SRI: Instituții din România (inclusiv Brașov), atacate de hackeri

SRI: Instituții din România (inclusiv Brașov), atacate de hackeri

hackerInstituții din România sunt ținta unui atac cibernetic de anvergură, a declarat zilele trecute purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Sorin Sava.

„E vorba de un atac cibernetic de anvergură la adresa unor instituții din România. Pentru noi nu este o chestiune nouă, noi încă de la începutul anului 2014 avem în vedere aceste entități agresoare“, a afirmat Sava.

Purtătorul de cuvânt al SRI a adăugat că „acest atac face parte din categoria acelor agresiuni cibernetice derulate cel mai probabil de actori statali, dar la fel de bine au ca sursă și grupări de criminalitate informatică și grupări extremist-teroriste care vizează și teme informatice ale unor instituții fundamentale din diverse state, inclusiv din țara noastră“. Potrivit informațiilor newsbv.ro, atacurile informatice au vizat și mai multe instituții din Brașov.

„Urmare a măsurilor întreprinse de SRI împreună cu celelalte autorități române competente s-a stabilit faptul că atacurile cibernetice au vizat atât instituții de stat, cât și companii private, precum și persoane private. Această paletă de ținte identificate se explică prin faptul că una din metodele utilizate constă în infectarea unor site-uri web ce sunt vizate de categorii de utilizatori ce prezintă interes pentru acești atacatori cibernetici. O parte din potențialele ținte care au accesat site-urile compromise nu au fost încă identificate ca fiind infectate întrucât măsurile de protecție instituite de autorități și SRI și-au atins scopul, iar în anumite cazuri chiar atacatorul a considerat că țintele respective nu mai prezintă interes și au fost abandonate“, a explicat Sorin Sava.

Alte articole:   Tragedie la Voila! Tânăr mort electrocutat!

Întrebat dacă poate preciza câte instituții au fost afectate, Sava a răspuns: „Nu, pentru că atacul este în derulare și nu aș vrea să intru în detalii“. Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Serviciul a informat instituțiile vizate în acest atac și a întreprins măsuri pentru identificarea sistemelor afectate și restabilirea funcționării normale a acestora.

De asemenea, entitățile private al căror sistem informatic a fost compromis au fost contactate și, în același timp, s-a solicitat sprijin în derularea investigațiilor și s-a oferit expertiză în vederea curățării infrastructurii cibernetice afectate.

Reprezentatul Serviciului Român de Informații a adăugat că în contextul acestui atac se evidențiază „o dată în plus necesitatea creării și promovării unui cadru legislativ solid în domeniul securității cibernetice care să asigure condițiile necesare investigării — fără sincope și printr-o cooperare strânsă cu entitățile afectate, atât la cele publice, cât și la cele private — atacurilor cibernetice cu un grad ridicat de complexitate care pot afecta securitatea națională a României și nu numai a României cât și a statelor aliate sau partenere“.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.