blog-logo

Doi oameni de afaceri braşoveni şi doi angajaţi ai Ministerul Agriculturii, judecaţi pentru corupţie cu fonduri UE

Doi oameni de afaceri braşoveni şi doi angajaţi ai Ministerul Agriculturii, judecaţi pentru corupţie cu fonduri UE

catuseDoi oameni de afaceri braşoveni şi doi responsabili de controale din Ministerul Agriculturii şi din Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Braşov, reţinuţi în august de procurorii DNA, au fost trimişi în judecată, pentru fapte de corupţie cu fonduri europene.

Cei doi oameni de afaceri sunt Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, care sunt acuzaţi de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi dare de mită.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi, pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi luare de mită, Florin Brezeanu, însărcinat cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) – Direcţia Generală Control şi Antifraudă, şi Gabriel Potcovaru, din cadrul OJPDRP Braşov.

De asemenea, vor fi judecate firmele ai căror reprezentanţi legali sunt Dudu şi Macovei.

Toţi cei patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv la 28 august. Ulterior, cei doi angajaţi de la MADR au fost puşi sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2014, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, oameni de afaceri din judeţul Braşov, au urmărit obţinerea de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depăşirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiaţi, astfel că au folosit acelaşi plan infracţional.

În Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) se prevede că, în cadrul măsurii „Modernizarea exploataţiilor agricole”, în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2.000.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maxim 800.000 euro). În acelaşi timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directă în statele membre), se prevede că nu se efectuează nici o plată către beneficiarii în cazul cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial condiţiile necesare pentru a obţine aceste de plăţi în scopul obţinerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.

Amănunte despre acest dosar, AICI!

Distribuie dacă îți place!
  1. Muncesc de 49 de ani si doar pot trai aproape decent !!!!!
    Smecherii de genul asta sa putrezeasca in puscarii !!!
    Sa dea legea ca in China… cu executii publice !!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.