blog-logo

Senatorul Sebastian Grapă susține reînființarea Școlilor de arte și meserii

Senatorul Sebastian Grapă susține reînființarea Școlilor de arte și meserii

Sebastian GrapaGuvernul a hotărât, începând cu anul şcolar 2009-2010, desfiinţarea şcolilor de artă şi meserii. Această inițiativă a aparținut doamnei Ministru Ecaterina Andronescu, careia îi aparţine şi iniţiativa înființării acestor școli, în mandatul 2000-2004, a declarat astăzi senatorul PNL Sebastian Grapă.

Liberalul spune că, potrivit Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2020, publicat de Ministerul Muncii, desființarea Școlilor de Arte și Meserii a condus la necontinuarea studiilor a cel putin 10% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a, în principal din cauza lipsei posibilităților materiale și a perspectivei.

„Măsura a avut însă, un efect mult mai puternic asupra pieței muncii, care se confruntă cu o lipsă a resursei umane calificate pentru segmentele specifice. O reînființare efectivă a învățământului profesional, care să abordeze reformarea actualului sistem în conformitate cu cerințele companiilor angajatoare, este necesară și ar duce la atât la scăderea șomajului, cât și la reducerea ratei de abandon școlar. Astfel, cadrul normativ adoptat în anul 2011 trebuie regândit și completat. Este de apreciat inițiativa Clubului Economic German de a înființa la Brașov, Școala Profesională Germană, proiect ce a fost inițial finanțat de către companiile interesate să califice resursă umană. Aportul Primăriei era extrem de necesar pentru lărgirea capacității de primire în practică a elevilor, care manifestă un interes tot mai ridicat pentru acest tip de învățământ”, a precizat Grapă.

Alte articole:   17 iunie: 87 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele ore, la nivel național

În opinia parlamentaruilui PNL, „este de neînțeles declarația fostului viceprimar, Răzvan Popa, care pune în discuție ( de data aceasta cu o subtilitate care nu îi este specifică ) importanța investiției de la Școala Profesională Germană, susținănd în schimb alte două proiecte: investițiile de la Liceul Sportiv și stadionul Carpați. Poate că ar fi util ca domnul consilier Popa să regândească  importanța școlilor profesionale, care de multe ori reprezintă singura alternativă pentru zeci de mii de elevi. Desigur că și investițiile în infrastructura sportivă sunt necesare, însă Brașovul trebuie să valorifice un avantaj imens pe care îl are: sectorul industrial dezvoltat ( în mare parte cu capital străin ) care are nevoie de resursă umană calificată pentru a funcționa”.

Alte articole:   A fost actualizată lista statelor cu risc epidemiologic: Grecia a intrat în zona verde

Grapă spune că este momentul ca sistemul de învățământ să se reașeze, fiind constatată de la sine inutilitatea multor programe de pregătire universitară, înființate artificial, în detrimentul învățământului liceal profesional sau al celui postliceal: „A obține o calificare încă din timpul liceului nu înseamnă a avea o utilitate mai mică pe piața muncii, există chiar primari care au absolvit un liceu cu profil agricol, spre exemplu, iar acum conduc municipii”.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate