Expoziție: Arhitectura Industrială din Brașov 1880-1940

Expoziție: Arhitectura Industrială din Brașov 1880-1940

poarta ecaterina iarnaÎn Brașov, arhitectura industrială se delimitează de cea civilă către sfârșitul secolului al XIX-lea, când micile ateliere devin neîncăpătoare pentru producția pe care trebuie să o adăpostească.
Dezvoltarea economică din perioada interbelică amplifică numărul de fabrici ca investiții noi sau relocate din lipsa spațiului în mijlocul orașului. Până la al doilea război mondial, majoritatea marilor întreprinderi dezvoltate și cunoscute în comunism aveau deja nucleele constituite.

„Expoziția nu acoperă 100% subiectul prezentat, pentru că mai sunt multe de cercetat, dar este un prim pas pe care l-am făcut. Arhitecuta industrială în Brașov apare cu un decalaj față de Occident, din cauza dezvoltării tehnicii și importării tehnologiei în plan local. Este vorba, în special, de aducerea mașinilor cu aburi la Brașov, care face trecerea de la micile ateliere manufacturiere la mica industrie. A fost vorba de greutatea de a aduce mașinile cu aburi care a fost dificilă până la construirea căii ferate. Însă, pornind de la acest context, trebuie spus că tehnologia a pătruns mai ușor la Brașov, față de alte zone din țară, fiindcă aici existau meseriași calificați în multe domenii. Revenind la subiectul abordat, în această perioadă s-a trecut de la atelierul de la parterul casei sau din curtea gospodăriei ori din grajd la construcții noi, fabrici, unde să încapă noile utilaje și să se desfășoare procesul de pro-ducție. Practic, pentru că nu exista tehnologia de construcții în țară, echipamentele veneau cu tot cu proiectul tehnic de construire al fabricii. Din acest motiv, în perioada interbelică au existat influențe ale arhitecturii germane. Am încercat să prezentăm principalele con-strucții, multe dintre ele nemaiexistând la această oră“, a precizat arhitect Ovidiu Taloș.
„Este bine că a apărut această expoziție, pentru a sensibiliza opinia publică. Era bine să fi apărut mai repede, poate nu ar fi fost dărâmată moara din centrul Brașovului și mai puteam salva din clădirile de referință al Brașovului. Pe de altă parte, această expoziție vine să destrame mitul potrivit căruia industria la Brașov s-a cimentat pe vremea comunismului, ceea ce este eronat“, a declarat și arh. Miruna Stroie.
Cum arăta arhitectura industriei brașovene în această perioadă și căror motive – tehnologice, economice, artistice – i se datora înfățișarea ei, sunt întrebări la care expoziția încearcă să răspundă prin desene, fotografii de arhivă (reproduceri) și date istorice ale unor fabrici din Brașov din perioada 1880-1940.
Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, 27 decembrie, ora 15.00, în turnul Porții Ecaterina.
Program permanent: 27 decembrie 2014 – 18 ianuarie 2015. Organizator: Ordinul Arhitecților din România – filiala Brașov-Covasna-Harghita

Alte articole:   Tragedie la Voila! Tânăr mort electrocutat!
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.