrul Sibiului si chiar traia in Romania (spre deosebire de alti proprietari) dar nu-l interesa sa invete o boaba de romana pt. ca se credea superior romanilor. El nestiind ca eu sunt romanca – vorbeam engleza ca eram cu o prietena englezoaica. Ce gust amar mi-a lasat… In Brasov se pregatesc rechinii sa faca averi, din 2021 cand Brasov va fi „capitala europeana” se spera sa se atraga nr. si mai mare de turisti, clienti etc. S-a facut megamall la fosta fabrica Tractorul, se pregateste un aeroport, pana in 2020 se construiesc cartiere rezidentiale de fitze la poalele muntilor Ciucas etc. Credeti ca-i intereseaza de traditii? Vor doar sa umple brosurile pt. turisti si sa faca din Brasov fabrica de bani pt. rechinii imobiliari, mall-uri, detinatorii de hoteluri si restaurante s.a.m.d.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate