blog-logo

Avem șapte cete de juni. Ce facem cu ele?

Avem șapte cete de juni. Ce facem cu ele?
Hora junilor a doua si de Paști, într-o Piață a Unirii pustie pentru un astfel de eveniment. Foto: FB Comoara Șcheienilor

Hora junilor a doua si de Paști, într-o Piață a Unirii pustie pentru un astfel de eveniment. Foto: FB Comoara Șcheienilor

Junii brașoveni sunt simbolul Brașovului. Junii Brașovului păstrează cele mai vechi tradiții ale Brașovului. Junii sunt ceva special. În mod cert nimeni nu mă va contrazice asupra celor scrise anterior.

Problema este că acest simbol al Brașovului nu este ceea ce ar trebui să fie: atracție pentru brașoveni și pentru turiști. Pentru că junii au ajuns să fie plimbați pe străzi în Duminica Tomei precum moaștele în zilele de sărbătoare ale unor sfinți. Și îi mai vedem pe juni implicați în anumite acțiuni ale uor politicieni locale. Ba, am vazut pe unul că și-a pus poza într-un grup autointitulat grup de acțiune civică, care se remarcă prin faptul că membrii marcanți știu să tulbure liniștea publică.

Alte articole:   Hidrologii au emis un nou Cod portocaliu de inundații! Este vizat și județul Brașov

Junii au devenit un club închis pentru public. Nu comunică cu exteriorul. Se întâlnesc ei între ei, când știu ei, cum vor ei. O castă închisă în care au acces veneticii doar dacă și cotizează gras la acțiunile lor.

Junii brașoveni nu pot fi găsiți pe un site oficial al lor. Au existat două: juniibrasoveni.ro și junii.ro. Acum sunt „moarte“. A fost Paștele. „Strochitu” a doua zi de Paști a fost o sărbătoare tristă. Au participat ei și câțiva trecători aflați în acel moment în Piața Unirii. Lumea nu a putut afla de nicăieri unde și când are loc această sărbătoare.

Junii brașoveni nu au umor. Ion Creangă a scris „Povestea pu.ii“, pe care românii au citit-o și s-au amuzat. Un blogger brașovean a făcut mișto de ei, în genul celor de la Times New Roman, că vor face un concurs cât de mare le e sula. Vai de mine ce văicăreli, ce proteste, ce roșeață în obraji, vorba lui Eftimie, ce fete mari. Dar cred că supărarea a mai mare a fost aceea că au fost luați la banii deloc mărunți pe care îi primesc, oficial, pentru închiriat cai etc., ca să defileze în Duminica Tomei. Petrecerea de după, de la Pietrele lui Solomon, e cu banii de acasă… Pentru văicăreală și injurii la adresa bloggerului, au avut timp. Să invite brașovenii la „Strochit“ nu s-au mai obosit. Extenuați probabil de mulțime cuvintelor tastate cu furie.

Alte articole:   A fost promulgată Legea cumpărării vechimii în muncă

Junii brașoveni sunt simbolul Brașovului. Junii Brașovului păstrează cele mai vechi tradiții ale Brașovului. Junii sunt ceva special, dar numai pentru ei. Sper să înțeleagă junii că sunt și ai noștri. Dacă nu este așa să ne spună, să știm și noi…

Distribuie dacă îți place!
 1. Programul junilor a fost publicat in ziarele brasovene , pe posturile de televiziune brasovene ….. cat despre acei multi bani de la primarie , nu este cum pare din exterior , acei bani acopera poate 20% din cheltuielile pe care le avem pe toata perioada anului.

  Reply
 2. Domnul Constantin – din pacate programul junilor din a doua zi de Paste nu a fost publicat nicaieri, iar la televiziuni s-au dat reportaje dupa ce a avut loc evenimentul. Cat despre banii dela Primarie, am scris ca sunt pentru chiria cailor, hrana lor etc. Ceea ce vreau sa atrag atentia este ca junii au o rpoblema foarte mare de comunicare

  Reply
 3. Ce treaba are publicul a doua zi de Pasti, cand junii merg la stropit? Gazdele sa fi invitat acum in curtile lor si public doritor de pe strada? Si in plus, junii sunt specifici scheiului, cu exceptia Brasovechenilor, ce ar cauta un venetic in cetele lor?

  Reply
  • Andrada, sunt convins ca stii ritualul junilor. Stai linstita, nu vine nimeni la tine acasa de pe strada, dar spectacolul din Piata Unirii, cu hora junilor, cu aruncatul buzduganului, este un spectacol deosebit de frumos pe care multi si-ar fi dorit sa il vada

   Reply
  • Andrada, vreau sa-ti spun doar atat: nu vrem sa intram in curtile voastre, dar in schimb vreti sa va aplaude toti venetecii? Venetecii suntt buni doar sa va aplaude la defilare? Ar trebui sa va aplaudati singuri.

   Reply
 4. In Piata Uniri exista pe un suport luminos si cu o vizibilitate buna programul Junilor Tineri…daca se dorea informaţii sigur daca sunati un reprezentant al junilor sau ii scriati celui de unde ati preluat poza Comoara Scheienilor cu siguranta va raspundea!

  Reply
  • dar nu credeti ca logica fireasca a lucrurilor este ca un reprezentant al junilor sa anunte porgramul evenimentului? SI da, am sunat pe cineva, si mi-a spus ca daca vreau declaratii sa vin la ora 11 in Piata Unirii. Din fericire, asa am aflat macar ora de incepere a evenimentului. Ca ziarist, trebuie sa anunti dinainte un eveniment. Ca lumea sa fie informata si, daca este interesata, sa participe la el… Dar asta tine de logica….

   Reply
 5. Total de acord cu autorul!

  Reply
 6. Si materialul dupa ce ati venit la ora 11 sa vedeti activitatea de luni mersul la stropit a fost publicat??

  Reply
  • stimate june anonim, ce material sa public?? minima mandrie imi spune ca nu trebuie sa merg undeva neinvitat. stiu ca junii din schei si-au facut un renume din a fi barbati aprigi si mandri. Dvs, ati merge undeva unde nu ati fost invitat??

   Reply
 7. Buna seara… Ceea ce imi place este ca doar inainte de "calari" apar tot felul de cetateni care critica si isi dau cu parerea…. Acum…. Primul cetatean vorbea trivial si fara nimic concret…. Acum si dumneavoastra…. Este ok si intradevar trebuie sa ne promovam… Nu suntem o casta inchisa…. Doar respectam niste traditii….. Si dorim sa le ducem mai departe… Va invitam si pe voi…. Despre "stropit"… Este o traditie a junilor tineri… Si a multor alti tineri care merg in a doua zi de Paste la stropit…. CUM AR FI CA ATUNCI CAND TU CETATENE MERGI LA STROPIT SA ADUNI TOT ORASUL DUPA TINE…. intradevar sunt si alte evenimente…. De Parastasul Junilor decedati… Este plina biserica cu enoriasi…. Dar nu trebuie sa batem toba….. De Paste… Se merge la serji…. Crezi ca incape tot orasul intr_o curte?… Vorbiti fara sa stiti ce vorbiti…. Sunt si alte evenimente….sunteti invitati cu tot dragul…. ACUM DESPRE BANI…. SI JUNII SUNT BRASOVENI SI PLATESC TAXE SI IMPOZITE…. M-AM SATURAT SA AUD CA JUNII MANANCA BANII BRASOVENILOR…. CE FACEM PENTRU BRASOV?.. AVEM CEVA CU POLITICIENII?…. MIE TOATE ACESTEA IMI PAR CLISEE….. AS VREA SA INTREB PE TOTII ACESTI MARI PATRIOTI ROMANI CE AU FACUT DE 1DECEMBRIE SI DE 24 Ianuarie…… Pentru ca stiu ce au facut o parte dintre juni….. Sau poate ce au facut acesti cetateni de nadejde ai urbei noastre in preajma sarbatorilor de iarna… Pentru ca stiu ce au facutvo parte dintre juni pentru copii….

  Reply
  • Plătitit taxe si impozite ca noi toti, dar primiti bani din taxe si impozite si tot nemultumiti sunteti?

   Reply
  • Dle Neacsu, in sfarsit sunteti un reprezentat al junilor care vine cu ceva argumente. dupa cum am mai spus/scris, evident nimeni nu ar fi navalit in curtile celor unde junii mergeau la stropit. dar pentru micul spectacol din piata Unirii – hora, aruncatul buzduganului, nu credeti ca multi brasoveni ar fi venit cu copii sa asiste la aceasta traditie??? In mod cert, Dvs. sunteti printre putinii care invita cu tot dragul brasovenii la astfel de evenimente, dar nu trebuie sa o faceti doar acum, dupa ce am incercat sa trag un semnal de alarma ca va pierdem!!! si nu p emine, sau presa. invitati brasovenii sa va vada, sa vada traditiile pe care le purtati din generatie in generatie de atatia amar de ani…

   Reply
 8. Stimate domn Sebastian Dan,
  din cate imi dau eu seama,asa brasovean cum cred ca sunteti(sau poate,.. nu)….mai aveti multe de studiat si de invatat despre ceea ce inseamna „JUNII”!!!!
  Eu provin din familie de „CURCANI”, (3 generatii) si realizez faptul ca,pentru unii ca dvs ,din pacate totul se rezuma la „comercial” !!! Vin si intreb : Cu ce sprijiniti dvs,in calitate de jurnalist sau ziarst,imaginea acestei traditii???

  Reply
  • Cetatean Brasovean 15 aprilie 2015, 12:21 AM

   Dar Dvs, dr Ioana, in afara de mandrie prosteasca, curcaneasca, ce faceti pentru a sprijini activitatea junilor? Ati ajuns sa va multumiti cu banii de la primarie Iar in rest va plangeti si cersiti bani.

   Reply
  • Stimata dna/dra Ioana. Ca ziarist, de vreo 24 de ani, am tot scris si laudat obiceiurile junilor. Asta face un ziarist. Anunta evenimentele pozitive si le promoveaza in randul opiniei publice. Am facut-o in cea de a doua zi de Pasti impotriva vointei junilor, care nu au catadicsit sa anunte o ora cand se reunesc in PIata Unirii. Mai mult, un vataf, iar daca e cazul, dau si numele, mi-a recomandat o ora falsa sa vin la eveniment. daca junilor le este rusine sa dea fata cu brasovenii, este pacat, mare pacat. iar Dvs. la a treia generatie de juni (curcani) nu aveti cum sa nu imi dati dreptate.

   Reply
 9. Autorul este nemultumit si impotent spiritual. Eu am facut ceva util, am purtat uniforma de rosior pentru o cauza nobila, civica!

  Reply
 10. 1.extrem de jignitoare asocierea cu povestea lui Creanga. rusine si celui ce a inventat-o si celui ce a preluat-o. mai ales cand ar trebui sa fim sub auspiciile unui cod etic/deontologic in cazul celuia din urma.

  2.daca autorul isi inchipuie ca programul zilei de luni trebuia publicat sau popularizat mai in amanunt decat a fost, imi e frica ca isi doreste sa afle si adresele la care s-a mers la stropit. Cu atat mai mult cu cat lunea este dedicata exclusiv unui singur Grup ( si nu ceata)si are un caracter extrem de personal.

  3.nu cred ca „strochit” este corect folosit in contextul scris. Vorbirea specifica Scheiului a fost transcrisa exclusiv pentru a reprezenta fonetic pronuntia. ( vezi Radu Tempea, Candid Muslea, Sextil Puscariu)

  4. in mod cert il contrazic pe autor referitor la primul aliniat. Junii sunt simbolul Scheiului si al BrasovuluiVechi precum Coroana si Trunchiul sunt simbolul Brasovului.

  5.daca autorul se intreaba ce „facem” cu Junii il putem sfatui sa fie atent sa nu intre in categoria „grija altuia”. Un simplu exemplu ce mi-e la indemana este ca Troita Curcanilor a fost refacuta de StingheOaie undeva pe la 1900 si toate grupurile au trecut cu bine peste comunisti care ii limitau doar la iesit calare si abia in mai.

  6.pacat.

  Reply
  • 1. Rusine lui Creangă??? Fara suparare, dar cred ca suneti deplasat.
   2. Programul de luni NU a fost in nicun fel popularizar, publicat etc. …
   3. termenul „strochit“ e folosit de un cont de Facebook care promovează traditiile junilor. Dacă nu vi-l asumati, cereti sa fie inchis contul respectiv, asa cum ati procedat si cu site-urile si cu alte grupuri ce promovau junii pe Facebook
   4. junii sunt simbolul Brasovului, nu o mai dati de gard, indiferent cat de lunga/scurta o aveti
   5. grija de simboluurile Brasovului trebuie sa o avem cu totii, din pacate nu si cei care sunt, vremelnic, desemnati sa poarte costume traditionale
   6. da, aici suntem de acord. pacat ca ne batem joc de ceea ce (nu) faceti cum trebuie

   Reply
  • Pai, daca junii reprezinta doar Scheiul, de ce …. „finantarea”, cum insista cineva sa o numeasca pe alt site intr-o discutie similara, vine de la Consiliul Local al BRASOVULUI?

   Reply
 11. 1. rusine asocierii cu povestea lui Creanga. fara suparare , dar cred ca nu sunteti atent.
  2. revin la punctul 1. programul de luni nu are de ce sa fie popularizat. ora 11 va era suficienta.
  3. am incercat sa va trimit la cultura. va vine sa puneti mana pe pistol?
  4. legat de gard. cand eram mic si ma puneau sa silabisesc : g. a. r .d = stobor.asta ca sa fac o subtila legatura cu punctul 3. si legat de partea a doua , habar nu aveam de mojicia ceea. abia acum am vazut ce nulitati o sprijina.
  5. vremelnic?
  6. imi pot explica orgoliul dvs. nu il pot insa si intelege.

  p.s. v-ar fi mult mai simplu , pe principiul punctului dvs 3 sa inchideti comentariile. v-ar scuti de multe. ati ramane acel Louis XIV al internetului local fara posibilitate de contradictie.

  Reply
 12. 1. rusina ca nu intelegeti ca exista dreptul cuiva sa faca asocieri – daca v-ati ofuscat cand cineva a facut o gluma mai porcoasa, v-am dat un exemplu unde lumea se amuza. Dar imi confirmati faptul ca faceti parte din categoria pentru care toate glumele sunt bune numai cand se refera la mine nu
  2. prgramul de luni trebuia popularizat. P.S. – ora 11 nu a fost corecta. dar va place sa dezinformati??? De ce va este frica sa spuneti brasovenilor cand aveti actiuni? cumva pentru ca incepe sa sune fals ceea ce faceti? va simtiti precum inparatul gol din povestile lui Andersen???
  3. nu intamplator am facut referire la acel cont de facebook, este singurul agreat de comunitatea junilor. va deziceti de el?
  4. dvs vreti sa acredtiati ca junii sunt simbol doar pe schei. fals, dle. Vlad, daca asa va numiti. iar ironia fina nu o puteti percepe, iar cea grosiera va vexeaza…
  5. da, vremelnic. o sa fiti surprins, nici eu, nci dvs,. nu suntem vesnici…
  6. ati reusit sa fiti mai ermetic decat Dan Barbilian in poeziile lui. nu stiu care e legatura orgoliului cu faptul ca e pacat ca nu reusim sa faceti ceea ce trebuie cu simbolul junilor
  P.S. pe dvs. v-ar scuti ca sa nu mai conmenteze nimeni despre acest subiect. stiu, e comod, e caldut, cin banii de la primarie etc. aveti dreptate, e deranjant ca dupa atatia ani in care nimeni nu are curajul sa spuna nimic sa vina niste unii sa puna intrebari si sa vrea sa faceti mai mult pentru traditia junilor…

  Reply
 13. mea culpa : e ilogica confruntarea cu domnia voastra. ilogica din partea mea la o ora tarzie in noapte.
  pe scurt : fac parte din categoria care il apreciaza pe Creanga pentru cu totul altceva decat prostia aia pe care se pare ca o ridicati la rang de arta. referitor la program as putea fi foarte insidios la acest moment vazand incapatanarea dvs in aflarea programului a trei grupuri care merg in vizita la tinere fete. acel cont are in principiu un rol educativ. dvs sunteti doar critica pura. Junii sunt un simbol al Scheiului . apoi e tranzitivitate.

  si spre final urmeaza perla ziaristica de talie galactica :

  „e pacat ca nu reusim sa faceti” ….

  eu la asta raman pe vecie interzis si jur sa nu mai postez aici niciodata.

  Reply
 14. Dl. Vlad „perla galactica“ se pare ca v-a dat o fractura de gandire: trebuie sa REUSIM cu totii, cei care vrem să promovam brandul numit junii Brașovului – nu junii scheienilor, daca intelegeti ce vreau sa zic, pentru ca deja este evident ca nu REUSITI sa faceti acest lucru

  Reply
 15. „Junii brașoveni sunt simbolul Brașovului.”

  🙂

  Reply
 16. Tocmai acum in perioada Pastelui in fiecare an fel de fel de ziaristi locali in care se trezesc spiritul cultural si cetatenesc de a promova traditia Junilor…de ce nu va intereseaza si cand este un Joc Stramosesc sau alte activitati??pai e ff bine stiut ca numele Junilor atrage oameni si multi dau click pe o stire despre juni si in modul acesta au mai accesat o data o pagina de internet si cineva are de castigat de pe urma traficului….Legat de intrebarea cu „neinvitatu” o intrebare: va trebuia o invitatie scrisa sa participati?si Da merg la un eveniment neinvitat daca se desfasoara intr-un spatiu public…si in plus in constinta brasovenilor Junii nu exista in afara unei singure activitati : Parada calare din Duminica Tomi…si de ce? pentru ca nivelul de cultura si obiceiuri traditionale a murit de mult in Romania!

  Reply
  • Dl. June – ca lumea sa vina la un eveniment, fie el si neinvitat, ar trebui sa stie o ora – sa venim cu plasa de cu noapte, sa prindem loc in fata??? pai este firesc sa moara obiceiurile si lipsa de interes a brasovenilor, daca aceasta este atitudinea fata de ei….

   Reply
  • 1. junii astia au fost si vor ramane o casta, prin definitie un grup social inchis. cred ca atat ei cat si noi restul trebuie sa ne obisnuim cu acesta idee.
   2. prin urmare, manifestarile le apartin in totalitate si este absurd sa fie finantate obligatoriu din bani publici. daca vor fonduri, sa si le obtina ca orice alta organizatie (non-profit).
   3. manifestarile lor verbal-radicale ma obliga sa nu ii mai sustin in nici un fel, inteleg ca sunt la origine o casta militara, dar nici in Evul Mediu nu ne mai aflam.

   Reply
 17. Din ce citesc eu aici in comentarii..si ma crucesc…inteleg ca lumea e nemultumita ca s-a vorbit despre fenomenul junii brasovului…si gratis-nimeni nu a plait un leu ca s-a scris…remarci grosolane- ca ziaristilor le pasa doar la sarbatori..ca nu mai stiu ce…E VINA PRESEI CA SCRIE GRATUIT!! MAI REFLECTATI UN PIC DOMNILOR POSTACI SI VEDETI CARE DIN VOI AR BAGA MANA IN BUZUNAR SA PLATESCA FACTURA PT UN ARTICOL!!Ca de purtat uniforme o putem face toti, nu trebuie si sa credem in ele.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate