blog-logo

577 de ani de la prima atestare a satului Mărgineni (Hârseni)

577 de ani de la prima atestare a satului Mărgineni (Hârseni)
Satul Mărgineni în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Satul Mărgineni în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Satul Mărgineni (Margina, în vechime) din Hârseni împlinește anul acesta 577 de ani, originea lui fiind foarte veche, de el amintindu-se în anul 1437.
Satul Mărgineni este atestat prima dată într-un hrisov al voievodului Vlad al II-lea Dracul din 18 iulie 1437 prin care domnitorul muntean donează boierilor „Stan Sin Tatul și Ursul și Radul Stan Sin Băra și Godea” satul Мърџиненй. De-a lungul secolelor, privilegiile boierești au fost confirmate de principii Transilvaniei.
Din registrul recensământului (conscripțiunii) organizat(e) în Ardeal, în anul 1733, de episcopul greco-catolic Inocențiu Micu-Klein, aflăm că în localitatea Mărgineni, din Țara Făgărașului trăiau 61 de familii, altfel spus, vreo 305 persoane. Erau recenzați doi preoți: Nikula (Nicula) și Komsa (Comșa), ambii ortodocși, ale căror nume de familie nu ne sunt cunoscute. În Mărgineniul anului 1733 funcționa o biserică. Denumirea localității: Mardsina, precum și numele preoților erau redate cu ortografie maghiară, deoarece rezultatele conscripțiunii urmau să fie date unei comisii formate din neromâni, în majoritate maghiari
Între anii 1630-1648, Țara Făgărașului este dată ca zestre de către Gheorghe Racoczi soției sale, Suzana Larantfy, fiind numită „Doamnă a Făgărașului“, după cum confirmă boiernatul din Margina prin diploma emisă în Făgăraș, la 26 mai 1658.
biserica margineniÎn anul 1762, satul a fost militarizat, așezându-se aici Compania a X-a din Regimentul I de grăniceri români, iar în 1871 a devenit școală grănicerească și funcționa în cazarma de grăniceri, actuala cldire a CăminuluiCultural, colonelul baron David Urs din Mărgineni diind unul dintre cei care s-a ocupa în mod deosebit de această școală. Drept recunoștință, i s-a făcut un bust, amplasat la intrare în sat, la inițiativa oamenilor locului, cu ajutorul Primăriei, Hârseni, în anul 2010.
Școala și biserica de atunci erau așezate în afara satului. Din ordinul lui Bucov, mănăstirea a fost arsă în 1761. O altă biserică a fost zidită în 1791, ortodoxă, dar Imperiul Habsburgic de atunci i-a obligat pe credincioși să treacă la catolicism.

Alte articole:   Un medic propune celor care nu cred în existența COVID sau minimizează gravitatea infecției să-și asume și consecințele

cimitir margineni

Fiind multe frământări în rândul sătenilor, în 25 mai 1875 a fost trimis George Pop Grămoiu, preot titular ortodox în satul Mărgini, de către Miron, mitropolitul Sibiului, pentur a avea grijă de parohia satului său natal.
În anii 1891-1893, este zidită o nouă biserică ortodoxă, de către George Pap Grămoiu împreună cu fratele lui și ortodocșii din sat. În 1970, biserica a fost pictată pe cheltuiala preotului Gheorghe Pop Grămoiu și a fratelui său Ioan. Pentru marele lor efort financiar, mitropolitul Miron i-a numit ctitori și au fost pictați pe peeretele din dreapta, în interiorul bisericii.

Pentru acest fapt, eu, Elena Trifu, stră-stră-strănepoata lor, născută Marhau, din satul Mărgineni, sunt mândră de așa înaintași.
În anul 1888 a fost zidită din piatră, cărămidă și grinzi din stejar casa lor părintească.

  • Elena Trifu, 
  • educatoare din satul Mărgineni
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.