blog-logo

FOTO VIDEO Modelează în lut cu ochii sufletului

FOTO VIDEO Modelează în lut cu ochii sufletului

modelare lut nevazatori brasovClipe de emoție și bucurie la Muzeul „Casa Mureșenilor“ din Brașov. Nu poți să nu admiri voința cu care cei care nu au avut norocul să vadă cum arată lumea încearcă să o plăsmuiască cu sufletul.

Muzeul „Casa Mureșenilor“, împreună cu Centrul de zi pentru nevăzători „Raza de lumină“ și Asocițaia Nevăzătorilor din Brașov au organizat astăzi un atelier de modelat lutul pe teme pascale.

„Este foarte important pentru nevăzători să participe la astfel de activități, pentru că ei se bazează foarte mult pe simțul tactil. Se pune accent pe dezvoltarea motricității., în special a celei fine. Citirea în alfabetul Braille se face la fel. Pentru nevăzători e foarte interesant cum «văd» și cum percep lumea înconjurătoare. Viziunea lor este dictată după personalitate, educație și cultură. Astfel de grupuri îi ajută și să socializeze, pentru că ei rămân izolați, într-un mediu îngust. Noi vrem să îi facem să se simtă ca toți ceilalți, fără niciun fel de discriminare“, ne spune Maria Pașca, psiholog și consilier pe probleme de educație la Centrul „Raza de lumină“.

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea de 3,9, în această noapte, în Vrancea

Călăuză în întunericul vieții

Costică Marchidan este educator la Centrul de zi pentru nevăzători „Raza de lumină“. El îi înțelege cel mai bine pe micuții care își caută drumul în întunericul vieții. Nici el nu se poate bucura de lumină și de culori, dar cu experiența sa îi îndrumă pe copiii care vin la centru.

„Modelarea lutului este perfectă pentru copii sau pentru persoanele cu deficiențe majore de vedere, pentru că presupune folosirea simțului tactil, atingerea lucrurilor, dar și dezvoltarea imaginației. Nu este ceva care ne pune în pericol, de tăiere, și nici nu e nevoie de culoare, ca în pictură sau alte arte vizuale. Noi avem această colaborare cu Casa Mureșenilor de doi ani, iar modelarea lutului am început-o anul trecut. Atunci am făcut și colaje, dar acelea le-au putut face cei care mai pot vedea ceva. Pentru noi, ceilalți, aracetul care ni se lipea pe degete ne împiedica «să vedem» lucrurile, de aceea ne-a axat doar pe modelarea lutului. Temele, le alegem împreună, dar avem nevoie și de ajutorul celor care văd, pentru că sunt lucruri pe care nu le știm. Am încercat să fac un portret, dar nu știam de regulile simetriei sau cum sa fac să formez un profil. Este vorba despre imaginație, dar și despre reprezentare. Cei care au apucat să vadă lumea și apoi au avut un accident sau o boală care le-a răpit vederea au o idee și își pot reprezenta obiectele din viața de zi cu zi“.

Alte articole:   Cauți medic bun de stomatologie copii în Brașov?

Un alt fel de lecție de istorie

Ovidiu Savu, șeful Serviciului Istorie din cadrul Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov, le-a ținut celor prezenți și o mică lecți de istorie. El le-a vorbit despre lut și cum a ajuns să fie acesta folosit în gospodării.

„Trebuie să știți că lutul a revoluționat istoria umanității. Apariția primelor vase de lut a fost în urmă cu 8-9000 de ani. Acestea au schimbat complet viața oamenilor. Se spune că, după ploile puternice, în zonele cu vânt puternic, noroiul rămas prins pe crengile copacilor se usca și ajungea să rețină apa. Așa au apărut primele recipiente. Apoi, au început chiar ei să le modeleze. Mai târziu, în ulcelele de lut se păstrau proviziile, grânele, ca să nu se strice. Iar apoi au început să facă vase din lut ars, care le-au făcut mult mai rezistente. Apariția supei sau a ciorbei, a fost posibilă tot modelării vaselor de lut și se spune că acest moment a fost decisiv pentru umanitate, pentru că fierberea cărnii a determinat o evoluție intelectuală a omului preistoric. Mult mai târziu au început să apare obiecte de cult, antropomoorfe și zoomorfe, care alegorice, care i-a ajutat să înțeleagă religiile acelor vremuri“, le-a povestit Ovidiu Savu celor prezenți istoria lutului, în timp ce aceștia meștereau de zor coșulețe și vaze umplute cu ouă, toate din lut.

Alte articole:   Două străzi din Cristian rămân fără gaze naturale

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate