Medici care să nu te jupoaie de bani nu prea mai există, astfel că „medicul celor săraci” va fi făcut cetățean de onoare al Brașovului

Medici care să nu te jupoaie de bani nu prea mai există, astfel că „medicul celor săraci” va fi făcut cetățean de onoare al Brașovului

consiliul localÎn semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate, Consiliul Local Brașov îi va decerna astăzi titlul de cetățean de onoare, post-mortem,  doctorului Teodor Sbârcea. Acesta a fost mândria ştiinţei medicale din Braşov şi alinătorul durerilor celor mulţi şi necăjiţi, iar pe bună dreptate i se spunea „medicul celor săraci”.

Acesta a fost primul medic de circumscripție român al județului, între anii 1900 și 1905 , când a profesat la Feldioara și a tratat cu succes o epidemie de febră tifoidă, dar a şi depistat şi găsit tratamentul trahomului, boală frecventă în zonă. Din anul 1905 până în anul 1919, dr. Sbârcea a profesat ca medic în Satulung (Săcele) unde a luptat cu o gravă epidemie de febră tifoidă pe care a tratat-o cu succes, fiind decorat pentru acest fapt de oficialităţile din acea vreme.

Alte articole:   Complexul Favorit din Poiana Brașov, scos din nou la vânzare. Care este prețul acestuia

Tot în acea perioadă, dr. Teodor Sbârcea a organizat spitalul de Cruce Roşie din Zizin şi a construit un dispensar la Tărlungeni. Alături de alţi medici, face demersuri pentru construirea Spitalului Mârzescu. După Marea Unire din 1918, dr. Teodor Sbârcea a fost numit medic primar al judeţului, post pe care îl va ocupa până în anul 1930, când a ieşit la pensie. După anul 1930, dr. Teodor Sbârcea a continuat să profeseze în particular tratând foarte mulţi pacienţi. Uneori, pacienţilor mai săraci le plătea  chiar el medicamentele.  În 10 septembrie 1949 s-a stins din viață și a fost înmormântat în Cimitirul Bisericii Sf. Treime din Scheiul Braşovului.

Alte articole:   ADN, primul partid care a depus la Biroul Electoral liste complete pentru Consiliul Județean

Și fiica sa, avocat, i-a ajutat pe cei săraci

Consiliul Local Brașov îi va acorda titlul de cetățean de onoare post-mortem și fiicei sale, Annemarie Schnell – Sbârcea, care a fost prima femeie avocat din sud-estul Europei. În calitate de avocat a îndrumat mai mulţi întreprinzători industriali, dar şi persoane care îi solicitau ajutorul, în special femei singure şi sărace.

Având funcţia onorifică de mediator al Comunităţii femeilor germano-săsoaice ea a fost  mereu la dispoziţia femeilor care îi cereau ajutorul. O lovitură dură a primit în anul 1948 când a fost dată afară din baroul de avocatură din cauza originii sale germane, după mamă. Astfel, a fost angajată la un birou de traduceri, dar a fost şi femeie de serviciu la Sfatul Popular.

Alte articole:   VIDEO 20 de stații noi de încărcare destinate mașinilor electrice, până la sfârșitul anului, în municipiul Brașov

În anul 1952 a fost evacuată din Braşov şi mutată  cu domiciliul forţat în Covasna. Aici şi-a câştigat traiul muncind în agricultură. În această perioadă a avut o revelaţie în credinţă care i-a schimbat viaţa. S-a ocupat de teologie, astrologie şi astronomie, toate acestea au condus-o la o aprofundare a vieţii. Cu toate acestea, oamenii au rămas importanţi pentru ea, ea continuând să îi ajute cu devotament.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate