blog-logo

Stenogramă: ONG-urile împotriva investiției de la Roșia Montană se laudă cu judecători prieteni și manipularea presei la Brașov

Stenogramă: ONG-urile împotriva investiției de la Roșia Montană se laudă cu judecători prieteni și manipularea presei la Brașov

justitieLupta în instanță privind realizarea investiției preconizate de ordinul miliardelor de dolari de la Roșia Montană s-a mutat la Brașov.

Astfel, magistrații din Brașov trebuie să tranșeze lupta dintre unele ONG-uri, acuzate că avea surse de finanțare dubioase și care, la rândul lor,  acuză presa că a fost cumpărată, și compania care dorește să realizeze această investiție.

Unul dintre procesele pe care statul român le are cu asociaţiile şi organizaţiile care se opun proiectelor strategice care privesc securitatea energetică a României și exploatarea de resurse începe joi la Curtea de Apel Brașov. Litigiul legat de avizul de mediu pentru Planul de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială a Roșiei Montane, a fost contestat de Asociaţia Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul și s-a judecat inițial la Covasna, după ce Curtea de Apel Cluj a hotărât toamna trecută strămutarea lui acolo, dar a ajuns acum la Brașov.

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Potrivit unor surse, invocând discuții din cadrul FânFest organizat în august la Roșia Montană, se pare că organizațiile reclamante exercită presiuni asupra magistraților de la Curtea de Apel Brașov în sensul anulării, respectiv suspendării avizelor acordate de instituțiile statului.

Procesul din Brașov are loc după ce, în 15 aprilie, Curtea de Apel Suceava a suspendat irevocabil certificatul de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic, inclus în categoria monumentelor de interes național.

Stenograma unei discuții care circulă în anumite medii online, care a avut loc în timpul FânFest, arată că ONG-urile nu vor mai organiza acţiuni de protest şi au decis să schimbe tactica. „Vom avea trei piloni de atac: PUG, Mediu și descărcare de sarcină arheologică”.

Alte articole:   Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni 

Conform acelorași surse, reiese că ONG-urile au mutat războiul din stradă pe culoarele instanțelor de judecată și se bazează acum pe presa pe care au hulit-o…: “/…/ Vom ataca actele normative. /…/ Oricum, în perioada următoare nu se vor mai organiza proteste în Cluj, Suceava sau Brașov, unde avem și noi judecători prieteni. Dacă ne vom lupta la curțile de apel din aceste orașe, vom învinge. Vă vom anunța din timp unde avem termene ca să ne putem ajuta de media locală. Nu protestele sunt o soluție. Presiunea pe judecători se poate face prin media”

Cu alte cuvinte, în timp ce țipă că RMGC plătește toată presa din România, ecologiștii de profesie se laudă cu intenția de a folosi aceeași presă pentru a influența decizia judecătorilor.

Alte articole:   Râurile mici din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov, sub avertizare de inundaţii până luni la amiază

ONG-urile reclamante au ținut să atragă atenția în presă că strămutarea judecării cauzelor are ca efect tergiversarea soluționării lor și îngreunarea excesivă a organizării apărării în fața noilor instanțe aflate la sute de kilometri distanță de Cluj-Napoca. Practic, acum ONG-uri folosesc tacticile de tergiversare a proceselor, reclamate ani de zile că ar fi folosite de partea adversă.

Potrivit declarațiilor făcute în spațiul public, proiectul minier de la Rosia Montană ar urma să aducă direct peste 4 miliarde de dolari la bugetul de stat și indirect o contribuție totală potențială la PIB de peste 20 miliarde de dolari.

Distribuie dacă îți place!
  1. Ăștia au tras aur pe nas? Presiunea pe judecători se poate face prin media? Dar ei cred că presa din Brașov este ca A3, să practice imixtiuni în justiție?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.