blog-logo

Se schimbă stema Românei! Uite cum va arăta!

Se schimbă stema Românei! Uite cum va arăta!

noua stema RomanieiAstăzi a fost depus în Parlament, de căter liberali, un proiect legislativ care vizează modificarea stemei României, stabilită prin Legea 102/1992 (care stabilește stema țării și sigiliul de stat).

„Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema țării are un rol moral, educativ și demonstrativ, pe de o parte, iar pe de altă parte, dezbaterea publică asupra Stemei Naționale readuce în actualitate valorile și simbolurile pe care le reprezintă. Se cunosc acum mult mai bine proveniența lor istorică, relevanța lor actuală și idealurile la care fac trimitere”, se arată în expunerea de motive a inițiative legislative.

noua formă a sigiliului de stat

noua formă a sigiliului de stat

Deputatul PNL de Brașov, Mihai Donțu, cel de al doilea semnatar al proiectului, spune că mai multe țări care au ca formă de stat republica au păstrat sau au repus coroana în componența stemelor lor: Polonia a repus coroana în 1990, Cehia în 1992, Federația Rusă în 1993, Bulgaria în 1997, iar Serbia și Georgia în 2004.

Alte articole:   Festivalul Monodramei Independente. Ediția a II-a

Autoritățile locale ar trebui, conform proiectului de lege, să schimbe vechile steme și sigilii până la data de 31 decembrie 2018.

Reamintim că, în ceea ce privește coroana de oțel de pe Acvilă din stema Regatului României, aceasta a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de Independență din 1877 și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independență.

„Este momentul să încheiem cu tot ceea ce înseamnă perioada comunistă, să ne asumăm trecutul și istoria adevărată. (…) Prin decizia pe care o vom lua, privind repunerea coroanei pe capul Acvilei, punem punct unei situații care ține de vechiul regim comunist și dovedim că ne integrăm în practica modernă a statelor europene. Majestatea Sa Regele Mihai, în discursul ținut în Parlamentul României, spunea foarte frumos: «Coroana Regală nu este un simbol al trecutului ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie”, precizează deputatul Grigore Crăciunescu, inițiatorul acestui proiect de lege.

Distribuie dacă îți place!
 1. …si baba se piaptana

  Reply
 2. suvernaitatea?! serioszitate?! google translate?!

  Reply
 3. viteza de tastare. am corectat. ms de observatie

  Reply
 4. Sebastian Dan am vazut corectarea, cu placere si toate mai bune

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate