blog-logo

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival debutează pe 1 octombrie la Braşov

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival debutează pe 1 octombrie la Braşov

DraculaUntoldDin 1 şi până pe 5 octombrie, Braşovul devine capitala filmelor horror şi supranaturale, cu ocazia organizării celei de-a doua ediţii a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival

Festivalul, care va avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu şi la Cinemateca Patria, este unul competiţional şi are trei secţiuni: competiţie lungmetraj internaţional, competiţie scurtmetraj internaţional şi competiţie scurtmetraj românesc. „Anul trecut, am avut o ediţie pilot, fără premii, dar din acest an, «Dracula Film» devine un festival competiţional, în cadrul căruia vor putea fi urmărite şi trei pelicule în avanpremieră, care vor ajunge abia de lunile viitoare în cinematografe, cum ar fi «Dracula: povestea  nespusă»”, a precizat Marian Gâlea, organizator al evenimentului. Totodată, de anul acesta, numele festivalului este „marcă înregistrată”, astfel că devine un brand pentru Braşov. „Înregistrarea acestei mărci a festivalului este un lucru benefic pentru Braşov, pentru că este locul optim de derulare a unui astfel de eveniment, având în vedere tradiţia. Sper să fie cât mai mulţi participanţi şi festivalul să crească de la un an, la altul”, a precizat viceprimarul Braşovului Adrian Atomei.

În competiţia de lungmetraj internaţional au fost selecţionate 6 filme, toate putând fi urmărite în premieră în România. Printre titlurile selecţionate se numără The Canal/ Canal (2014) al regizorului irlandez Ivan Kavanagh,  Norviyia/ Norway (2014), lungmetrajul regizorului grec Yannis Veslemes, Killers/Ucigaşii (R. Kimo Stamboel, Timo Tjahjant, Indonezia), Aux Yeux des Vivants/Printre cei vii (R. Alexandre Bustillo, Julien Maury, Franţa), At the Devil’s Door(Home)/La poarta Diavolului (R. Nicholas McCarthy, SUA) şi producţia românească Vineri seara (R. Jamil Hendy, România).

În cadrul Dracula Film: Horror and Fantasy Festival va avea loc o proiecţie specială, la 10 ani de la premiera filmului lui Julian Richards, a lungmetrajului „The Last Horror Movie”, unul dintre reperele cinema-ului independent. Thriller-ul despre un duo de ucigaşi în serie care-şi înregistrează pe VHS  crimele şi le infiltrează prin centre de închirieri casete video pentru a pescui şi victime, şi spectatori, este deranjant de eficient. Și nu doar din ororile prezentate ci şi din modul subversiv în care aduce în discuţie voyeurismul spectatorului şi spectacularizarea celor mai oribile violenţe. Intrarea la unele dintre pelicule este gratuită, însă la unele proiecţii va exista o taxă de intrare cuprinsă între 5 şi 15 lei.

Trofeul „Vlădutz”

În competiţia de scurtmetraj românesc a celei de-a doua ediţii a Dracula Film au fost selecţionate 7 filme: „Dispăruţii”, „Pui de somn”, „Lumină firavă”, „Gloria”, „LAG”, „Şah” şi „Kazimir”, care vor concura pentru Trofeul „Vlădutz”. Fie că este vorba de fantezii sau de filme de groază, de science-fiction sau de film experimental, autorii şi autoarele filmelor din competiţia pentru Trofeul „Vlădutz” au în comun o imaginaţie redutabilă, dublată de talent şi curaj.

O serie de concerte

De asemenea, în cadrul festivalului vor avea loc şi concerte. Muzica e asortată la tema festivalului, dar foarte diversă, de la rock, metal până la prelucrarea electronică a muzicii tradiţionale turceşti, pe care o cântă trupa BaBa ZuLa, care va concerta la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov pe 4 octombrie. BaBa ZuLa a compus diferite piese pentru spectacole de teatru şi filme, ca Dondurmam Gaymak, şi a apărut în documentarul Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul al regizorului Fatih Akin. Totodată, trupele Luna Amară şi Aria Urbană vor concerta pe 2 octombrie la Club Rockstadt, iar trupele Deliver The God, Indian Fall, Code Red vor cânta pe 3 octombrie, la Laborazon Maker Space.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.