blog-logo

Bran: Festivalul brânzei şi al pastramei „Răvăşitul oilor”, în weekend

Bran: Festivalul brânzei şi al pastramei „Răvăşitul oilor”, în weekend

ravasitul oilor   Iubitorii de natură, sărbători rustice şi ai gastronomiei tradiţionale  sunt invitaţi în zilele de 27-28 septembrie 2014 la poalele Castelului  Bran, pe Platoul „Inima Reginei”, la cea de-a zecea  ediţie a „Festivalului Brânzei şi Pastramei Bran 2014“ organizat în cadrul sărbătorii tradiţionale : „Răvășitul Oilor“, ajuns la cea de-a 46-a ediţie, organizat de către Primăria Bran în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de animale din Zona Bran şi cu sprijinul  Castelului Bran şi  A.N.T.R.E.C. Braşov.

Scopul principal urmărit de organizatori este acela de a crea crescătorilor de animale din comuna Bran posibilitatea de a valorifica produsele tradiţionale obţinute în gospodării sau prin administrarea stânilor. În acelaşi timp prin intermediul acestui eveniment ne dorim să aducem şi un important aport la promovarea imaginii Branului şi creşterii prestigiului localităţii dar mai ales de a se aduce recunoaştere şi apreciere crescătorilor de animale şi a calităţii produselor obţinute de aceştia.

  ”RĂVĂŞITUL OILOR” este de fapt o sărbătoare simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral, atunci când turmele coboară din munţi pentru a fi “răvăşite” astfel încât fiecare proprietar să-şi primească în gospodărie animalele date spre “vărat” şi implicit şi produsele de brânză şi urdă “tocmite”  cu administratorii de stână. Festivalul încearcă să reproducă şi bucuria întâlnirii ciobanilor cu familia, rudele şi sătenii dar şi mândria acestora pe care şi-o manifestă faţă de calitatea brânzeturilor obţinute şi mai ales faţă de cât de grase şi frumoase s-au întors acasă animalele avute în pază. Pentru aceasta aşa cum este tradiţia,  se va cânta, juca şi mai ales se vor mânca pe săturate tot soiul de preparate specifice, şi mai ales pastramă de oaie şi bulz, udate cu must obţinut în gospodăriile celor din zona Bran.

Alte articole:   Ministrul Muncii: Pensiile din decembrie nu vor întârzia, iar în ianuarie plata va fi decalată o zi-două

Şi anul acesta, lângă Castelul Bran, pe Platoul Inima Reginei – Bran, festivalul va debuta pe 27 septembrie 2014 cu o expoziţie gastronomică, ce se va desfăşura pe întreg parcursul evenimentului unde vor fi expuse diversele sortimente de brânză şi pastramă care pot fi degustate şi cumpărate la cele mai bune preţuri direct de la producători, membrii ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zona Bran.

În ziua de duminică, 28 septembrie 2014  va fi deschisa o expoziţie de animale în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase cabaline şi câini ciobăneşti, urmând ca la final, să se premieze  cele mai frumoase exemplare.

Alte articole:   Dezbatere: pădure parc sau arie protejată?

Gurmanzii nu vor fi uitaţi, întrucât li s-a pregătit o degustare a produselor de brânză şi pastramă care va culmina, aşa cum e firesc, acordarea unor premii pentru cele mai gustoase  produse şi cele mai arătoase standuri de prezentare şi vânzare.

Pentru ca cei prezenţi să petreacă cu voie bună şi să-şi dorească să revina şi în anii următori, atunci când oile se intorc de la munte, festivalul va fi însoţit permanent de muzică şi joc, printr-o serbare câmpenească susţinută de interpreţi şi ansambluri de renume din folclorul românesc.

Sâmbătă:

  • Mioara Greavu, Maria Lia Bologa, Mariana Stănescu, Viorica Cerbu, Gheorghe Sorea, Formaţia Alpin Bran, Ansamblul Plaiuri Moiecene, Ansamblul Codruleţul Comarnic, Ansamblul Izvorul Dorului, Trupa Play, Hoinarii Craiului
Alte articole:   Acord de cooperare între Zărnești și Hîncești (Republica Moldova)

Duminică:

  • Gelu Voicu, Ovidiu Homorodean, Valeria Arnăutu, Cătălin Maximiuc, MariaDan Păucean, Ionel Letcă, Daniel Rosalim, Liliana Oncioiu AndreeaJitea, George Muraru, Puşcariu Bianca, Nelu Păucean, Ştefan Bărbatei si Formaţia Rapsodia Braşov, Ansamblul Zestrea Branului, Ansamblul Muguraşii Râşnovului, Ansamblul Crăişorii Pietrei Craiului,  Ansamblul Junii Cristianului.

De la eveniment nu vor lipsi meşterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: ţesături, blănuri, ceramică, precum şi obiecte de uz pastoral.

„Vă aşteptăm cu drag,  să vă fim gazde şi să vă arătăm prietenia şi ospitalitatea aşa cum numai noi brănenii ştim să o facem dar mai ales să  petrecem împreună câteva zile de neuitat pentru a păstra şi duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile locale“, a invitat primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, toți brașovenii la aceast eveniment.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.