blog-logo

„Sânzienele”, sărbătorite la Șirnea

„Sânzienele”, sărbătorite la Șirnea

sanzieneMarţi 23 iunie, toate suflarea din  Şirnea, primul sat turistic din România, sărbătoreşte Sânzienele. Oamenii participă la slujbă pe 23 iunie seara, iar apoi, turiştii şi localnicii merg să culeagă flori de pe dealurile din sat.

Se spune că florile culese în această noapte, de 23 spre 24 iunie, adică de Sânziene, au puteri magice. Acestea se pun noaptea pe pernă, iar a doua zi se agaţă la icoanele din casă. Se folosesc apoi tot anul pentru vindecarea anumitor boli.

„Peste sărbătoarea păgână a Sânzienelor s-a suprapus cea creştină a naşterii Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie. Este miezul verii agrare când soarele începe să «coboare» către iarnă, vitalitatea este la punctul ei maxim, vegetaţia ajunge la maturitate şi muncile agricole se încheie, oamenii pregătindu-se pentru recoltat. Pentru că la Sânziene anul se înjumătăţeşte şi de acum înainte totul se va întâmpla după voia divinităţii, oamenii fac apel la o serie de practici cu caracter divinatoriu pentru a afla care va fi soarta recoltelor, dar şi a celor din familie în următoarea jumătate a anului. E timpul când floarea de sânziene dobândeşte valoare de simbol magic cu valenţe şi funcţii care diferă de la un sat la altul. Aşezată la porţi sau la cruci, floarea capătă puteri apotropaice, ţinând departe relele aduse de stihii“, spune cercetătorul ştiinţific Veronica Bogoiu.

PROGRAMUl EVENIMENTULUI:

  • 18:00 – Şezătoare pe tema Sânzienelor la Muzeul Nicolae Frunteş din Şirnea
  • 19:30 – Vecernia Sf. Ioan Botezătorul la Biserica din sat
  • 21:00 – Obiceiul culesul florilor de sânziene pe plaiurile Şirnei
  • 21:30 – Spectacol folcloric Ansamblul folcloric „Plaiurile Dumbrăviţei”, Grupul folcloric din Moieciu,Recitaluri: Liliana Oncioiu, Ana Maria Păucean şi Cătălin Maximiuc
  • 22:30 – „Noapte luminată”, Program de poezie şi muzică dedicat Sânzienelor
  • 23:30 – Agapa Sf. Ioan Botezătorul
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Bradul de Crăciun din Piața Sfatului, printre cei mai frumoși din Europa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov