
Un brașovean i-a cucerit pe londonezi cu arta lui în prepararea cocteilurilor. Spectacolul de culori i-a adus aprecieri din partea patronilor și spune că are o mulțime de oferte de angajare.
Alexandru Stărliciuc (foto) are 24 de ani. Lcurează ca bartender în Londra de o lună, dar a lucrat în zona Birmingham timp de 1 an și jumătate, la un hotel de cinci stele (Carriages). Aici s-a remarcat ca barman preparator. De când s-a angajat, el a îmbogățit meniul cu mai mult de o sută de cocteiluri.
În liceu, petrecea vacanțele lucrând în Cipru
În timpul vacanțelor din liceu (a absolvit Liceul Andrei Mureșanu din Brașov – fostul Liceu pedagogic) s-a dus la mama lui în Cipru, care lucra ca bucătar. S-a angajat part time într-un supermarket din Protaras (pe malul mării), iar după amiaza o ajuta pe mama lui. Așa a învățat să vorbească foarte bine limba engleză.
După absolvirea Liceului aplecat în Suedia, unde a lucra la un loc de joacă pentru copii, a revenit în România. A lucrat ca recepționar, la un hostel din Brașov, dar din cauza salariilor din țară („Poți să îți faci un viitor aici? Nu ajung banii nici să ieși cu fetele în oraș”), a plecat la Amsterdam, la European Bartenders School, unde vin cursanți din întreaga lume. A plătit taxa de înscriere (toate cheltuielile au fost 3.500 de euro). „Chiar dacă plătești toate taele, nu înseamnă că și obții diploma de absolvire. Acolo dacă înveți, primești calificarea, dacă nu, nu“, ne spune Alexandru.
Calificarea de bartender i-a adus o mulțime de oferte
A revenit în țară și s-a angajat la Hotel Alpin, în Poiana Brașov. După trei luni, având în vedere calfiicarea pe care o avea, a început să primească o mulțime de oferte.
„European Bartenders School publică pe site-ul instituției lista absolvenților, iar companiile interesate își selectează angajații. Am avut oferte din Dubai, Qatar, Norvegia, dar cele mai multe din Anglia și am optat pentru Marea Britanie având în vedere că și cunoșteam limba“, povestește tânărul.
Așa a ajuns la primul lui loc de muncă: un hotel de cinci stele în apropiere de Birmingham. Aici s-a făcut rapid remarcat: priceperea lui la preparatul cocteilurilor a îmbogățit oferta barului. În scurt timp, cei care doreau să petreacă o seară specială la barul unde lucra Alexandru au ajuns să facă rezervări cu două săptămâni înainte…
Mai mult, barul unde lucra Alexandru a fost apreciat de o echipă de ziariști care au venit sub acoperire pentru a vedea calitatea serviciilor și a preparatelor de la restaurant (vezi foto).
Deși patronii erau foarte mulțumiți de el și i-au crescut salariul, Alexandru a plecat la Londra, unde primis o ofertă de la rețeaua de restaurante -baruri Rocket. De ce? „Pentru că vreau să învăț cât mai mult și să am o experință mai mare“.
Prețul mediu al unui cocktail este 10 lire sterline
Adică 62 de lei în banii noștri. „Cele mai scumpe băuturi pe care le-am vândut au fost sticlele de șampanii – 340 lire sticla. Ca și medie, dacă și mănâncă, un londonez cheltuie cam 80 -100 lire de persoană“, ne spune Alexandru.
CLICK pe poze pentru a se mări!
Tânărul brașovean spune că a fost invitat să lucreze și la hotelul ecipei de fotbal Chelsea, dar a refuzat, pentru că nu a vrut să lase baltă locul unde era angajat, motiv pentru care nu s-a dus nici la interviu, nici la proba pentru care trebuia să o dea: „Nu știu care ar fi fost oferta. Dacă îmi plăcea. Dacă ma plăceau…”.
Planurile de viitor: să facă cât mai mulți bani și să se întoarcă acasă

Doar ca a terminat în Constantin Brancoveanu. Jos pălăria! 🙂
Romania are nevoie de astfel de oameni, seriosi si muncitori, care sa ne faca o buna propaganda, de fapt o spalare la fata, in Europa si in lume