blog-logo

Colectia „Zestrea”, prezentată la Castelul Bran

Colectia „Zestrea”, prezentată la Castelul Bran

Zestrea by Liliana Turoiu

După patru expoziţii – amplu mediatizate de presa românească şi internaţională – ce au avut loc la Roma, Milano, Viena şi Stuttgart, colecţia “Zestrea”  este expusă în premieră în România, la Castelul Bran, locul unde acest proiect este cu adevărat acasă.

Cu această ocazie, în prezenţa invitaţilor de marcă din domeniu, Liliana Ţuroiu va oferi o sesiune de autografe, lansând albumul de artă şi costum cu acelaşi nume, o lucrare tipărită în condiţii grafice deosebite, sub patronajul Castelului Bran, al Institutului Cultural Român şi al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Prefaţa albumului “Zestrea” este semnată de renumitul critic de artă Cristian-Robert Velescu – profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte, alături de care semnează alte două nume sonore, Adina Nanu şi Doina Berchin – jurnalist şi promotor de modă.

Alte articole:   700 de polițiști din Brașov vor fi la datorie de Rusalii

În cuprinsul colecţiei “Zestrea” , materiale moderne se alătură broderiilor noi de inspiraţie tradiţională, în spiritul tendinţelor actuale ale modei şi au valoarea unui „liant”, ce mijloceşte informaţia documentară tradiţională şi nevoile estetice sau de confort actuale.

Două piese originale din colecţia de costume Adina Nanu (un opreg din zona Banatului şi o fotă de Muscel-Argeş), aparţinând Reginei Maria a României, sunt prezentate alături de piesele vestimentare ale colecţiei “Zestrea” în acest catalog. În fotografiile albumului apar, alături de binecunoscuta actriţă Monica Davidescu, Alexandra Păcuraru, Oana Edu şi Iulia Maria Dan. Echipa ce a contribuit, alături de autoare, la realizarea acestui album, este formată din fotograf: Claudiu Berechet, hairstyle: Cristina Grama, make-up: Ina Lupu – Fason by Cristina Grama, graphic design: Daniel Movileanu.

Alte articole:   Schimbări în sistemul asigurărilor de sănătate. Ce înseamnă „contribuția personală” și “coplata”

Colecţia „Zestrea” a Lilianei Ţuroiu se adresează femeii preocupate de cultură, tradiţie şi modă. Este o colecţie la graniţa dintre modă şi artă, inspirată din costumul tradiţional românesc. Piesele au o linie elegantă, confortabilă şi sunt realizate din dantelă aplicată pe mătase, voal şi catifea, iar broderiile manuale sau realizate industrial de tehologii moderne sunt adevărate bijuterii textile, ce propun o alternativă de inspiraţie românească la varietatea de stiluri abordate de designeri în prezent.

Principalul „beneficiu” pe care colecţia îl oferă privitorului este de natură spirituală şi conţine, implicit, câteva valenţe importante: una vizual-plastică, în care elementele originale sunt recompuse în geometrii moderne, contemporane, una documentară, susţinută de povestea fiecărui fragment de broderie de inspiraţie tradiţională şi, nu în ultimul rând, o puternică valenţă emoţională, exprimată negreşit de toate „purtătoarele” acestor piese.

Alte articole:   Poliția Brașov: Reguli pentru cei care circulă cu trotineta electrică

În luna septembrie, colecţia va fi expusă la Paris, iar în luna octombrie, albumul de artă şi colecţia vor fi prezentate publicului şi la Bucureşti.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate