blog-logo

Din iunie, te plimbi „la pas” prin centrul istoric şi plăteşti doar 10 euro pentru a vizita 17 obiective turistice

Din iunie, te plimbi „la pas” prin centrul istoric şi plăteşti doar 10 euro pentru a vizita 17 obiective turistice

La pas prin Brasov Aristotel Cancescu (6)Consiliul Judeţean Braşov, împreună cu muzeele braşovene, Biserica Neagră, dar şi Consilprest şi Agenţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Judeţul Braşov, au făcut primul pas pentru ca şi în oraşul de la poalele Tâmpei să existe un circuit turistic pe modelul existent în alte oraşe istorice europene.

De la 1 iunie turiştii, dar şi braşovenii vor avea acces la circuitul Braşovul la pas, iar în schimbul achiziţiei unui tichet în valoare de 10 euro, aproximativ 45 de lei, vor putea vizita 17 obiective turistice. Preţul este de aproape trei ori mai mic decât dacă turistul şi-ar cumpăra bilet la fiecare obiectiv în parte.

Odată cu tichetul, turiştii vor primi şi un pliant care conţine o hartă pe care sunt marcate atracţiile din centrul oraşului pe care le vor vizita în acest circuit, dar şi câteva informaţii despre ele. În schimbul tichetului turiştii vor avea acces şi la Centrul de Agrement de Sub Tâmpa şi Bistro 2003, unde au internet wireless gratuit, astfel că se pot documenta mai mult despre aceste obiective, iar în preţul biletului este inclusă şi o apă minerală. Deocamdată, materialele de promovare sunt în limba română, dar se săptămâna viitoare vor fi tipărite hărţile în limbile germană şi engleză.

Un nou sistem de informare pentru turişti

„Am cheltuit foarte mulţi bani pentru a renova zona istorică a Braşovului şi pentru a achiziţiona autocarul descoperit şi ne-am pus problema să tratăm în mod unitar toată această zonă. De asemenea, avem o ofertă pe care doresc s-o punem în aplicare foarte repede. Este vorba de o tehnologie modernă care le va permite celor care se vor plimba pe marginea zidului să primească pe telefonul mobil informaţii despre istoricul zonei, dar şi fotografii foarte frumoase cu obiectivele istorice. Dorim să scoatem bani din acest proiect şi pentru aceasta ne bazăm pe directorul Muzeului de Istorie, istoricul Nicoale Pepene, care priveşte foarte pragmatic această activitate. A dovedit că poate să facă acest lucru la Cetatea Râşnov şi la Bran. Eu am resimţit acest lucru, singur n-am făcut faţă şi tocmai pentru a viabiliza această zonă şi a o face bănoasă ne-am gândit la toate aceste măsuri. Datele arată că la bugetul local cam 40% din banii care intră direct sau indirect sunt datoraţi turismului, iar prin ceea ce am făcut şi noi, şi Primăria Braşov, am reuşit să scoatem în evidenţă istoria Braşovului, frumuseţile lui, şi am făcut acest lucru foarte bine”, a explicat preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu.

Alte articole:   Tichete sociale de 500 de lei pentru elevi. Cererile se depun în prima zi de şcoală

Directorul Consilprest, societate aflată în subordinea CJ Braşov, a remarcat faptul că, până acum, mulţi dintre turiştii care ajungeau cu autocarele în Braşov vedeau obiectivele pe dinafară sau treceau pur şi simplu pe lângă ele, fără să le viziteze.

„Vrem ca ei să intre în ele, să cunoască astfel Braşovul şi să-i facem să stea mai mult în Braşov. Multe din aceste monumente erau aproape în paragină, dar cu sprijinul Consiliului Judeţean ele au fost renovate şi acum noi încercăm să le facem cunoscute cât mai bine. În Braşov şi în România, acest gen de trasee sunt puse în valoare foarte puţin sau deloc. Ideea a fost să punem toate instituţiile la un loc pentru a avea un proiect pe care să-l oferim turiştilor, care să aibă şi un preţ atractiv, şi un timp de parcurs decent, şi bineînţeles, să aibă şi un conţinut foarte interesant şi bogat. De la 1 iunie vor exista mai multe puncte de vânzare a biletelor, respectiv la obiectivele de pe traseu sau la centrele de informare turistică”, a precizat Ticuşan.

