blog-logo

Râșnov: Campanie de sterilizare şi microcipare a câinilor cu stăpâni

Râșnov: Campanie de sterilizare şi microcipare a câinilor cu stăpâni

microcipare cainiPrimăria oraşului Râşnov a demarat pentru următoarea perioadă  o amplă campanie de microcipare şi sterilizare a câinilor cu stăpân, în conformitate cu noile prevederi legale ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Proprietarii animalelor de companie sunt pasibili de amenzi care pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care nu-şi sterilizează şi microcipează câinii.

Autorităţile locale râşnovene împreună cu medicul veterinar local au stabilit deja un calendar, pe străzi, a perioadei de microcipare şi sterilizare, proprietarii de animale primind informaţiile necesare prin poştă. De asemenea, odată cu finalizarea adăpostului de câini de la Codlea, se va trece la ridicarea tuturor câinilor, cu sau fără stăpân, găsiţi pe străzi.

Înregistrarea câinilor de companie se va face la cabinetul veterinar din Râşnov, iar posesorii de animale pot verifica veridicitatea datelor înregistrate pe portalul rompetid.ro. Pe acelaşi portal, posesorii de animale de companie pot da anunţuri cu privire la pierderea sau găsirea acestora. Foarte important, proprietarii care şi-au microcipat câinii anterior acestui ordin vor trebui să reia procedura de identificare, dacă microcipul nu corespunde cu noile norme. Noile norme de identificare a câinilor cu stăpân prevede două termene de aplicare: 90 de zile pentru puii nou-născuţi sau înainte de vânzarea sau înstrăinarea acestora, iar pentru câinii adulţi termenul este până la 1 ianuarie 2015. De asemenea, legislaţia prevede ca sterilizarea şi microciparea să se facă înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit sau scoatea în spaţii publice a patrupedelor şi cel mai tarziu înaintea vaccinării contra rabiei, iar în cazul câinilor comunitari proveniţi din adăposturi publice, în momentul adopţiei, înainte de părăsirea adăpostului.

Alte articole:   Campanie gratuită de vaccinare și microcipare a câinilor

Amenzile prevăzute pentru nerespectarea acestor norme sunt cuprinse între 2000 şi 5000 de lei, conform Legii 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpâni. De asemenea, proprietarii câinilor care atacă sau muşcă o persoană în locuri publice sau private, pentru că stăpânii nu au luat măsuri de prevenire, riscă chiar închisoare de la 6 luni şi până la 3 ani, pedeapsă prevăzută de Ordonanţa guvernului 55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi.

Prevederi pentru câinii periculoşi

Proprietarii de câini periculoşi, respectiv din rasele de luptă şi atac, au o serie de obligaţii suplimentare care trebuie respectate, pe lângă sterilizarea şi microciparea acestora: „Proprietarii de patrupede au obligaţia să depună la sediul Poliţiei Râşnov o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română, precum şi o declaraţie pe propria răspundere conform OG 55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi. Cei care nu se ocnformează vor  fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 500-1500 lei”, a declarat Mariana Ducar, viceprimarul oraşului Râşnov.

Alte articole:   Ministerul Educației clarifică modul de funcționare în scenariul roşu a claselor terminale

Conform legislaţiei în vigoare şi abandonul pe domeniul public al câinilor revedincaţi ori adoptaţi se sancţionează cu amendă, aceasta fiind cuprinsă între 3000 şi 6000 de lei, iar hrănirea maidanezilor pe domeniul public este strict interzisă conform programului naţional de gestionare a câinilor fără stăpân. Scapă de sterilizare câinii cu valoare chinologică, animalele cu pedigriu înscrise în asociaţia chinologică şi care au dreptul să participe la concursuri de furmuseţe pentru câini, ceea ce automat le conferă dreptul stăpânilor să îi dea la montă. Reprezentanţii asociaţiilor de protecţia animalelor consideră benefică microciparea şi sterilizarea câinilor, deoarece astfel se reduce numărul de câini abandonaţi pe străzi.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate