
Plenul Camerei Deputaților a respins miercuri, cu 152 de voturi „împotrivă” și 108 de voturi „pentru”, cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului PSD Ion Ochi. Votul a fost secret cu bile.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat luni aviz favorabil cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului social-democrat.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea președintelui Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Ion Ochi, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov la data faptelor, pentru luare de mită și abuz în serviciu în formă continuată.
„Nu credeam vreodată să ajung să fiu subiect de spectacol mediatic. E trist să ajungi în faţa Paralamentului să fii nevoit să te dezvinovăţeşti când eşti nevinovat„, a spus Ochi în faţa deputaţilor.
El a explicat că atunci când era vicepreşedinte Consiliu Judeţean Braşov a susţinut reabilitarea unui drum judeţean şi au existat suspiciuni cu privire la atribuirea contractului de achiziţie publică, dar DNA Braşov a dat în 2014 neînceperea urmăririi sale penale.
Ochi a relatat că acelaşi dosar a fost redeschis în 2015, cu acelaşi fapte, iar DNA cere arestarea sa preventivă, având în vedere calitatea sa de parlamentar şi de membru al unui partid aflat la guvernare.
„Calitatea de parlamentar nu reprezintă un argument serios şi suficient pentru privarea de libertate a unui parlamentar. Aceasta ar însemna, prin reducerea la absurd, că orice parlamentar, membru al unui partid aflat la guvernare şi care este supus urmăririi penale, ar trebui arestat preventiv. Această concluzie este discriminatorie şi contrară principiului egalităţii cetăţenilor în faţa judecăţii. O asemnea motivare nu poate justifica propunerea de arestare preventivă”, a spus Ochi.
El a adăugat că se întrebă ce s-a schimbat faţă de 2014 când s-a dat neînceperea urmăririi sale penale, de acum este „bun de legat”.
„Pe tot parcursul mandatului meu de vicepreşedinte de CJ am fost dominat de sentimentul bunei-credinţe şi al echităţii. Mi-am făcut datoria, am respectat legile, instituţiile, oamenii. Am considerat că ce e bine pentru toţi, e bine pentru oameni. În pofida dificultăţilor pe care le-am avut ca om în viaţa mea, am rămas un om cinstit, om onest. Eu nu doresc nimănui dificultăţi chinuitoare şi tulburări chinuitoare. Am toată deschiderea pentru justiţie şi fac tot ce pot pentru aflarea adevărului. Ca parlamentar, când se pune problema restrângerii libertăţii unui om, nu voi fi niciodată de acord ca în România, excepţia să devină regulă”, a conchis Ochi.