blog-logo

ALERTĂ!!! Focar de hepatita A la Apața!

ALERTĂ!!! Focar de hepatita A la Apața!

vaccinare

19.04 Din fericire, din cele 14 cazuri, doar 4 au fost confirmate cu hepatita A, iar situația este sub control, spun specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică.

18.25 Direcția de Sănătate Publică Brașov este în Alertă. Inspectorii sanitari sunt pe teren pentru a lua măsurile care se impun pentru stoparea extinderii unui focar de hepatită A care a izbucnit în comuna Apața.

La această oră, 14 copii sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov.

Hepatita A este o infectie a ficatului cauzata de un virus de tip ARN care este transmis prin ingerarea alimentelor si a apei contaminate. Spre deosebire de virusii hepatici B si C, hepatita A nu determina o infectie cronica asupra ficatului. Acesta este primul virus hepatic descoperit si este cunoscut ca fiind cea mai frecventa cauza de inflamatie hepatica.

Simptome

Alte articole:   Evaluare Națională 2021 și Bacalaureat 2021: A fost publicat al doilea set de teste de antrenament

Prezenta simptomelor in infectia cu virus hepatic A depinde de varsta pacientilor. In cazul copiilor sub 6 ani, 70% dintre infectii sunt asimptomatice; in mod normal, incterul nu asociaza boala. Acest procent nu se mentine in cazul copiilor de peste 6 ani, in cazul carora infectia de obicei este asociata cu simptome, icterul instalandu-se la peste 70% din pacienti.

In cele mai multe cazuri, simptomele dureaza mai putin de 2 luni, dar exista un procent de 10%-15% dintre persoanele infectate cu virusul hepatic A care a experimentat o boala prelungita si recidivanta, dar care nu a depasit totusi 6 luni.

Virusul devine inactiv la temperaturi mai mari de 85ºC, insa in conditii normale de mediu, virusul hepatic A poate supravietui in afara corpului uman si cateva luni.

Alte articole:   Comisia Europeană: “Pașaportul verde digital” va fi propus pe 17 martie

Daca cineva a fost infectat cu virusul hepatic A in trecut, nu se mai poate infecta inca o data si nici nu il poate transmite altora. O data ce organismul se vindeca de hepatita A, dezvolta anticorpi care il pot proteja de viitoare infectii cu acelasi virus hepatic.

Transmitere Hepatita A

Virusul hepatic A poate fi gasit in materiile fecale ale unei persoane infectate cu acest virus. Este trasmis prin contactul cu aceste materii fecale infectate si din acestea poate trece cu usurinta in mancare si apa, si prin ingerare, in organismul uman.

Cele mai frecvente cai de transmitere a hepatitei A sunt:

  • ingerarea alimentelor si a apei ce au intrat in contact cu materii fecale infectate;
  • omiterea procesului de spalare a mainilor dupa utilizarea toaletei;
  • utilizarea instrumentelor de mancat/baut folosite in prealabil de o persoana infectata;
  • sexul neprotejat (de orice forma – inclusiv oral si anal)
Alte articole:   Vaccinul Pfizer, mai puțin eficient în cazul persoanelor care suferă de obezitate

Exista cateva grupuri care sunt prezinta un risc ridicat de a contacta hepatita A:

  • copii care traiesc in comunitati precum crese, gradinite etc.;
  • adulti care traiesc in conditii aglomerate si nesanitare;
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate