blog-logo

Junii curcani vă invită duminică la jocul strămoşesc de la Crucea Musicoiului

Junii curcani vă invită duminică la jocul strămoşesc de la Crucea Musicoiului

juni perechiSocietatea  Junilor Curcani (Şcheii Braşovului) organizează duminică, 5 iulie 2015, tradiţionalul Joc strămoşesc de la Crucea Musicoiului (str. Curcanilor). Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiţii ale vechii comunitati romanesti din Şcheii Brasovului.

Jocul este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional. În prezent, deşi în alte părţi jocul a devenit o tradiţie practicată de ansambluri profesioniste în scopuri turistice, în Şchei jocul strămoşesc şi-a păstrat vitalitatea şi unele funcţii specifice. Acest lucru se datorează faptului că jocul este încă organizat de către membrii comunităţii, tineri sau juni, grupaţi pe zone, în funcţie de domiciliu.

Alte articole:   Razie la Moieciu pentru combaterea infracțiunilor silvice

Funcţia de protocol social sau de mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii este principala motivaţie a organizării, dublată de interesul junilor pentru păstrarea frumoaselor tradiţii locale.

Dansurile pe care tinerii şi fetele care vor să participe la joc trebuie să le cunoască sunt: hora junilor, brâul, breaza, ardealeana, sârba şi braşoveanca.

PROGRAM:

  • 10.00-11.00 -Hora Junilor în  Piaţa Unirii
  • 11.30 – Hora Junilor la Crucea Musicoiului
  • 14.00 – Aducerea fetelor la joc
  • 14.30 -16. 30  Prezentarea jocurilor tradiţionale (hora junilor,sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca)
  • 20.00 Încheierea jocului

În caz de vreme nefavorabilă, jocul va fi reprogramat pentru duminica următoare.

Alte articole:   Întreruperi programate de curent în Predeal și Făgăraș

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.