blog-logo

Concert simfonic la Sala Patria

Concert simfonic la Sala Patria

concert filarmonicaFilarmonica Brașov vă invită joi, 2 octombrie, ora 19.00, la un concert de înaltă ținută artistică la Sala Patria.

Dirijor:  ALEXANDRU GANEA, solist:   SORIN DOGARIU – pian
In program: F. Mendelssohn – Bartholdy  –  Uvertura la „Visul unei nopti de vara”, Fr. Liszt  –  Concertul nr.1 pentru pian si orchestra, L. van Beethoven  –  Simfonia a VIII-a.
ALEXANDRU GANEA
            Lector universitar, doctor al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Alexandru Ganea este absolvent al aceleiaşi instituţii, secţia dirijat orchestră (clasa conf. univ. dr. Dumitru Goia) şi secţia vioară (clasa prof. univ. Cornelia Bronzetti). A urmat cursuri de perfecţionare – dirijat orchestră, cu Sabin Păutza şi muzică de cameră, cu cvartetul Voces şi cu Wolfgang Laufer, membru al Cvartetului Fine Arts.
Încă de pe băncile şcolii este laureat al unor Concursuri naţionale de vioară: Premiul II – Concursul „Ciprian Porumbescu”, Suceava şi Premiul II – Concursul „Haricleea Darclée”, Piteşti.
A avut o activitate susţinută ca membru al unui cvartet de coarde, cu concerte în ţară (Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, Piteşti, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa) şi în străinătate (Italia, Spania), participând, deopotrivă, la emisiuni Radio şi TV şi obţinând Premiul I la concursul „Mihail Jora”, Bucureşti.
În calitate de dirijor, a susţinut concerte cu Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, cu orchestre ale filarmonicilor din ţară (Sibiu, Braşov, Bacău, Târgu Mureş, Craiova, Botoşani, Ploieşti, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Giurgiu), cu Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, cu orchestrele simfonice ale Universităţii de Muzică din Bucureşti, cu orchestra de cameră „Jeunesses Musicales” (cu care a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga).
A colaborat cu muzicieni precum Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Paul Florin, Alexandru Tomescu, Cornelia Bronzetti, Marin Cazacu, Răzvan Suma, Felicia Filip.
Între anii 2008 şi 2012 a fost dirijor al Filarmonicii din Piteşti, insitituţie la care este, în prezent, dirijor invitat permanent.
SORIN DOGARIU
            Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad şi conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.
            Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională „Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa marelui pianist Lazar Berman. A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.
Sorin Dogariu a realizat înregistrări CD cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein, Piazzola, iar repertoriul său de concert cuprinde toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală.
             În Anul Internaţional Joseph Haydn (2009), pianistul şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn semnând printre alte evenimente de excepţie, debutul anului aniversar (5 Februarie 2009) şi seara de divertismente din Festivalul Arădean de Muzică Vieneză (19 Noiembrie 2009).
Partitura Toccatei pentru pian şi orchestră de Remus Georgescu a fost interpretată pentru prima oară în anul 2001 la Taichung (Taiwan), Sorin Dogariu fiind acompaniat de National Taiwan Symphony Orchestra şi de dirijorul Remus Georgescu.
În 2010, pianistul şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca temă de studiu Concertul românesc pentru pian şi orchestră.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Sportivii și antrenorii brașoveni cu rezultate deosebite vor fi premiați de Consiliul Judeţean

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate