Ne pregătim de ce e mai rău: sirenele de alarmare și buncărele antiaeriene intră în verificări

Ne pregătim de ce e mai rău: sirenele de alarmare și buncărele antiaeriene intră în verificări

sirena alarmarePrimăria Brașov se pregătește de ce este mai rău, iar prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență va face o serie de verificări în ceea ce privește buna funcționare a sistemelor de alarmare din oraș, dar și dacă cele 142 de adăposturi civile care figurează în hârtiile oficiale mai corespund cerințelor și îi pot adăposti pe brașoveni în caz de pericol. Astfel, în cursul acestei săptămâni, cele 50 de sirene vor suna timp de câte 4 secunde. „La ora actuală, în municipiu există 32 de sirene electrice cu comandă prin circuit telefonic și un număr de 18 sirene electronice cu comandă prin modul GSM sau radio, sirene mai performante ce pot comunica chiar și mesaje verbale. Sirenele vor fi pornite fără un anunț prealabil, de aceea le recomand brașovenilor să nu intre în panică la auzirea semnalelor acustice”, a precizat viceprimarul Ciprian Bucur, care coordonează activitatea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.

Investiții în sisteme de alarmare

Totodată, în perioada următoare, Serviciul de Urgență are în plan achiziționarea a încă patru sirene electronice ce pot acoperi o rază de 800 de metri, ce vor fi amplasate în cartierul Stupini. „În acest cartier, conform unui studiu de audibilitate, recent efectuat, ar fi nevoie de 17 astfel de sirene, având în vedere extinderea în ultima perioadă a zonei populate. Investiția va fi de aproximativ 12.000 de lei plus TVA, bani prevăzuți în bugetul acestui serviciu. La ora actuală, aproximativ 93% din zona locuibilă a Brașovului este acoperită de astfel de sisteme de alarmare, Stupiniul fiind zona cea mai deficitară. De asemenea, și în zona Bronzului mai sunt necesare încă două sirene, iar în Uzina 2 una”, a explicat viceprimarul. Anul acesta, va fi modernizat și centrul de monitorizare și comandă în caz de situații de urgență. Pentru retehnologizarea și renovarea acestuia au fost alocate 60.000 de lei.

Alte articole:   Banca Mondială analizează calitatea aerului din Brașov

Nu în ultimul rând, se vor verifica toate adăposturile civile și vor fi marcate corespunzător. Chiar dacă le-au transformat în cămări, pivniţe sau magazii, oamenii ştiu că acestea spaţii sunt de fapt adăposturi civile şi că, la nevoie, aici se pot refugia în siguranţă. Potrivit unei modificări legislative din anul 2004, în caz de pericol spaţiile de la subsoluri trebuie date în folosinţă în termen de 24 de ore. Astfel că toţi cei care le-au schimbat destinaţia sunt obligaţi să le elibereze în cel mai scurt timp.

Ne lipsesc voluntarii

De asemenea, pentru a face față unor calamități, Serviciul din cadrul Primăriei va achiziționa și două motopompe portabile, valoarea acestora fiind de aproximativ 20.000 de lei. Chiar dacă se va rezolva problema echipamentelor necesare în situații de urgență,  Serviciul Voluntar duce lipsă de… voluntari. „La momentul actual, ne confruntăm cu o lipsă de voluntari și, în acest sens, ne gândim a acorda anumite facilități pentru cetățenii care doresc să încheie contracte de voluntariat cu serviciul nostru, pentru a promova acest tip de activitate, luând exemplul țărilor occidentale, unde voluntariatul este o activitate extrem de apreciată de societatea civilă”, a punctat viceprimarul Brașovului.

Concurs pentru elevi pe teme de apărare civilă

Și cei mai tineri dintre brașoveni vor fi implicați în activitățile de protecție civilă. Elevii din ciclul gimnazial și cel liceal sunt invitați să participe la o competiție pe astfel de teme, ce se va desfășura în data de 30 aprilie.  Concursul „Cu viața mea apăr viața” se va desfășura pe două categorii de vârsta: ciclul gimnazial clasele V-VIII începând cu ora 9.00 și ciclul liceal începând cu ora 11.00. Va fi un concurs cu două probe, una scrisă, un test grilă pe parcursul unei ore și o probă practică. Regulamentul concursului va fi publicat pe site-ul ISU și al Primăriei, iar municipalitatea va acorda premii câștigătorilor.

Alte articole:   Școlile și grădinițele din Brașov, dotate cu materiale de igienă
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov