blog-logo

Ghici cine plătește 2 euro pentru o carte de vizită la Brașov?

parcul industrial metromCurtea de Conturi Brașov a descoperit achiziții la prețuri incredibile făcute de entități publice din județ. Dacă am descris până acum ce s-a întâmplat la Primăria Ghimbav (AICI și AICI), iată alte câteva minuni de la Parcul Industrial Metrom SA.

Prin decizia nr. 100/23.12.2014, Curtea de Conturi a prezentat neregulile găsite la compania aflată sub patronajul Consiliului Județean Brașov.

Iar cum auditorii public externi nu fac literatură, încep direct cu faptul că au existat plăți pentru achiziții de servicii care nu sunt în concordanță cu scopul, obiectivele și atribuțiile stabilite prin actele constitutive ale societății.

Astfel, Metrom Industrial Parc SA a încheiat un contract cu Human Capital SRL Brașov, cu scopul de a livra „cursuri multimedia“, adică programe de învățare a lucrurului pe calculator (50 de pachete cu șapte tutoriale), la prețul de 27.280 de lei inclusiv TVA.

Alte articole:   Luna dragostei la AFI Brașov

Mai mult, achiziția nu se făcea nici măcar pentru angajații personalului administrativ al societății, ci… pentru instruirea celor de la societățile chiriașe în parcul industrial. Toată povestea era însoțită de materiale publictare și produse de protocol (!!!), deși conform contractului obligația Metrom Industrial Parc era de a pune la dispoziția locatarilor spațiul închiriat, iar orice alte cheltuieli trebuie recuperate de la beneficiari!

8,5 lei, o carte de vizită!!!

Din grijă pentru puținii bani ai societății, managerul a dispus achiția de la aceeași firmă Human Capital SRL cărți de vizită la ridicolul preț de 8,5 lei/bucată (aproximativ 2 euro). 

„Din analiza nivelului prețului de achiziție al acestor tipărituri, comparativ cu prețul pieței, s-a constatat nerespectarea principiului economicității în utilizarea fondurilor pentru efectuarea acestei achiziții, prețul unei cărți de vizită variind între 0,10 și 0,50 lei/bucată“, mai spun auditorii de la Curtea de Conturi.

Alte articole:   SlanăFest Brașov, ediția a IV-a!

Chiriașii au subcontractat spațiile la valori mult mai mari

O altă deficiență a managementului deficitar a fost sesizată în cazul unor chiriași, care deși aveau clauză clară de interdicție a subînchieierii spațiului, au făcut acest lucru, evident la un preț mult mai mare decât cel plătit către firma Consiliului Județean.

De unde și concluzia că managerul parcului industrial ar fi putut atrage sume mult mai mari din închirierea spațiilor la prețul corect.

Serviciile juridice contractate de parcul industrial și plătite nu au atașate la dosarele cauzelor documente care să justifice activitatea desfășurată. Apoi, parcul a contractat servicii juridice în contextul în care avea personal de specialitate propriu, mai spun cei de la Curtea de Conturi, iar unele contracte de asistență juridică nici măcar nu conțineau clauze asiguratorii pentru parcul industrial în cazul în care casa de avocatură nu își realiza oblogațiile contractuale.

Alte articole:   Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente mortale. Legea, aprobată de Senat

Având în vedere cele semnalate, Curtea de Conturi a dispus recuperarea prejudiciilor, în caz contrar vorbim despre o infrațiune, care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, iar dacă fapta a fost săvârșită din culpă, pedeapsa este amenda.

Mai mult, această decizie a Curții de Conturi a trebuit comunicată și Consiliului Județean Brașov în termen de 10 zile calendaristice de la comunicare, cu alte cuvinte noua conducere a CJ va trebui să ia măsuri în ceea ce privește activitatea ordonatorului de credite, Silviu Hârșovescu, de la Metrom Industrial Parc SA Brașov.

 

Distribuie dacă îți place!
 1. Dar ia ghici cine era norocosul care prindea asemenea comenzi …

  Reply
 2. Senatorul Sebastian Grapa nu are ceva contracte pe acolo? Ca fratele lui Claudiu Cornea de ex

  Reply
 3. Asta e material ca sa-l salte iar in catuse pe Gabi Matei. Are experienta

  Reply
 4. In sfarsit ajunge DNA-ul si la Harsovescu. Ca la noi in oras a supt din parcări ani de zile fără sa facă nimic

  Reply
 5. Sa.i ia cineva firma lui Cornea la puricat sa vedem ce contracte are.ANI doarme

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.