103 ani de la înființarea pașaportului românesc

103 ani de la înființarea pașaportului românesc

pasaport romanescData de 19 martie a fost instituită, printr-o decizie a Ministerului Administraţiei şi Internelor din anul 2006, ca „Zi Aniversară a Paşaportului Românesc“.

În data de 19 martie 1912, prin Înaltul Decret Regal, numărul 1758, a fost promulgată ”Legea asupra paşapoartelor”, prima lege modernă în domeniu. Cu acelaşi prilej s-a stabilit ca protectorul spiritual al celor care lucrează la serviciile de paşapoarte să fie Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la data de 7 ianuarie.

Regulamentul de la acea vreme pentru aplicarea ”Legii asupra paşapoartelor”, un regulament care în mare parte ar putea fi aplicat şi astăzi, prevedea că paşapoartele vor fi eliberate pe 12, 6 sau 3 luni şi că ”vor fi de formatul unei cărţi mici, portative, de dimensiunile 9*16 cm, compus din două coale de hârtie, împăturite în formă de armonică, având 28 de pagini; fiecare pagină are un fond încadrat în culoarea albastru cerului deschis, făcând să iasă în evidenţă marca ţării, încadrată în doi CC(cifru regal), având deasupra lor coroana regală”.

Ordonanţa Guvernului nr. 83/2001, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple a reprezentat începutul procesului de descentralizare şi modernizare a serviciilor de paşapoarte, astfel încât din data de 1.01.2005 ia fiinţă Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Prefecturii Braşov.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple al Judeţului Braşov dispune momentan de o dotare modernă, în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea un număr de 16 lucrători.

Alte articole:   Un urs a coborât în curtea Direcţiei Silvice Brașov
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap