blog-logo

FOTO VIDEO Sute de brașoveni au fost prezenți la „aruncarea-n țol“ a Junilor Tineri

FOTO VIDEO Sute de brașoveni au fost prezenți la „aruncarea-n țol“ a Junilor Tineri

aruncarea-n tol junii tineri brasov7Pe vremuri, în noaptea echinocțiului de primăvară porneau spre muntele Postăvaru. Mergeau 22 de km pe creasta munților, în primavară, în martie. Tot ce puteau transporta de la curte – cățel, purcel, copil, femeie, tot ce se putea duce.

Stăteau toată noaptea pe vârful muntelui să aștepte Soarele de a doua zi. Când apărea, aruncau spre Soare cu tot ce aveau la îndemână, să nu le răpească vârcolacii soarele.

După ce jucau hora şi aruncau buzduganul, porneau apoi spre Coasta Prundului la o veche troiţă, unde repetă cântecul pascal, joacă hora şi aruncă buzduganul, iar juniţele servesc cu plăcinte pe toţi participanţii, ritualul încheindu-se cu masa de la vătaf. „Până în 1949, când a fost interzis obiceiul, miercuri se ieşea călări la Pietrele lui Solomon, iar după reluarea obiceiului, acest ritual are loc duminica“, povestea preot prof. Vasile Oltean, custodele Primei Școli Românești.

Alte articole:   Ştampila, eliminată din semnăturile oficiale la Ministerul Dezvoltării

Procesiunea nu s-a schimbat de zeci de ani

Junii tineri s-au reunit vineri seară în faţa bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului. Ei au intrat în Piața Prundului însoțiți de lăutari şi s-au dus direct la Troița Căpitanului Ilie Birt, unde au cântat „Hristos Înviat!“.

Apoi, s-au prins în horă și fiecare june a aruncat de trei ori buzduganul în sus – ca o expresie a bărbăției din el. Bătrânii spun că e mare rușine să-ți scape buzduganul pe jos.

Nici primarul Brașovului, George Scripcaru, nu s-a lăsat mai prejos și a aruncat buzduganul de trei ori, fără să îl scape.

Unul dintre junii bătrâni, Dan Despan, născut în Șchei în 27 mai 1942  – „poet, pictor amator și cântăreț“ – după cum s-a prezentat, a compus un poem despre tradiția aruncatului în țol.

Alte articole:   Centrul de vaccinare de la Policlinica Municipală Săcele, operațional peste două săptămâni

Aruncatul în țol, cel mai așteptat moment

Apoi, fiecare june tânăr este aruncat în țol, mai sus decât acoperișul. În documentele vremii era notat că „de obicei îl prind, pentru că nu este lucru ușor și cere mare efort“.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate