Donţu: Legea tichetelor de servicii vine în ajutorul celor care muncesc cu ziua

Donţu: Legea tichetelor de servicii vine în ajutorul celor care muncesc cu ziua

mihai dontuDeputatul PNL Mihai Donțu a anunțat, astăzi, că a trecut de Senat legea privind tichetele de servicii, la care este inițiator și raportor.

Proiectul de lege prevede plata prestațiilor casnice, ocazionale sau sezoniere printr-o formă formă simplificată. Astfel, legiuitorul vrea să confere protecție socială și medicală persoanelor care se ocupă de astfel de activități în mod curent, explica inițiatorii. Totodată, este urmarită și lărgirea bazei de colectare a contribuțiilor, impozitelor și reducerea muncii la negru.

De exemplu, cei care vin cu materiale la centrele de colectare, vor fi nevoiți să prezinte aceste tichete, astfel încât se va evita colectarea de materiale furate.În Italia, spune Donțu, furturile de la caile ferate s-au redus cu peste 70%. La fel, este cazul celor care muncesc cu ziua la munca câmpului, efectul fiind nu doar reducerea evaziunii fiscale, ci și acela că persoanele respective ajung să fie asigurate.

„Tichetul de servicii are drept scop crearea cadrului legal simplificat în domeniul serviciilor la domiciliu. Astăzi, există un număr mare de persoane care muncesc, sub diverse forme, fără a avea un contract legal de muncă (…). Cei care prestează aceste tipuri de muncăa, mai mult sau mai puțin ocazional, nu au posibilitatea de a legaliza raportul de muncă sau legalizarea prin formele actuale este prea complicată pentru ei”, se arată în expunerea de motive anexată proiectului.

Alte articole:   Fostul manager de la Teatrul „Sică Alexandrescu” a pierdut procesul pentru repunerea în funcţie

Activitățile care ar putea fi platite cu tichete de servicii includ, printre altele, curățenia, spălatul rufelor, gătitul, îngrijirea persoanelor dependente, croitoria sau grădinăritul.

Potrivit deputatului liberal, persoanele interesate să-și plătească lucrătorii cu tichete le vor putea cumpăra de la direcțiile fiscale locale sau de la unitățile autorizate în acest sens de Ministerul Finanțelor. De cealaltă parte, prestatorii le vor putea schimba în bani doar la direcțiile fiscale locale, unde beneficarii trebuie să-și deschidă un rol. Donțu a precizat că va face un amendament, prin care aceste tichete să poată fi eliberate și de magazine.

Valoarea unui tichet de servicii va fi de 10 lei, iar la schimbarea acestuia in bani, care se va putea face in cel mult 90 de zile, suma incasata de prestator, după reținerea contribuțiilor pentru pensie, sanatate si a impozitului pe venit, va fi de 8,52 de lei.

De regulă, cei care prestează activități casnice, ocazionale sau sezoniere vor fi plătiți cu un tichet pe oră.

Donțu a mai precizat că, în propunerea de act normativ este specificat că, pentru a obtine calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si in cel de sanatate, prestatorii vor trebui sa preschimbe in bani cel putin 480 de tichete pe an.

În alta ordine de idei, initiatorii au mai inclus in proiect si stimulente fiscale/nonfiscale pentru persoanele care vor alege sa faca plati cu ajutorul tichetelor de servicii.

„Beneficiarul persoana fizica are dreptul la o deducere fiscala anuala de 5% din valoarea tichetelor folosite. Beneficiul fiscal poate fi cumulat cu alte beneficii, cum sunt reducerea impozitelor si taxelor pentru plata anticipata a acestora. De exemplu, directia fiscala locala poate aplica deducerea fiscala de 5% si poate compensa automat plata anticipata a impozitului pe proprietate (care mai aduce o reducere de 10% a impozitului), astfel ca, in termeni reali, beneficiul fiscal ar creste de la 5% pana la 8-10%. In plus, ca beneficiu nonfiscal este faptul ca aceste tichete țin locul unui contract de munca (…)”, a precizat Donțu.

Cei care vor falsifica tichete de servicii vor fi pedepsiti cu inchisoare de la trei la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

Alte articole:   Brașoveni plecați în Delta care riscă sa nu își mai găsească mașinile. Dacă îi cunoașteți, anuntați-i!
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.