Premieră medicală în Brașov: Operație de adenoidectomie și inserție de aeratoare transtimpanale

Premieră medicală în Brașov: Operație de adenoidectomie și inserție de aeratoare transtimpanale

Spitalul MedLife BrasovO echipă de specialiști din cadrul Spitalului MedLife Brașov a efectuat o intervenție de tip adenoidectomie (intervenție chirurgicală pentru înlăturarea polipilor), completată cu miringotomie bilaterală cu inserție de aeratoare transtimpanale. Intervenția reprezintă o premieră pentru orașul Brașov și a avut drept obiectiv tratarea afecțiunilor faringiene și pe cele ale urechii medii la un pacient în vârstă de șase ani, care fusese anterior diagnosticat cu adenoidită cronică hipertrofică și otită medie seroasă cronică bilaterală, respectiv hipoacuzie de transmisie bilaterală.

Adenoidectomia a fost însoțită de o intervenție la nivel auricular pentru tratarea otitei medii seroase acute (hipoacuzie), o complicație prezentă la nivelul urechii medii. Această procedură presupune o incizie în timpan, urmată de inserția unor tubulețe (aeratoare transtimpanale) cu rol în evitarea otitelor repetate, menite să restabilească fluxul normal al secrețiilor prin urechea medie. Aceste tubulețe vor rămâne montate pentru o perioadă de minimum o lună, perioadă în care personalul medical va putea verifica permeabilitatea lor ambulator, acestea fiind ulterior eliminate de către organism.

Desfășurată sub anestezie generală, intervenția a decurs fără complicații, sub control endoscopic pentru vegetațiile adenoide (polipi) și microscopic pentru partea auriculară, și a fost încheiată cu succes de echipa medicală condusă de Dr. Gabriel Lostun, medic specialist ORL, și de Dr. Corneliu Vascu, medic primar ORL.

Succesul acestui tip de intervenție poate fi măsurat imediat: pacientul începe să respire pe nas și să audă mult mai bine, fără a mai avea senzația de ureche înfundată și de presiune. Acest tip de intervenții se efectuează frecvent în întreaga lume. Premiera înregistrată de echipa de medici a spitalului MedLife din Brașov reprezintă un pas important pentru tratarea acestei afecțiuni în cât mai multe centre medicale de la noi din țară”, a declarat Dr. Gabriel Lostun, medic specialist ORL în cadrul Spitalului MedLife Brașov.

Alte articole:   Polițiștii avertizează! Metodă de înșelăciune, adaptată situației de criză!

Adenoidita este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor cu vârste cuprinse între trei și nouă ani, care se manifestă, de regulă, prin respirație orală, somn agitat cu gura deschisă, sforăit, prezența cvasipermanentă a secrețiilor nazale, tuse matinală. Otita medie seroasă acută este o boală a urechii medii care se manifestă prin scăderea auzului (senzația de ureche înfundată). Inițial, se sesizează lipsa răspunsului la chemările părintelui. Ulterior, părintele va sesiza faptul că este nevoie de un volum mai mare la televizor sau radio. Netratate la timp, cele două afecțiuni pot avea urmări serioase. În cazul adenoidectomiei, cele mai frecvente complicații sunt: hipoacuzia, deficitul de dezvoltare, implantarea incorectă a dinților, deficitul de atenție. În cazul otitei medii seroase acute, copilul va întâmpina dificultăți mari de integrare prin lipsa raspunsului adecvat la stimulii auditivi.

În prezent, Braşovul este cel de-al doilea centru de business pentru MedLife, compania fiind prezentă cu un spital pluridisciplinar, o maternitate, două hyperclinici, un Centru de Pediatrie, două laboratoare de analize medicale, unul în Braşov şi altul în Sfântu Gheorghe, două centre medicale la Făgăraş şi Sfântu Gheorghe şi un centru de permanenţă de zi pentru afecţiuni osteoarticulare în cadrul spitalului MedLife Braşov.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.