blog-logo

Arhivele Naționale pășesc în lumea digitală

Arhivele Naționale pășesc în lumea digitală
foto> iubescbrasovul.ro

foto> iubescbrasovul.ro

Pe 31 octombrie este ziua Arhivelor Naționale ale României. Cu această ocazie, aniversând 183 de ani de la fondarea ca instituție modernă, ANR vor lansa oficial portalul de internet al instituției.

Acesta nu este un simplu site de prezentare ci este destinat utilizatorilor serviciilor ANR. Cetățenii, după înscriere, vor putea depune cereri online și vor putea urmări stadiul rezolvării lor. La fel, o bună parte din documentația diferitelor instituții în raport cu Arhivele Naționale va putea fi încărcată în portal în format electronic, renunțându-se astfel la cantități impresionantede hârtie care făceau naveta inter-instituțională.

Dar poate cel mai important element al portalului îl reprezintă posibilitatea de interacțiune cu arhiva istorică deținută. Grupată pe 5 centre regionale (București, Brașov, Timiș, Iași și Cluj), evidențele fondurilor arhivistice vor putea fi liber consultabile de către utilizatori, la orice oră, fără a mai fi nevoie de deplasări și rezervări la sala de studiu. În plus, se vor putea ace comenzi de documente online, astfel încât utilizatorul se va putea prezenta la sala de studiu pentru cercetare fără a mai fi nevoie să aștepte inutil. Sistemul oferă de asemenea posibilitatea ca fiecare utilizator înregistrat să își salveze căutările și selecțiile făcute, astfel încât ele să fie accesibile oricând și de oriunde, în sistem cloud.

Alte articole:   Ministerul Sănătății vrea să schimbe condițiile pentru candidații la șefia spitalelor, ambulanței și direcțiilor de sănătate publică

Serviciul Județean Brașov a jucat un rol important în dezvoltarea acestui proiect pilot, înțelegând faptul că un acces mai facil pentru utilizatori reprezintă o condiție esențială a oricărei instituții moderne. În ciuda deficitului de personal care împiedică de multe ori desfășurarea firească a activității, SJAN Brașov a reușit să publice în portal importante descrieri de documente. Suntem de altfel, singura arhiva din sistemul ANR, până în prezent, care are inclusiv documente digitalizate publicate în portal. Dintre acestea, se remarcă harta orașului Brașov de la 1887, la scara de 1:720!! În felul acesta, cercetarea devine cu adevărat mai ușoară, cercetătorul nefiind obligat să vină la sala de studiu a instituției.

Alte articole:   Festivalul de Film şi Istorii începe, duminică, la Râșnov

În perioada următoare, ne propunem încărcarea în portal a cât mai multor inventare, astfel încât utilizatorii să se poată bucura de avantajele serviciilor moderne. Cu prioritate vom încerca să finalizăm postarea online a colecțiilor de fotografii pe care le deținem. Din păcate, lipsa personalului care să culeagă în format electronic inventarele existente îngreunează foarte mult activitatea și, în acest sens, trebuie să mulțumim voluntarilor care ne-au ajutat până în prezent în acest sens. Tot în regim de colaborare, cu Universitățile din București și Cluj, se află în desfășurare un proiect finanțat din fonduri norvegiene, care urmărește publicarea online a tuturor documentelor din Arhive anterioare anului 1600, (descrieri + imagini). Acest proiect urmează a se desfășura în următorii 2 ani.

Alte articole:   Cardurile sociale pot fi folosite şi în Lidl, din 10 august

Ce trebuie însă precizat este că Arhivele Naționale nu vor putea digitaliza tot patrimoniul arhivistic; nicăieri în lume nu se întâmplă așa ceva. În schimb, se vor publica selecții de documente, fie după criteriul vechimii, fie după criteriul utilizării intensive (cazul fotografiilor), astfel încât materialul arhivistic de valoare să fie protejat, iar cele mai căutate documente să poată fi accesibile.

Portalul poate fi accesat la adresa: http://portal.arhivelenationale.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.