blog-logo

Bătălia mall-urilor de la Brașov

Bătălia mall-urilor de la Brașov
Foto: Florin Zarnovan

Foto: Florin Zarnovan

Deschiderea Coresi Shopping Resort nu a trecut neobservată. Nici pentru specialiștii din domeniul imobiliar, nici pentru brașovenii care fie doreau să ajunga la mall sau să meargă acasă în aceste zile.

Cert este că inaugurarea centrului comercial de la Coresi va grăbi și construirea celorlalte mall-uri despre care se vorbește de mai mulți ani, investiții blocate de criza economică.

Investițiile la Coresi continuă

coresiPlanurile Immocham în ceea ce privește zona comercială Coresi nu se opresc. Dezvoltatorul imobiliar a anunțat că, în această vară, va începe lucrrile la cea de a adoua etapă a proiectului Coresi: încă 13.500 mp suprafață închiriabilă. Investițiile sunt estimate la 10-12 milioane de euro, inclusiv terenul.

„Vrem să începem faza a doua a proiectului Coresi din Brasov în luna iunie, care ar trebui finalizață în primavara anului viitor“, a declarat Tatian Diaconu, directorul general al Immochan România.

El a mai precizat că, tot în acest an, francezii vor să demareze lucrările și la zona rezidențială: „Vrem să începem demolările și celelalte lucrări de pregătire a terenului pentru viitorul proiect, care va presupune ridicarea unei zone rezidențiale care va cuprinde circa 2.000 de apartamente. Proiectul rezidențial se va întinde pe o suprafață de 22 de hectare“, a anunțat Diaconu.

PIMCO preia construcția mall-ului Korona

koronaPIMCO, cel mai mare fond mutual de obligaţiuni, şi Griffin Real Estate, parte din Oaktree Capital Management, firmă de gestionare a activelor şi specializată în strategii de investiţii alternative, cumpără participaţia polonezului Michal Solowow din compania imobiliară Echo Investment.

Alte articole:   Pepe are acum un nou look!

Polonezii au cumpărat în 2007 terenul fabricii Fartec (fosta Fabrică de ARTicole TEhnice din Cauciuc) din Braşov cu 24 de milioane de euro. În 2008, a fost anunţată construcţia unui mall de 150 de milioane de euro pe trenul de patru hectare, însă planurile au tot fost amânate. În 2012 compania a mai cumpărat două loturi de teren, cu o suprafaţă combinată de 9.000 de mp, din apropierea fostei fabrici, după care au semnat cu retailerul Carrefour pentru ancora mall-ului Korona. Lucrările de construcţie nu au fost încă demarate.

PIMCO și Griffin Real Estate vor să-şi crească participaţia în Echo Investment la 66%, şi au convenit să cumpere participaţia de 41,55% deţinută de Michal Solowow. Acordul a fost semnat pe 28 februarie 2015, iar părţile implicate în tranzacţie aşteaptă aprobarea autorităţii de concurenţă. Capitalizarea de piaţă a Echo Investment este de circa 700 de milioane de euro, iar valoarea proprietăţilor din portofoliu se ridică la 1,5 miliarde de euro.

Cele două fonduri nu au făcut publică valoarea pe care o vor plăti pentru acţiunile lui Solowow, şi nici cât vor să ofere celorlalţi acţionari.

În loc de Cora, AFI Palace Brașov?

Proiectul Cora Brasov

Proiectul Cora Brasov

Dărâmarea uzinei Hidromecanica I din Centrul Civic al Brașovului a fost un moment de mîhnire pentru cei care au lucrat o viață acolo. În locul fostei întreprinderi, unde se produceau transmisii hidraulice pentru locomotive și turbosuflante pentru supraalimentarea motoarelor Diesel, trebuia construit un mall care să includă un hypermaket Cora, spații comerciale și un complex imobiliar care cuprindea un hotel și spații pentru birouri.

Alte articole:   „Cea mai bună piesă românească a anului 2020”, scrisă de un profesor braşovean

AFI Europe a încheiat un acord preliminar în februarie 2015 pentru achiziţia terenului deţinut de retailerul Cora în Centrul Civic al Braşovului, unde vrea să construiască un mall. Cora România a cumpărat în 2010 terenul de 40.000 de metri pătraţi din Centrul Civic al Braşovului al companiei Hidromecanica pentru aproximativ 13 milioane de euro, unde intenţiona să dezvolte un centru comercial de mari dimensiuni, investiţie de 70 de milioane de euro. La sfârşitul anului 2013, Cora a anunţat că vrea să atragă un partener în proiect pentru dezvoltarea mall-ului.

„AFI Europe a încheiat un acord preliminar pentru achiziţia terenului pe care Cora îl deţine în Centrul Civic al Braşovului. Nu s-a luat decizia finală, acum se face analiza documentelor. AFI vrea să dezvolte acolo un mall şi a început deja discuţiile cu retailerii importanţi pentru a vedea dacă sunt interesaţi să intre în proiect”, au declarat surse din piaţa imobiliară.

AFI Europe operează două centre comerciale, AFI Palace Bucureşti (deschis la sfârşitul lui 2009) şi AFI Palace Ploieşti (deschis în 2013), şi are în plan un proiect similar în Bucureştii Noi.

Alte articole:   Cât lemn se fură din pădurile din România? Răspunsul ministrului Mediului

Pârloagele din Centrul Brașovului

teren IUSGrupul austriac Immofinanz a cumpărat mai multe terenuri în Braşov, cel mai valoros dintre acestea fiind terenul fostei fabrici de scule IUS SA, cumpărat în 2007.

Aici ar trebui să se construiască un mall, un hotel, un centru de afaceri şi locuinţe, în urma unei investiţii de 240 de milioane de euro.

 

 

LemeximȘi terenul fostei fabrici de prelucrarea lemnului, Lemexim, care a ajuns la boss-ul FC Brașov, Ioan Neculaie, după privatizare, a ajuns să fie pârloagă.

Lemexim a intrat în faliment în 2013, la zece ani după ce a fost preluată de Neculaie. În 2007, el a vândut terenul din Centrul Civic al Braşovului cu 8,1 milioane de euro către Master Ranch Imobiliare, un joint-venture între grupul de firme al miliardarului Ion Ţiriac şi spaniolii de la Riofisa.
Aici urma să se contruiască „Leisure and Shopping Center“, cu o valoare estimată a investiţiei de 150 de milioane de euro. Era vorba despre un mall cu două etaje și o suprafață de 45.000 de mp şi un imobil de apartamente şi birouri. Practic, nu s-a făcut nimc. În 2012, proiectul a fost cedat unei companii care aparţine miliardarului Dan Adamescu.

Distribuie dacă îți place!
 1. Bravo, construiti, dar cu ce bani sa mergem sa cumparam ? Mafia PDL a distrus Brasovul !

  Reply
 2. Brasov un oraș plin de moldoveni faliti are nevoie de locuri de munca bine plătite nu de malluri

  Reply
 3. Nu stiu ce soarta vor avea mall-urile din Brasov, insa daca ne uitam la Eliana sau la ce a ajuns cel de langa Selgros, putem intui cu usurinta raspunsul. Eu unul am mai spus-o. O fi Brasovul oras turistic si european etc etc, dar e diferenta ca de la cer la pamant intre BV si Buc. sau TM. Sa revin la subiectul lui Sebi. Singura investitie care intr-adevar ar fi o bomba pentru supermarketurile brasovene, ar fi construirea Cora in Centrul Civic. Cora are o gama de marfa foarte variata si preturi acceptabile, sub Carrefour, Kaufland sau Auchan. Acum, revenind la uzine, e drept ca e regretabil ca BV nu mai are industrie. Insa trebuie spus ca si cele cateva fabrici din jurul Brasovului, cu greu gasesc oameni pregatiti. Si mai trebuie spus ca in ziua de azi, o fabrica nu mai insaeamna strunguri, prese, freze si 1000 de angajati. Toate au linii tehnologice automate la care lucreaza 20-30 de angajati. Cat despre exodul moldovenilor la Brasov, despre care vorbea Zoso, e intr-adevar o problema pe care am mostenit-o de la vechiul regim si de care nu ne vom scapa curand. Univ Transilvania e plina de studenti din IS, SV, VS, BC etc,;i care , din pacate, nu se mai intorc acasa dupa terminarea studiilor din varii motive. In ritmul asta, in 20-30 de ani, in BV nu va mai exista nici macar un post liber de vanzatoare. Migratia asta bine-nteles are efecte in lant: cresterea populatiei si a aglomeratiei, chirii mari, preturi mari la apartamente, la alimente (suntem cu preturile peste pietele din Buc!!) s.a.m.d.

  Reply
 4. Asta e si motivul ptr care, la BV, sunt salariile mici. Foarte multa forta de munca disponibila. Toti angajatorii merg pe principiul „Nu-ti convine? Valea, ca mai am 500 la usa”. E intr-adevar o problema.

  Reply
 5. a boilor creati locuri de munca in brasov ca e dezastru .
  zoso esti un ciuciu mic cat numele tau de hater. Stii p-ai cu Sanii uai bulache ? hai sictir

  Reply
 6. […] 4,5 ha pe care plănuiau construcția unui centru comercial de  53.000 metri pătrați. Astăzi, presa relatează că proiectul este preluat de către PIMCO și sunt șanse să avem totuși de unde cumpăra […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.