blog-logo

Reintegrarea socială: o nouă şansă

Reintegrarea socială: o nouă şansă

Penitencprisoniarul Codlea a organizat la Hotelul Ramada Braşov o întâlnire regională în cadrul Proiectului PRISON, proiect de reintegrare socială a persoanelor private de libertate. Au fost invitaţi colaboratorii tradiţionali din comunitate, atât agenţi economici, cât şi reprezentanţi ai instituţiilor şi ai organizaţiilor care se preocupă de reintegrarea socială a deţinuţilor, direct sau tangenţial.

Evenimentul a coincis cu împlinirea a 25 de ani de la Elaborarea Recomandărilor Europene privind Educaţia în Penitenciare şi reprezintă, în acelaşi timp, un punct de pornire al campaniei care îşi propune să contribuie la declararea zilei de 13 octombrie Ziua Educaţiei în Penitenciare.

Evoluţia sistemului penitenciar din 1989 până în prezent este una notabilă, cu un plus semnificativ în anul 2006, când a fost elaborată o lege modernă de executare a pedepselor privative de libertate, lege care a contribuit la profesionalizarea sistemului penitenciar, chiar în condiţii de lipsuri financiare, carateristice, de altfel, întregii societăţi.

Eforturile de educare şi asistare derulate dincolo de gratii au devenit din ce în ce mai organizate şi de consistente, astfel încât în prezent fiecare deţinut are dreptul la educaţie şi la asistenţă, în funcţie de nevoile sale de reintegrare socială.

Pregătirea pentru liberare constă, astfel, atât în completarea nivelului educaţional, cât şi în programe care vizează gestionarea eficientă a comportamentului în situaţii fireşti sau de risc, obiectivele fiind acelea ca persoanele care se liberează să rămână libere şi cetăţenii să se simtă cât mai în siguranţă.

Reintegrarea socială presupune un proces complex care cuprinde, însă, pe lângă programele derulate în penitenciar, măsuri de asistenţă după liberarea condiţionată şi chiar o monitorizare eficientă. De aceea, se încearcă de către reprezentanţii penitenciarului cointeresarea comunităţii în reintegrarea socio-profesională după liberare, căci accesul dificil la resurse şi la locuri de muncă creşte riscul recidivei infracţionale.

Un element inedit a fost prezenţa la eveniment a lui Marius, fost deţinut care, în cei 12 ani de detenţie a reuşit să termine 5 ani de liceu, să îşi ia bacalaureatul, să se califice profesional, să participe la programe educaţionale şi de asistenţă psihosocială, a ajuns de şase ori pe scena Centrului Cultural Reduta şi de trei ori la Nottara cu diverse piese ale trupei de teatru, iar în ultimii ani de detenţie a lucrat în regim deschis la o firmă colaboratoare a penitenciarului, firmă care a fost dispusă să îl angajeze după liberare.

Acum Marius este un om care se bucură de viaţă şi care a învăţat să aibă grijă de sine şi de ceilalţi. Ca el mai sunt şi alţi foşti deţinuţi, pentru că atunci când un om care vrea să fie liber se întâlneşte cu alţi oameni care sunt dispuşi să treacă peste prejudecăţi rezultatele nu se lasă aşteptate.

Reintegrarea socială continuă şi sute de deţinuţi învaţă acum în Penitenciarul Codlea, unii să scrie şi să citească, alţii fac cursuri de şcolarizare ori învaţă diverse meserii, alţii participă la programe menite să îi ajute să îşi gestioneze comportamentul etc.

Nu toţi vor dori suficient de puternic să rămână liberi, dar cei care doresc cu adevărat au nevoie sprijin. Responsabilitatea comunităţii şi a specialiştilor nu este, în ceea ce îi priveşte pe deţinuţi, să îi transforme în cetăţeni oneşti, dar este aceea de a le da posibilitatea să devină astfel. Marius a reuşit. Şi alţii ca el, la fel. Deci, se poate! E nevoie doar de preocupare pentru soarta omului de lângă noi.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.