blog-logo

Lobby pentru pășunile sătenilor din Șoarș și Cincu de la poligonul militar

Lobby pentru pășunile sătenilor din Șoarș și Cincu de la poligonul militar

A_Cincu_BMTFSătenii din Șoarș și Cincu sunt îngrijorați că nu vor mai avea unde să își ducă animalele la păscut, din cauză că expiră protocolul încheiat între primării și unitatea militară care administrează poligonul.

Protocolul s-a semnat în 25.11.2011 și are o valabilitate de cinci ani. În comunca CIncu sunt 176 de crescători de animale, care dețin un efectiv de 1.200 de taurine, 60 bubaline, 12.000 ovine și 700 caprine. Inițial, protocolul prevedea pentru aceștia o suprafață de 430,91 ha, iar ulterior s-a mai identificat, în 2013, încă 254 ha de pășune. De asemenea, în 28 ianuarie 2015, comuna Cincu a solicitat încă o suprafață de 250ha pentru folosirea acesteia de către crescătorii di comună.

Alte articole:   Astăzi va fi vaccinată persoana cu numărul 1.000.000

În comuna Șoarș, în cele cinci sate aparținătoare, sunt 450 de crescători de animale, care au 900 de taurine, 45 bubaline, 18.000 ovine și 460 de caprine. Locuitorii din Șoarș beneficiau gratuit de suprafața de 677,07 ha.

Trebuie precizat faptul că, în limita poligonului Cincu, Șoarș are înscrise 2558,42 ha, care figurează ca teren neptroductiv în Cartea Funciară, iar Cincu are 3.400 ha. Pentru că pășunile celor două comune nu asigură necesarul efectivelor de animale, edilii celor două localități solicită prelungirea protocolului încheiat înte primării și Ministerul Apărării.

Într-o adresă remisă ministrului Apărării, deputatul Mihai Donțu i-a solicitat „să analizați situația prezentată de către primăriile comunelor Șoarș și Cincu, referitoare la protocoalele privind pășunatul pe anumite suprafețe situate în interiorul granițelor Poligonului Cincu, protocoale încheiate cu UM 01495, unitate aflată în subordinea Ministerului Apărării Naționale, astfel încât, aspectele semnalate să fie soluționate cât mai rapid și conform legii. Precizez faptul că în cadrul audiențelor cu cetățenii din cele două comune mai sus menționate, mi s-a sesizat faptul că aceste probleme sunt de o gravitate deosebită, deoarece creșterea animalelor reprezintă unica sursă de venit a localnicilor din zonă“, se arată în documentul remis reprezentantului Guvernului.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate