blog-logo

„Brașov in Blue“, pentru conștientizarea autismului

„Brașov in Blue“, pentru conștientizarea autismului

copii autism brasov2Asociaţia „Copiii de Cristal” mulţumeşte tuturor braşovenilor care au participat la ediţia din acest an a evenimentelor ce au marcat Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, alăturându-se, astfel, cauzei persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

Braşovenii au venit în număr mare atât la evenimentele organizate în Piaţa Sfatului, cât şi la spectacolul de la Centrul Cultural Reduta. Este vorba despre oameni care au înţeles problemele de zi cu zi cu care se confruntă aceşti copii şi familiile lor.

copii autism brasovA fost o săptămână plină de evenimente dedicate autismului, care a debutat cu proiecţia filmului „Mozart and the Whale”, ce are în prim plan povestea dintre două personaje cu autism.

Părinţi, terapeuţi, cadre didactice şi studenţi au răspuns, astfel, invitaţiei Asociaţiei „Copiii de Cristal” de a viziona împreună, la Sala de Cinematecă Patria, un film centrat pe autism şi de a participa, ulterior, la o dezbatere pe aceeaşi temă, moderată de cadre universitare de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi de terapeuţi ai asociaţiei.

Alte articole:   Bărbat din Brașov, în arest 30 de zile, după ce a agresat fizic și tâlhărit o persoană într-un imobil

„Mulţumim celor care ni s-au alăturat la marşul de susţinere al persoanelor cu autism, celor care ne-au vizitat standul amplasat în Piaţa Sfatului şi au dorit să afle mai multe despre ce înseamnă autismul sau au cumpărat obiecte realizate de beneficiarii noştri în cadrul orelor de terapie ocupaţională. Suntem bucuroşi că şi în acest an Braşovul s-a alăturat campaniei mondiale «Light it Up Blue». Astfel, preţ de câteva ore, în nopţile de 1 şi 2 aprilie, oraşul a prins culoare: Casa Sfatului, Cetatea Braşov, Poșta Centrală şi Primăria Municipiului au purtat mesajul persoanelor diagnosticate cu autism, prin iluminarea în albastru a acestor clădiri“, ne spune Diana Bjoza, purtătorul de cuvânt al Asociației.

Alte articole:   România începe, din 1 februarie, vaccinarea cu serul de la Moderna

copii autism brasov3Pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist este extrem de important să simtă susţinerea, aprecierea şi încurajarea comunităţii de care aparţin.

Prin evenimentele organizate cu prilejul zilei de 2 aprilie ne-am propus și în acest an să tragem un semnal de alarmă asupra discriminării cu care încă se confruntă persoanele cu autism și familiile lor. S-au făcut progrese atât în privința diagnosticării la vârste cât mai mici cât și a intervenției terapeutice în centre ale asociațiilor de părinți. A crescut numărul grădinițelor și școlilor care acceptă integrarea cu însoțitor a copiilor cu autism. Din păcate aceste progrese nu țin pasul cu numărul tot mai mare al copiilor care au nevoie atât de terapie cât și de educație adecvată. Este nevoie de o abordare organizată de autoritățile centrale, în sensul elaborării unei politici publice în intervenția în cazul persoanelor cu autism, plecând de la screening, susținerea terapiilor adecvate și demonstrate a fi de succes în autism, formarea continuă a cadrelor didactice prin programe finanțate de Ministerul Educației, dotarea școlilor cu materialele necesare, elaborarea unei metodologii de adaptare a programei școlare pentru potențialul perceptiv al copilului cu autism integrat, asigurarea unui număr corect de profesori de sprijin pentru fiecare grădiniță și școală. Sunt multe de făcut iar pentru realizarea dezideratelor noastre nu este întotdeauna nevoie doar de bani. În primul rând trebuie să redevenim toleranți, empatici și răbdători cu cei mai puțin dăruiți ca noi. O vorbă bună, o privire înțelegătoare, o mână întinsă la nevoie e la îndemâna tuturor”, spune Gabriela Plopeanu, preşedintele „Asociației Copiii de Cristal“.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate