blog-logo

Cum vrăjim poporul cu cârpa pe cap de grija muzeelor

Cum vrăjim poporul cu cârpa pe cap de grija muzeelor

noaptea muzeelor 2015O piesă valoroasă din fiecare instituţie muzeală va fi acoperită cu o pânză, pe 16 mai, la Noaptea Muzeelor, Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor, afirmând că prin acest protest se doreşte conştientizarea publicului faţă de situaţia gravă a spaţiilor expoziţionale.

Este interesant că protestul este inițiat de același Nițulescu, funcționarul Ministerului Culturii care a coordonat retrocedarea Castelului Bran, direct răspunzător de soarta incertă a colecțiilor fostului Muzeu Bran.

Asta ca să nu mai amintim ce poziție a avut același Nițulescu în conflictul dintre administrația locală din Râșnov și un așa-zis investitor italian, pentru Cetatea Râșnov.

Specialiștii pe care i-am contactat mi-au spus că managerii muzeelor au o răspundere egală cu a politicienilor pentru situatia gravă a muzeelor.

Alte articole:   Stația de asfalt din Bartolomeu se mută lângă FIN-ECO. Poluarea, plimbată dintr-un colț în altul al orașului

Și m-au mai întrebat retoric: Câți manageri au înfruntat consiliile județene sau Ministerul Culturii pentru a salva o clădire monument istoric sau un sediu de muzeu?

Așa că, toată vrăjeala lui Nițulescu seamănă a cu totul altceva, numai a grijă de muzee nu. „Pentru că multe din muzeele şi colecţiile ţării dispar fiindcă li se retrocedează clădirile în care funcţionează. Fiecare muzeu îşi va acoperi o piesa valoroasă cu o pânză pentru a vă face atenţi că s-ar putea ca data viitoare să nu o mai găsiţi deloc nici pe ea, nici muzeul”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului Noaptea Muzeelor, care a ajuns la ediţia a 11-a.

În acest context, Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), a declarat, duminică, pentru Mediafax, că intenţia acestui protest este de a „conştientiza publicul cu privire la gravitatea situaţiei în care se află muzeele României“. Pe bune???

Distribuie dacă îți place!
  1. Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania are un consiliu director care conduce si in interiorul caruia se afla si Dl Nitulescu, presedintele organizatiei. Acest protest a fost initiat de acest consiliu si este coordonat de subsemnatul, in calitate de manager al Noptii Muzeelor, dincolo de postura mea de director executiv. Probabil ca nu aveti a-mi reprosa nimic in acest sens, ma refer la autorizari de retrocedari si alte lucruri. In alta ordine de idei, daca v-ati fi documentat si ne-ati fi cerut parerea noua, celor implicati in acest protest, ati fi aflat ca RNMR nu contesta retrocedarile legale, ba mai mult le sustine. In acest protest este vorba despre retrocedarile mai putin normale, ca sa nu zic bizare, atat de colectii (mai ales) cat si de muzee. Si mai protestam pentru lipsa de solutii din partea ordonatorilor de credite si a mediului politic. Unde este vina managerilor, nu incape discutie. Pe bune.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate