blog-logo

Junii sună azi din surlă să anunțe primăvara

Junii sună azi din surlă să anunțe primăvara

Astăzi, in jurul orei 13.30, junii tineri urca pe coasta Prundului impreuna cu surlasul pentru a petrece impreuna cu ceilalti juni de Blagovestenii, tot astăzi fiind și dezlegarea la pește.

Șcheienii vor auzi din nou sunetele tanguitoare, scoase de surla, iar prin stradutele si ulicioarele din vaile Scheilor. În trecut, bâtrânele își făceau faca cruce șispuneau „Doamne, îți multumesc că mi-ai ajutat să aud sfânta surlă și anul acesta“. 

„Iesirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul Junilor Brasoveni, ce reinvie o data cu sosirea primaverii, anotimp de care este legat. In fiecare an, acesta se deschide in 25 martie, cand Biserica praznuieste Buna Vestire sau Blagovestenia, si asa cum este firesc, primii sunt membrii Societatii Junilor Tineri, care au „iesit cu surla”.

Alte articole:   Festivalul Monodramei Independente. Ediția a II-a
schei surla juniDesi altadata se intalneau la vataf (conducatorul cetei), acum junii se aduna in fata Bisericii „Sf. Nicolae” din Piata Prundului. Junii se imbraca in traditionalele lor vesminte, iar din recuzita lor nu a lipsit „surla”.
Dupa cum atesta cercetatorul Ion Muslea, autorul unei monografii dedicate Obiceiului Junilor, surla este un fel de trompeta cu sase gauri, care scoate sunete stridente: „ca un grohait”, „are un glas asurzitor si zgomotos”.
La randul sau, prof. dr. pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului, ce cuprinde si un muzeu al Junilor, consemneaza in studiile sale despre Junii din Scheii Brasovului ca surla era un fel de orologiu al anului, obiect cu valoare cultica, fapt dovedit de faptul ca, in ciuda sunetului nearmonios, batranii scheieni aduceau multumiri ca au trait sa auda inca o data „sfanta surla”.
Chemarea cu surla, despre care prof. Oltean spune ca ar fi specifica doar Junilor Tineri, se mai face astazi la Buna Vestire, avand caracter de bunavestire a anului, dar si la Florii. Alaiul junilor va merge, cantand, pe Coasta Prundului, la troita, unde, dupa ce surlasul a „binevestit” peste Schei, tinerii vor incinge traditionala lor hora neincheiata, vor arunca buzduganul si apoi vor petrece cu mancare, bautura si voie buna.
Distribuie dacă îți place!
  1. Din pacate domnule Sebastian Dan, articolul dumneavoastra contine informatii eronate. Pe viitor documentati-va despre activitătile junilor inainte de a scrie un articol pe aceasta tema. P.s. Astazi junii nu sunt îmbrăcati in tradiționalele haine.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate