blog-logo

Iorgu Ganea (Regiotrans) a fost reținut de procurorii DNA!

Iorgu Ganea (Regiotrans) a fost reținut de procurorii DNA!

regiotrans

18.02.2015, ora 14.00 Iată care sunt acuzațiile și inculpații din acest dosar:

ȘTEFĂNESCU ESTRELLA, șef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR S.A, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

 • — acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea conform legii a respectării destinației subvențiilor;
 • — permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unor foloase pentru altul (două acte elemente materiale),
 • — luare de mită în formă continuată (9 acte materiale)

GANEA IORGU, om de afaceri, reprezentant al S.C. REGIOTRANS, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

 • — două infracțiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (9 acte materiale),
 • — folosirea în mod direct și indirect de informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unor foloase pentru sine sau pentru altul;
 • — utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate,

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentați, la data de 19 februarie 2015, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeași cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de următoarele persoane fizice și juridice:

 • S.C. REGIOTRANS S.R.L. Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
 • HĂDĂREAN FLORIN, director REGIOTRANS SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la dare de mită
 • CIAPRAZ GHEORGHE — VALENTIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la dare de mită
 • DUMITRESCU CLAUDIU — OCTAVIAN, director al Direcției Feroviare din cadrul Direcției Generale Transport și Infrastructură — Ministerul Transporturilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: luare de mită, trafic de influență,
 • NICOLAU COSTACHE, director general al Regionalei Căi Ferate Brașov sub aspectul săvârșirii infracțiunilor: permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unor foloase pentru altul (2 acte materiale), luare de mită în formă continuată (3 acte materiale)

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

SC REGIOTRANS SRL este o societate privată care desfășoară activități sociale de transport călători și beneficiază de subvenții de la bugetul statului în baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferenței dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de călători și costurile reale de transport.

Deși operatorul național SNTFC ‘CFR Călători’ a renunțat la majoritatea traseelor de pe liniile neinteroperabile sub motivația nerentabilității, acestea au fost preluate imediat de SC REGIOTRANS SRL care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasă (cu acceptul decizionalilor guvernamentali menționați și sub pretextul necesității creșterii numărului de curse — perechi de trenuri — folosind argumente de ordin ‘social’, deși traficul de călători este redus) exclusiv pentru a obține un cuantum al subvenției cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar dacă garniturile introduse circulă în 80% din situații cu o acoperire a capacității de transport de numai 5-10%.

18.02.2015, ora 9,15 Omul de afaceri Iorgu Ganea a fost reținut joi de procurorii DNA în dosarul privind fapte de corupție în domeniul transportului feroviar privat de călători, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres. De asemenea, în același dosar a fost reținută, miercuri seară, și Estrella Ștefănescu, șef serviciu în CFR.

18.02.2015, ora 12.23 Estrella Ştefănescu, şef serviciu în CFR, ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comana în licitaţii, primind în schimb de la aceştia card de combustibil, cazări la pensiuni, telefoane mobile şi bani de nuntă, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Ea este suspectată că ar fi favorizat firmele oamenilor de afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comana pentru preluarea multor trasee de la CFR Călători, pentru care aceste firme încasau subvenţii.

Pentru a-i favoriza, ea le-ar fi pus la dispoziţie celor doi oameni de afaceri informaţii despre societăţile concurente, astfel că ei ştiau exact ce oferte să facă pentru a câştiga licitaţiile.

Pentru aceste favoruri, Ştefănescu ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri card de combustibil pentru mii de kilometri, revizie la maşina sa Audi, anvelope, o bicicletă, cazare gratuită pentru ea şi fiica ei la pensiuni, telefoane mobile de ultimă generaţie, un laptop performant, dar şi bani ca să meargă la o nuntă în familie, spun anchetatorii

În plus, copiii ei au fost angajaţi formal, pe perioada verii, controlori de bilete pe ruta Bucureşti – Constanţa pe care operează curse firma privată Regiotrans, controlată tot de Ganea şi Comana.

Estrella Ştefănescu urmează să fie adusă la DNA, alături de alte persoane vizate în acest dosar, au mai spus sursele citate.

11.27 Directorul operatorului feroviar privat Regiotrans, Florin Hădărean, este audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul în care oficiali din Ministerul Transporturilor şi CFR sunt acuzaţi de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii.

Hădărean a fost adus cu mandat la DNA, pentru a fi audiat în acest dosar.

Prejudiciul ]n acest dosar este estimat la 5 milioane de euro.

10.34 Conform unor  surse judiciare, printre persoanele vizate în acest dosar s-ar afla Costache Nicolau, fost director al CFR Infrastructură Regionala Braşov, care este suspectat de luare de mită de la Vasile Fanea, administratorul Vest Construct, pentru favorizarea firmei acestuia la atribuirea unui contract de lucrări.

Sursele judiciare citate mai spun că reprezentanţi ai CFR vizaţi în acest dosar sunt suspectaţi că au transmis informaţii nedestinate publicităţii în scopul atribuirii unor contracte către anumite firme, pentru achiţiţia de echipamente scoase la licitaţie de CFR.

Totodată, în acest dosar Claudiu Dumitrescu, director în Ministerul Transporturilor, este suspectat că ar fi luat mită de la omul de afaceri braşovean Ganea Iorgu, pentru favorizarea firmei private de transport Feroviar RC-CF Trans.

9.00 Perchezitii DNA au loc miercuri dimineata la Ministerul Transporturilor, dar si la alte 18 adrese. Procurorii investigheaza suspiciuni privind fapte de coruptie. Potrivit unor surse judiciare principala societate comerciala vizata este Regio Trans – o companie de transport feroviar privat,  precum şi la Compania Naţională CFR SA şi la Regionala CFR din Braşov.

Compania a fost înfiinţată în 2005, are doi asociaţi, Costel Comana şi Iorgu Ganea, fiecare cu 50% din părţile sociale, şi operează linii feroviare de transport de călători în baza unor contracte încheiate cu CFR.

Iorgu Ganea (49 de ani) are o avere estimată la 15 milioane de euro, potrivit ediţiei din acest an a clasamentului „Forbes 500 Miliardari”. Averea lui Costel Comana (51 de ani) este estimată de „Forbes 500 Miliardari” tot la 15 milioane de euro.

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în domeniul transportului feroviar privat de călători și subvențiilor, comise în perioada 2008 – 2013.

În cursul zilei de 18 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate în municipiul București și în județele Brașov și Ilfov, din care două sunt sediile unor instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, se arată în comunicatul DNA.

Distribuie dacă îți place!
 1. Shpagarul de Drumaru cand cade ?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate