blog-logo

AUDIO Protestul maestrului Horia Mihail față de condițiile de la Sala Patria

AUDIO Protestul maestrului Horia Mihail față de condițiile de la Sala Patria
Pianistul Horia Mihail, Foto: adevarul.ro

Pianistul Horia Mihail, Foto: adevarul.ro

Minunata sală de concerte de la Patria se pare că nu este atât de frumoasă pe cât au lăudat-o autoritățile locale la inaugurare.

Maestrul Horia Mihail, venit la Brașov în cadrul turneului „Pianul călător“, a ținut să protesteze față de condițiile în care a fost nevoit să concerteze el și colegii din orchestră.

A amintit că instrumentiștii trebuie să stea cu căciulițe, că este curent, că regimul termic din sală nu este nici pe departe la nivelul unei săli de concerte cu pretenții. Mai mult, a atacat direct Primăria și Consiliul Local Brașov, cărora le-a cerut să aloce bani pentru cumpărarea unui pian, cel existent sunând „ca un țambal“.

Alte articole:   Trei tineri sunt cercetați pentru că au tăiat mai mulți arbori

P.S: Brașov vrea să fie Capitală Culturală Europeană….

Protestul audio al maestrului îl puteți asculta AICI!

Distribuie dacă îți place!
 1. In sfârșit, a luat cineva taurul de coarne .. am vrut s-o fac eu mai de mult, dar mi-am zis să nu cad in ”penibil”, adica un pensionar-martalog in loc să stea acasa si să-și ”rumege” pensia in liniște, face valuri și-și dă cu părerea la probleme care n-ar trebui să-l mai intereseze … dar râdeți..râdeti Domnilor, încă MĂ INTERESEAZĂ. Profitând de reacția lui Horia MIHAIL, produs al școlii noastre brașovene, pianist de MARE clasă si pe val … o să încerc să mă explic :
  Am cântat, bătut mă rog .. ”bubuit” să fiu (mai) ”plastic”, în instituția cu pricina peste 40 de ani .. o fi mult, o fi puțin ăstia-s anii … ! Cei care mă cunosc își vor da seama cine sunt. După ieșirea la pensie, am continuat prestația colaborând prima dată permanent, după care ocazional .. până mai acum 2-3 luni .. când mi-am zis Gata !.. ” halt ”.. Nu se mai poate !..
  Angajat fiind în această instituție la terminarea facultății cu 1 Septembrie 1972, am ieșit la pensie cu 1 Septembrie 2009, după o acivitate de 37 ani. De atunci cum spuneam și până-n prezent, s-au mai strâns ceva ani, făcându-se cam 43..
  Dar nu asta e important … Importante sunt următoarele aspecte .. :
  Aș vrea să fac un pic de istorie spre a fi ințeles în totalitate .. La angajarea noastră atunci în ”72, am venit de pe băncile conservatoarelor un număr mare de absolvenți .. așa s-a nimerit, anul cu pricina fiind anul în care au absolvit doua serii … ultimii cu 5 ani și primi cu 4 . Bucuroși că am prins o Filarmonică într-un oraș mare și frumos, am fost izbiți dintr-o data de condițiile PROASTE de lucru care le aveam ..și asta NUMAI datorită lipsei unei săli în care să ne desfășurăm activitatea și să dăm concerte …
  Ne-am chinuit cum am putut prin tot felu de săli de repetiții și concerte, majoritatea ținându-se la fosta sala de sport a școlii maghiare de pe Mureșenilor și Teatrul Dramatic.. Nu e cazul să vă mai spun, ca de atunci și până acum țelul și dezideratul generației mele, dorința arzătoare a noastră și nu numai a fost SĂ AVEM O SALĂ de concert și să nu pucăm a ”călca pe mierlă” .. până nu ne vedem visul cu ochii …
  Primele incercări după ”buluceala” din ”89 s-au făcu pe vremea când deja nu mai concertam la Teatrul Dramatic ci la REDUTA, directori fiind atunci Viorel ARDELEANU și Maestru ELENESCU, Dumnezeu să-l odihnească .. !
  Se preconiza ca Reduta să fie sala noastră, adică să redevină ce-a fost o dată și pt. ce a fost construită … Bineînțeles, nu s-a putut !NU mai intru în amănunte !
  Știm bine fiecare, în ce țară trăim .. !
  O dată cu ”desființarea” cinematografelor fostul Cinema PATRIA a fost preluat de către Primărie cu scopul ( noi așa știam ) de a fi făcut FILARMONICĂ… deci repet : FILARMONICĂ, nici cum Cămin ”Corturar” Cultural am vrut să zic, unde dimineața sa repete Filarmonica și cine-o mai repeta, iar după masa și-n serile în care nu aveam concerte, să se țină ședințe de partide, concerte rock, pop, trosck … de muzică populară, de genul ” Cântarea Patriei ”… și tot felul de alte activități care n-au nimic cu ” apucăturile ” unei Filarmonici … !
  ” Nenorocirea ” însă n-ar fi asta, foarte bine, să se țină și alte activități, sala trebuie folosită, exploatată având nevoie de intreținere care costă .. ar fi păcat să stea goală … NENOROCIREA e că asta orice și oricum am putea-o numi, numai FILARMONICĂ nu .. din păcate !…
  Incepând cu cele mai elementare ”acareturi” necesare unei Filarmonici și până la construcția în sine, planul incăperilor adiacente, numărul lor, garderoba instrumentiștilor , boxele de studiu individual și de instrumente, camera pianului care nu mai apare o dată sau a instrumentelor de percuție … și incă multe altele … așa zisă ” Sala Patria ”, lasă MULT de dorit. Sorry !
  Făcută după cine știe ce planuri a cine știe ce arhitecți, mai mult ca sigur ” românești ”, cu ordine de sus de-a fi proiectată în sărăcie tipic balkano-estică și dunăreană, cu economii la materiale sau mai știu eu ce.. sala și nu numai, întregul ei e o ” manea ”, un ” falș ” … !
  De la faptul că nu poți repeta de curentul de pe scenă … că nu poți sta ca lumea în băncile chinezești, montate PROST, fără nici o noimă, calculată greșit fiind distanța dinte rânduri .. și pâna la lipsa unor elementare spații de parcare … unde s-a mai pomenit, pe ce continent în ce țară, să ai o sală de concerte și să n-ai unde-ți parca mașina .. măcar ca tu salariat al instituției care vi zilnic, nemaivorbind de spectatori .. care nu interesează .. dacă nu are unde parca, să nu mai vină, care-i problema .. !!!!
  A filmat cineva dintre marile televiziuni ale Brasovului , vestita ”garderopă” unde se dezbracă instrumentiștii la comun, fete cu băieți .. cu program de semi – streeptis involuntar și mirosuri de transpirații … făcută pe un coridor din spatele scenei .. ? N-a filmat .. și multe altele care nu-mi vin acum în gând !Conducerea Filarmonicii ce zice, instrumentiștii ce zic .. sindicatul nu are nici un fel de cuvânt ?
  Din toată generația mea, azi am mai rămas doar doi care mai cântam și suntem solicitați după atâția ani și care ne face plăcere să venim .. una pt. Palmares și doi de ce nu să nu recunoaștem…financiar, câștigând un ban în plus .. subsemnatul sunt la a 43 stagiune în care interpretez, campionul fiind colegul de la contrabass care e la a 45 stagiune.
  Dar în condițiile ăstea, să mă ierte Dumnezeu nu se mai poate .. nu știu cum accepta actualii membri ai Filarmonicii.. dar eu nu mai vreau să vin umflat acasă cu dureri de urechi și cap, din cauza curentului de pe scenă … să nu am cu ce mă sterge sau usca pe mâini la toaleta, din cauza defectarii și nerepararii feonului care usucă … și alte mici amănunte.. dar importante.
  ————————————————————————————————
  Deocamdată mă opresc aici. Aștept reacția colegilor și a Dumneavoastră toți care citiți ce-am scris.. Promit să revin cu amănunte dacă o să mai trăiesc și nu-mi dă cineva cu pianul în cap .. drept cu care ocazie precis voi trece-n lumea drepților, iar biata Filarmonică se va alege în sfârșit cu un pian NOU mult dorit, primul făcându-se praf de ”tăria capului meu” .. !
  Vă doresc ” Sărbători fericite ” și un Paște pe măsură .. Doamne ajută !
  Florian GÂRBACEA – instrumenist-percuție, șef partidă …
  .. actualmente pensionar !

  P.S. În cazul în care doriți să publicați ce-am scris, vă rog, nefiind un scriitor și nici gazetar, să mai umblati pe la cuvinte,fraze, expresii care nu concordă .. mă rog, știți Dumneavoastră, aveți acceptul meu, numai să nu deturnați direcția in care am vrut să bat. Va mulțumesc cu respect și promit cum am spus, că o să revin cu amănumte. F.G.

  Reply
 2. Ca simplu spectator eu nu pot intelege cine a facut acele fotolii total incomode. Dupa o ora de stat esti mai obosit decat daca ai sta in picioare. Problemele sunt; inclinatia sezutului foarte mult spre spate si inaltimea mult prea mare fata de podea. Este de neconceput asa ceva la o sala unde probabil s-au cheltuit foarte multi bani, cred ca de la noi contribuabilii brasoveni, care probabil puteau fi mai eficient folositi.

  Reply
 3. Eu unul apreciez faptul ca la Patria se tin si concerte de Jazz, festival de Jazz, Brasovul avand oarecum traditie in promovarea muzicii bune pe vremuri, iar acum nu se mai intampla mai nimic din acest punct de vedere. Decat mall-uri, panselute si lalele in sensuri giratorii as vrea sa avem sali adevarate de spectacol, viata culturala, aeroport, autostrada, industrie, spitale,si asa mai departe.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate