blog-logo

FOTO-VIDEO O șagunistă de top face opere de artă prin prelucrarea lutului

FOTO-VIDEO O șagunistă de top face opere de artă prin prelucrarea lutului
Raluca Alexandra Târziu

Raluca Alexandra Târziu

Arta olăritului în Țara Bârsei nu moare, iar multiculturalitatea Brașovului își spune cuvântul.

La Zilele meșteșugurilor populare maghiare din Țara Bârsei am întâlnit-o pe Ferencz Agnes Veronika, artist popular maghiar. Fostă profesoară de desen la Școala nr. 24 din Brașov, dascălul și-a deschis acasă un atelier de olarit și modelararea lutului. Aici are tot ce îi trebuie, inclusiv cuptor de ars, iar copiii vin cu mare drag să învețe cum pot să scoată adevărate opere de artă cu mânuțele lor.

Olăritul este o muncă obositoare şi necesită forţă, îndemânare şi cunoştinţe deosebite. Orice greşeală poate avea drept consecinţă distrugerea vasului sau a obiectului şi tot ceea ce s-a lucrat până atunci trebuie luat de la capăt. Lutul este scos din locuri speciale, apoi este adus în gospodărie, unde mai întâi este fărâmiţat şi apoi frământat cu mâinile, picioarele sau cu un ciocan mare de lemn, în amestec cu apa. Acest procedeu se realizează de cât mai multe ori pentru a da lutului elasticitate şi o fineţe obiectelor finite.

Pasta astfel obţinută se lasă la dospit, într-un loc rece cu temperatură constantă. După modelare, vasele se lasă la uscat câteva zile, la umbră şi apoi se ard în cuptoare speciale, după ce au fost în prealabil ornamentate şi eventual smălţuite (la blide se smălţuieşte numai partea interioară şi marginile). Pentru culori folosesc glazuri (adică praf de sticlă).

Alte articole:   50 de persoane internate la ATI și 11 decese în 24 de ore, în județul Brașov

Un meșteșug pe cale de dispariție

ferencz agnes agnes„Țara Bârsei a fost vestită pentru poterie. Din păcate, acest meșteșug se regăsește tot mai puțin la noi. În general, olăritul și prelucratul lutului avea ca scop realizarea de obiecte casnice. Cei mici mai fac animăluțe, iar pe vremuri obiecte zoomorfe sau cu specific religios erau agățate sus, sub streașină sau pe case, în funcție și de breasla din care făcea parte cel care locuia acolo. La noi, culoarea tradițională este albastru, pe pământ alb”, ne spune  Ferencz Agnes Veronika.

Mai multe nu a vrut să ne povestească: „Lăsați-mă pe mine, că sunt bătrână. Vorbiți cu fata. Ea este cea care îmi urmează această pasiune”. Fata este cea mai pasionată și mai pricepută ucenică a doamnei Ferencz: Raluca Alexandra Târziu este în clasa a XII-a și este unul dintre elevii de top ai celui mai bine cotat Colegiu din Brașov – „Andrei Șaguna”.

A început să modeleze lutul la nouă ani

„Am o prietenă care locuiește în vecini, care mi-a spus că lucrează în lut. Mergea o dată pe săptămână la atelier, acasă la doamna Agnes. Așa am început și eu să merg în fiecare vineri acolo. Venea fiecare când vroia, nu era obligatorie prezența, te simțeai bine și veneai de fiecare dat cu bucurie. La început lucram la masă, pentru că eram mică și nu puteam să folosesc roata, și făceam animăluțe. Atunci aveam nouă ani.  Acum am 19…”, ne povestește Raluca Târziu cum a început să dea viață lutului. Coincidență sau nu, și mama Ralucăi a studiat desenul pe vremea când era elevă cu doamna Ferencz.

Alte articole:   Cea mai mare rezervație de urși din Europa va fi amenajată la Predeal

CLICK pe poze pentru a se mări!

Acum, are acasă propria ei roată de olărit, iar în timpul liber dă fâr liber pasiunii. Fata spune că nu lucrează neapărat după anumite canoane. „Am lucrat fantezie, dar pot să fac, dacă vrea cineva, orice. Doamna profesoară are multe cărți despre tehnica și arta olăritului. Iar acum, pentru că mă descurc foarte bine, doamna profesoară mă ia cu ea la diverse târguri unde sunt prezenți meșteri populari. Acum, chiar dacă pot să lucrez și acasă, cel mai bine este la atelier. Apoi, cuptorul de ars este la doamna profesoară. Costă foarte mult și nu pot să îmi iau acum unul”, ne spune Raluca.

Alte articole:   Hai la Focul lui Sumedru! O tradiție mai veche de 2000 de ani pe aceste meleaguri

Ea ne-a mărturisit și dorința ei cea mai mare: să aibă o expoziție personală, pentru că a adunat acasă peste 200 de lucrări personale. Primul ei contact cu publicul a fost în urmă cu doi ani, cu ocazia Festivalului Etnovember de la Brașov, unde a expus câteva din creațiile sale, dar prietenii ei cunosc cel mai bine pasiunea ei: „Toți au primit cadouri de la mine”.

Pasionată de IT, înot, drumeții și snow-board

Raluca se pregătește intens pentru examenul de Bacalaureat și de intrarea la Facultate. În niciun caz nu lasă învățătura pe planul al doilea. Media pe ultimul semestru a fost peste 9.50 și spune că vrea să intre la Facultatea de Tehnologia Informației de la Universitatea „Transilvania” din Brașov.

„După ce termin facultatea și îmi fac un rost, să am o meserie care să-mi asigure existența, vreau să am atelierul meu, unde să-i învăț pe copii acest meșteșug, pentru că îmi plac foarte mult copiii. Iar în timpul liber, îmi place sportul: să înot (am fost la Maratonul de înot de 24 de ore care a avut loc zilele trecute), să schiez, să merg cu snowboard-ul și drumețiile”, ne-a dezvăluit Raluca pasiunile ei și planurile de viitor.

CLICK pe poze pentru a se mări!Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.