blog-logo

Un brașovean i-a vrăjit pe londonezi cu coctelurile lui în culorile curcubeului

Un brașovean i-a vrăjit pe londonezi cu coctelurile lui în culorile curcubeului

Un brașovean i-a cucerit pe londonezi cu arta lui în prepararea cocteilurilor. Spectacolul de culori i-a adus aprecieri din partea patronilor și spune că are o mulțime de oferte de angajare.

Alexandru Stărliciuc (foto) are 24 de ani. Lcurează ca bartender în Londra de o lună, dar a lucrat în zona Birmingham timp de 1 an și jumătate, la un hotel de cinci stele (Carriages). Aici s-a remarcat ca barman preparator. De când s-a angajat, el a îmbogățit meniul cu mai mult de o sută de cocteiluri.

În liceu, petrecea vacanțele lucrând în Cipru

În timpul vacanțelor din liceu (a absolvit Liceul Andrei Mureșanu din Brașov – fostul Liceu pedagogic) s-a dus la mama lui în Cipru, care lucra ca bucătar. S-a angajat part time într-un supermarket din Protaras (pe malul mării), iar după amiaza o ajuta pe mama lui. Așa a învățat să vorbească foarte bine limba engleză.

După absolvirea Liceului aplecat în Suedia, unde a lucra la un loc de joacă pentru copii, a revenit în România. A lucrat ca recepționar, la un hostel din Brașov, dar din cauza salariilor din țară („Poți să îți faci un viitor aici? Nu ajung banii nici să ieși cu fetele în oraș”), a plecat la Amsterdam, la European Bartenders School, unde vin cursanți din întreaga lume. A plătit taxa de înscriere (toate cheltuielile au fost 3.500 de euro). „Chiar dacă plătești toate taele, nu înseamnă că și obții diploma de absolvire. Acolo dacă înveți, primești calificarea, dacă nu, nu“, ne spune Alexandru.

Alte articole:   O scrisoare de la București la Brașov face 5 zile. Poșta Română: Sunt reglementările ANCOM

Calificarea de bartender i-a adus o mulțime de oferte 

A revenit în țară și s-a angajat la Hotel Alpin, în Poiana Brașov. După trei luni, având în vedere calfiicarea pe care o avea, a început să primească o mulțime de oferte.

„European Bartenders School publică pe site-ul instituției lista absolvenților, iar companiile interesate își selectează angajații. Am avut oferte din Dubai, Qatar, Norvegia, dar cele mai multe din Anglia și am optat pentru Marea Britanie având în vedere că și cunoșteam limba“, povestește tânărul.

Așa a ajuns la primul lui loc de muncă: un hotel de cinci stele în apropiere de Birmingham. Aici s-a făcut rapid remarcat: priceperea lui la preparatul cocteilurilor a îmbogățit oferta barului. În scurt timp, cei care doreau să petreacă o seară specială la barul unde lucra Alexandru au ajuns să facă rezervări cu două săptămâni înainte…

ziar angliaMai mult, barul unde lucra Alexandru a fost apreciat de o echipă de ziariști care au venit sub acoperire pentru a vedea calitatea serviciilor și a preparatelor de la restaurant (vezi foto).

Deși patronii erau foarte mulțumiți de el și i-au crescut salariul, Alexandru a plecat la Londra, unde primis o ofertă de la rețeaua de restaurante -baruri Rocket. De ce? „Pentru că vreau să învăț cât mai mult și să am o experință mai mare“.

Alte articole:   DRDP Braşov: Intervenţiile utilajelor de deszăpezire pe DN 1, îngreunate de valorile ridicate de trafic (VIDEO)

Prețul mediu al unui cocktail este 10 lire sterline

Adică 62 de lei în banii noștri. „Cele mai scumpe băuturi pe care le-am vândut au fost sticlele de șampanii – 340 lire sticla. Ca și medie, dacă și mănâncă, un londonez cheltuie cam 80 -100 lire de persoană“, ne spune Alexandru.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Tânărul brașovean spune că a fost invitat să lucreze și la hotelul ecipei de fotbal Chelsea, dar a refuzat, pentru că nu a vrut să lase baltă locul unde era angajat, motiv pentru care nu s-a dus nici la interviu, nici la proba pentru care trebuia să o dea: „Nu știu care ar fi fost oferta. Dacă îmi plăcea. Dacă ma plăceau…”.

Planurile de viitor: să facă cât mai mulți bani și să se întoarcă acasă

Alexandru Stărliciuc 2Întrebat ce planuri de viitor are, ne-a răspuns râzând: „Să fac bani.Cât mai mulți. Și aici, în Marea Brotanie, e locul potrivit pentru asta. Știu să te aprecieze și să te plătească pe măsură. Chiar și jumătate de oră extra ești plătit. Nu ca în România. Au grijă să ai pauze și tot ce ai nevoie. Nu ca la noi, muncești 80 de ore pe săptămână pentru 250 de lei“.
Brașoveanul spune că vrea să revină în țară, „desigur, dar nu în următorii cinci ani. Poate o să mai merg să muncesc în țări precum Germania, America sau Danemarca. Iar când voi reveni în țară, revin la Brașov. Dar nu aș deschide un bar în România. Prea multe taxe și bătăi de cap la noi. În plus, românii, majoritatea, nu știu să aprecieze o băutură bună, fină. Ei preferă cantitatea și să fie cât mai ieftină. În țară faci 100 milioane de lei pe zi vânzare dacă ești cel mai tare din oraș. În Londra faci 10.000 de lire vânzare într-o zi nu foarte aglomerată. România nu e locul de făcut bani în acest domeniu. Dacă aș face ceva, aș face cu imobiliare. Închirieri. E singurul domeniu din care ai scoate bani acasă. E o investiție mare, dar pe termen lung e sigură. Să ai lunar un venit sigur“.

Acum nu se mai simte discriminat 

„Aici, unde lucrez acum, nu mă simt discriminat. Lucrez cu bulgari, italieni, polonezi, slovaci. Nu am probleme. Unde lucram înainte lumea era sceptică atunci când auzea că sunt român. Auzeau român, ziceau direct «gipsy». Mă priveau ciudat. Chiar se speriau uneori“, își amintește Alexandru primele luni petrecute în Anglia.
Acum este linișitit. Locuiește împreună cu niște prieteni, tot români, cu care am copilărit. Așteaptă ca prietena lui (o moldoveancă frumoasă din Roman), să termine masterul și să vină și ea în Anglia.
Distribuie dacă îți place!
  1. Doar ca a terminat în Constantin Brancoveanu. Jos pălăria! 🙂

    Reply
  2. Romania are nevoie de astfel de oameni, seriosi si muncitori, care sa ne faca o buna propaganda, de fapt o spalare la fata, in Europa si in lume

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.