Alte articole:   Ministrul Digitalizării: Dosarul cu șină nu va dispărea prea curând în România 

Bastionului Ţesătorilor va fi restaurat

Totodată, preşedintele CJ Braşov a precizat că, pentru perioada următoare, sunt avute în vedere unele lucrări de renovare a Bastionului Ţesătorilor, respectiv de refacere a structurii exterioare din lemn. „Bastionul a fost renovat cu ani în urmă la interior şi zidurile exterioare, însă structura din lemn nu a mai fost schimbată din 1910. Tocmai pentru a avea public la evenimentele de acolo, la balcoanele de la cele două niveluri din interior, dorim să facem o structură metalică îmbrăcată în lemn, astfel încât să se poată organiza şi altfel de evenimente”, a explicat Aristotel Căncescu.

Aici, ar urma să evolueze şi o trupă de teatru, care să susţină spectacole pe un model care este practic în Viena. „Am fost anul trecut la Viena şi ne-am întâlnit cu o trupă de teatru care face spectacole gen Dracula, spectacole gustate de foarte mult public. Mitul Dracula este de fapt un mit braşovean, transilvănean. Atunci am discutat ca artiştii să vină la Brşaov şi să punem la punct şi noi o astfel de trupă, ca pe acest traseu turistic integrat pe care l-am gândit să reuşim să creăm la Bastionul Ţesătorilor, dar poate şi în alte locuri, puncte de atracţie pentru turişti”, a subliniat preşedintele CJ Braşov.

Alte articole:   Zeci de șoferi amendați pe Transfăgărășan pentru blocarea traficului 

Pe unde te plimbi „la pas”

Traseul turistic „Braşovul la pas” pleacă de la Bastionul Postăvarilor şi continuă pe la Turnul Lemnarului, Turnul Vânătorilor, Turnul Funarilor, Turnul Artelor, Bastionul Ţesătorilor, Poarta Şchei, Poarta Ecaterinei, Turnul Negru, Turnul Alb, Bastionul Graft, Casa Mureşenilor, Muzeul de Istorie, Biserica Neagră, Muzeul Civilizaţiei Urbane, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie. Un tur poate fi parcurs lejer la pas în 90 de minute, fără a fi luate în calcul vizitele în fiecare muzeu.

În momentul în care în proiect vor fi incluse Cetățuia Brașovului și Muzeul Prima Școală Românească, vor fi create tururi alternative, a menționat președintele Comisiei de cultură a Consiliului Județean, Claudiu Coman.

Distribuie dacă îți place!
 1. de ce trebuie sa platim pt a vizita? In alte tari se viziteaza gratuit. Hotii , tot timpul inventeaza taxe, taxe! Toti un drac!

  Reply
 2. altii platesc taxe din salariu de se c@c@ pe ei, ca turisti sa viziteze o parte din muzeele sustinute din bugetul local…dar majoritatea atractiilor turistice interesante costa cam de 3 ori mai mult decat in romania. ti se pare mult 10 euro?

  Reply
 3. in Italia platesti si aerul care il respiri daca se poate. e corect ce se face in Brasov

  Reply
 4. interesant titlul proiectului,acelasi pe care il are Muzeul Muresenilor pt grupuri de elevi de circa 10 ani, se stie de acest circuit, e totusi o idee buna,bine inspirata….,dar scumpa pt buzunarele romanilor.

  Reply
 5. Din aceste taxe se intretine orasul. Tuturor ne place sa vizitam , dar ni se strang degetele cand e vorba de bani…Mentalitate romaneasca…Un oras frumos se tine cu bani si turistii platesc. Culmea e ca tot romanii comenteaza….Dna Cordea :”aerul PE care il respiri”. Plus majuscule. Simpla limba romana. Alina…in orice tara platesti pentru ce primesti: autostrada, muzeu, obiective turistice. Renunta la mentalitatea „moca”. In fond poti sa stai acasa sau sa mergi in alta parte.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.