Antrenor de campioni: Liliana Olea

Antrenor de campioni: Liliana Olea

liliana oleaSupranumit și „sportul minții”, șahul are tot mai mulți adepți, indiferent de vârstă. Dacă parcurile reprezintă locul preferat al șahiștilor amatori, școala a devenit, în ultimii ani, un loc în care foarte mulți copii descoperă tainele acestui sport și ajung să facă performanță.
Deși mulți părinți văd în șah o alternativă a calculatorului, puțini știu că îi ajută pe copii să se formeze și să capete anumite abilități care le pot fi folositoare la maturitate.

Avantajele șahului

„Șahul ne folosește în viață. După o vreme îndelungată de pauză, timp în care nu am mai jucat, mi-am dat seama că sahul m-a ajutat în situații dificile, de stres, când într-un timp foarte scurt a trebuit să fac, de exemplu, un anumit lucru. Șahul te învață cum să fii organizat, cum să faci față stresului, cum să îți gestionezi timpul și cum să găsești soluții. Atunci când înveți copiii să joace șah, eu aș pune accent pe aceste elemente. Apoi, șahul te ajută să capeți o inteligență emo-țională. Într-un concurs, într-o partidă de șah, trebuie să îți gestionezi emoțiile. Pe tabla de șah poți să nu ai soluții, dar poți să fii inventiv. În timpul meciului, trebuie să fii luptător până la sfârșit și să cauți soluții, indiferent cum ar arăta tabla de șah”, spune Liliana Olea, maestru al sportului (foto).

Alte articole:   Liber la terase, la plajă și în afara localităților. Ce reguli trebuie să respectăm

Inițiere în șah prin povești

Copiii pot lua primul contact cu șahul încă de mici. „Eu am 25 de copii pe ședință, dintre care trei sunt în clasa întâi, iar restul în clasa pregătitoare. Necesită foarte mare atenție și multă răbdare, pentru că sunt la vârsta la care se joacă. Tocmai de aceea eu le spun povești, ca să înțeleagă. Orice copil poate învăța șah și oricărui copil îi folosește. Dacă unii copii sunt încrezători sau nu în propriile forțe, atunci este meritul familiei. De asemenea, copilul trebuie să vină cu pasiune, deoarece șahul e un domeniu care cere efort și consum”, adaugă Liliana Olea, citată de insport.ro.

Scopul jocului: șah și mat

Pentru a se familiariza cu jocul și tabla de șah, începătorii parcurg o perioada întroductivă. „Prima dată învățăm regulile: ai câștigat o partidă, ai câștigat o partidă doar azi. Ai pierdut o partidă, ai pierdut o partidă doar azi. Poate data viitoare pot fi eu învingătorul – trebuie să gândească șahistul. Practic, în șah cei doi adversari sunt parteneri, iar noțiunea de a câștiga sau a pierde e ceva relativ. Armonia în grup este cea mai bună. Urmează etapa de acomodare, în care se învață noțiunile de a circula pe tabla de joc după regulile «sportului minții». Cam în aproximativ o lună, un profesor priceput trebuie să se asigure că elevii au înțeles că scopul jocului este șah și mat, nu acela de a captura piese. Apoi, se trece la exer-cițiile pregătitoare, continuate cu prima partidă de șah. După prima partidă, ei trebuie să pună accent pe șah și mat. Mai departe, ajungem la primele diagrame adevărate de șah, dintr-o partidă adevarată”, afirmă Liliana Olea, președinte al Clubului de Șah Ioios din Brașov.

Alte articole:   Turist rănit, recuperat de salvamontişti din Masivul Piatra Craiului (Foto)

Muncă și efort pentru performanță
Nu toți copiii sunt talentați la șah, dar prin muncă și perseverență pot ajunge la performanță. „În șah, dacă vrei să ajungi foarte sus sau dacă ești talentat nu ajungi foarte departe. Însă, dacămuncesti, poti ajunge mare maestru în 10 ani, numai că trebuie să participi și la concursuri, bineînțeles”, continuă Liliana Olea.
Părinții care vor performanță de la copilul lor, trebuie să investească financiar și într-un profesor particular. „Copilul ar trebui să socializeze și cu ceilalți copii, într-o grupă, să joace șah cu alți copii, dar i-aș asigura un profesor care să se ocupe individual de el și să îl îndrepte către performanță. Dacă e un copil care vrea și muncește, merită efortul de a investi în el”, spune doamna maestru în șah.

Rezistența fizică pentru șahiști

În paralel, pentru a face perfomanță în șah, copiii trebuie să aibă și condiție fizică, conform principiului „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”. „Un șahist fără condiție fizică nu face față cerințelor competițiilor, prin prisma rezultatelor obținute. Un copil antrenat fizic rezistă psihic mult mai bine competițiilor. Cu alte cuvinte, un șahist rezistent acceptă mult mai ușor eșecurile și trece peste acestea”, explică șahista.

Echipamentul șahistului începător

Părinții care vor să își îndrume copiii spre practicarea șahului în cadru organizat trebuie să știe că, de obicei, în cadrul unui club, prețul cursurilor variază între 80 și 100 de lei pe lună și implică doua ședințe pe săptămână.
La costuri se adaugă piesele de șah și tabla de șah, care pot costa 50 sau 100 de lei, dar și 100 de euro. Nu în ultimul rând, trebuie achiziționat un ceas de șah digital, al cărui preț variază între 50 li 100 de euro.
Apoi, Liliana Olea îi sfătuiește pe părinți să nu se grăbească în achizi-ționarea acestora. „Eu le-aș cumpăra în momentul în care copilul descoperă că îi place șahul, a participat la concursuri care contează la calculul ratingului și a luat hotărarea că vrea să meargă mai departe. Până la acest moment, consider că a fost o tatonare sau părinții nu sunt convinși de copiii lor că pot progresa în sah”, încheie Liliana Olea.

Alte articole:   Amenzi de aproape 400.000 de lei date de polițiștii brașoveni, în șapte zile!
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.