blog-logo

Titulescu, comemorat la mormântul din Șcheii Brașovului

Titulescu, comemorat la mormântul din Șcheii Brașovului

mormant nicolae titulescuMinisterul Afacerilor Externe organizează luni, 16 martie, ora 12.00, comemorarea dedicată marelui diplomat şi politician român Nicolae Titulescu, al cărui monument se află din 1992 în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului.

Va fi adus un omagiu celui mai mare diplomat român, fost ministru al justiţiei, al finanţelor, ministru de externe (1927-28; 1932-36), ambasador în Anglia şi Franţa, preşedinte al Ligii Naţiunilor (azi ONU) în două legislaturi (1931-1932), propus pentru Premiul Nobel pentru pace în anul 1935, decorat cu Steaua României de regele Carol I (1913), cu profunde implicaţii în actul Marii Unirii de la Alba Iulia ş.a.

Prin testamentul emis la Saint Moritz (Elveţia), în anul 1940, cerea să fie înmormântat „la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Braşov îmi vor găsi locul. Tache Ioanescu (înaintaşul său) la poalele Bucegilor (este înmormânatat la Sinaia), eu la picioarele lui la poalele Tâmpei… Aparţin Bisericii Ortodoxe Române”.

Alte articole:   Atenție, șoferi! Ceața îngreunează traficul rutier pe mai multe drumuri din județul Brașov

În ciuda dorinţei sale exprese de a fi înmormântat la Braşov, murind în 17 martie 1941, timp de mai bine de cinci decenii, corpul său neînsufleţit a rămas la Cannes (Franţa), de unde a fost adus la Braşov abia în anul 1992, la iniţiativa Comitetului „Nicolae Titulescu” format la Bucureşti şi Braşov. Ulterior, de la Marsilia au fost aduse şi osemintele soţiei sale, Ecaterina Titulescu, fiind depuse în acelaşi mormânt din Şchei.

La Brașov, numele marelui diplomat a fost acordat parcului central, unde există și o statuie a acestuia, unui colegiu național și unei străzi.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.