
Ziua de 2 februarie a fost declarată Ziua Mondială a Zonelor Umede, la acea dată fiind semnată în Iran, la Ramsar, convenţia asupra zonelor umede de importanţă globală.
Zonele umede reprezintă atât loc de viață și resursă pentru oameni, cât și mediu de viață a numeroase plante și animale, precum și un factor de echilibru la nivelul climatului. Pentru acest an, tema zilei este „zonelor umede pentru viitorul nostru” (www.ramsar.org).
„Singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională (Sit Ramsar) din Regiunea 7 Centru este Complexul Piscicol Dumbrăviţa (www.dumbravita-natura2000.ro). Acest sit de peste 400 ha cuprinde peisaje foarte diverse, fie naturale, fie influențate sau create de om, precum: lacuri, heleştee şi iazuri, stufăriş, canale, pâraie, mlaştini, pajişti umede etc.“, ne-a declarat conf. dr. ing. Dan Traian Ionescu, coordonator SOR – Sucursala Braşov
Acesta face parte din Situl Natura 2000 Dumbrăvița-Rotbav-Măgura Codlei, aflat în custodia partenerială a Societății Ornitologice Române (SOR) și a Doripesco. Sub raportul biodiversității, anul 2014 a continuat să fie unul foarte bun mai ales pentru speciile cuibăritoare de interes conservativ, precum: cormoranul mic, stârcul de noapte, stârcul galben, egreta mică etc.
De asemenea, toamna a oferit același spectacol al grupurilor de berze negre care poposesc aici pentru a se hrăni și odihni în drumul lor spre zonele de iernare. Atragerea şi menţinerea lor pentru anumite perioade pe suprafața heleșteelor, se datorează unui management piscicol care ţine cont de exigenţele speciei. Astfel, co-custodele Doripesco, a început recoltarea peştilor prin golirea lacurilor în perioada de trecere a berzelor, așa cum procedează anual, oferindu-le acces către hrana de bază – peștii mici.
Dintre preocupările viitoare ale custozilor ariei protejate, fac parte: extinderea Sitului Ramsar ce va cuprinde întreaga arie de zone umede de la Feldioara – Măieruş – Arini – Hăghig, găsirea unor soluții pentru asigurarea unui debit de apă suficient în bazinele acvatice din aria Rotbav, îmbunătățirea condițiilor de cuibărit și hrănire în diverse zone umede din sit etc.
Începând cu anul 2015, SOR și Doripesco intenționează să continue și să dezvolte programul educativ “Delta din Carpați – Doripesco”, dar și să inițieze noi activități științifice și educative la nivelul sitului.