blog-logo

Ungure la ei zice che Dracula furat castel de la maghiari

Ungure la ei zice che Dracula furat castel de la maghiari

castelul branCastelul Bran de lângă Braşov este tot mai des pomenit ca fiind castelul lui Dracula. În vecinătatea acestei clădiri-monument maghiare sunt comercializate la standuri aşa-zis turistice o serie de kitsch-uri care slujesc cultul lui Dracula.

Şi fac asta însuşindu-şi cetatea de apărare regală ungară, construită la 1377 de regele nostru Nagy Lajos. O implementează în conştiinţa publică drept cetate a lui Dracula şi pot face acest lucru deoarece decenii de-a rândul, turistul care a vizitat-o nu a avut ocazia să cunoască adevărata istorie a cetăţii ci a aflat doar informaţii denaturate.

Prin anii 1500, cea mai frumoasă cetate regală ungară din Transilvania a ajuns în proprietatea oraşului săsesc Braşov, însă paza cetăţii a fost asigurată în continuare tot de maghiarii din Tara Bârsei. Sarcina lor era să împiedice invaziile armate turceşti şi ale voievozilor români din Muntenia. Este deranjant că masele de turişti se reîntorc acasă cu convingerea că au vizitat cetatea lui Dracula, construită de voievodul român Vlad Ţepeş.

Am văzut filme despre Dracula, care pomeneau de România în contextul perioadei de la mijlocul secolului al XV-lea. Să nu uităm că pe atunci existau doar două mici voievodate româneşti vasale! Asta nu i-a interesat însă pe regizori. Cu siguranţă nu şi-au bătut capul cu faptul că Braşovul şi împrejurimile sale, împreună cu castelul Bran, nu putea fi parte a unei ţări care încă nu exista. Iar cetatea Branului şi întreg teritoriul Ungariei de Est au fost încorporate de România devenită independentă la 1878 abia prin dictatul de pace de la 1920.

Marile filme istorice bazate pe ficţiune denaturează azi conştiinţa naţională română. Este suficient să pomenesc aici de Dacii, Mihai Viteazul şi alte filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu. Nu poate fi întâmplător faptul că bandele de naţionalişti cu un nivel mai scăzut de cultură şi care nutresc sentimente extremiste de ură la adresa maghiarilor cred în povestea scornită, imaginară a continuităţii daco-romane şi răcnesc în fiecare an, de 1 decembrie, în centrele oraşelor locuite de secui indigeni, că acesta este pământ românesc strămoşesc, iar secuii să se care în Asia!

De curând, într-o emisiune în direct a unui post de televiziune cu atitudine naţionalistă, antimaghiară, un ministru român responsabil îl pomenea de Mihai Viteazul ca fiind unificatorul statului şi naţiune române, cu al cărui nume se poate mândri unitatea militară de elită din Târgu Mureş. Este adevărat că şi manualele de istorie răspândesc un material propagandistic similar. Nici chiar în cele mai frumoase vise ale sale, voievodul numit viteaz de către secui nu s-a gândit că el va fi unificatorul statului naţional român. Chiar şi numai pentru faptul că nu a fost niciodată principele Transilvaniei.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7178 din 26.04.2014, autor Kadar Gyula

Nu imi insusesc traducerea articolului din Haromszek, dar nu cred ca este departe de adevar… Ungurele (sefii politici maghiari care platesc ziarele) suferit la ei ca ei nu pus botul la cascaval cat nu fost la putere. Ungurele zis la el ca musai e european daca nu bate campii cu gratii. Ungurele uitat la el ca exista docomente despre povestea Castelului Bran. Ungurele zice ca branenii si zgarcenia lor este tratiotional ungureasca, adusa sub saua calului direct din campiile mongole. Branza, barza, bulz – sunt cuvinte stramoșesti maghiare… chiar daca la ei ungure nu stie ce inseamna.

Alte articole:   Propunerea ministrului Educației: Introducerea materiei “Educaţie pentru viaţă”, care va include mai multe module

Ungurele e liber sa bata campii la Haromszek, ca e libertatea exprimarii. Ungurele acum e la putere, ca asa a vrut PSD – Ponta. Ponta vandut la el romanii din Har – Cov. Ca e putini si nu conteaza la vot. Ungurii stie si ei se bucura. Romanii e prosti si e multi, dar ungurele e iar la putere. Ungurele face un semn, iar Ponta canta ca un gugustuk mai ceva ca Ovi si Paula Seling la Eurovision. Ponta e șeful care cânta partitura de csardas  scrisă de UDMR.

P.S.  – Mândri că suntem români, ce banana lui Ponta…

Distribuie dacă îți place!
 1. Cred ca ping-pong-ul asta româno-maghiar se poate face zilnic, chiar de mai multe ori pe zi. Acu o luna, intr-un ziar din Sfantu Gheorghe scriau ca painea facuta in Brasov are E-uri chiar daca s-a dat lege.

  La nivel de istorie face jos de glezne zilnic, care pe care, ba sasii, ba ungurii, ba turcii etc. Cert e ca la Castelul Bran Vlad Tepes nu mai e decat pe tarabe, sub forma de Dracula.

  Eu zic sa lasam istoria cum e, chiar nu putem ca indivizi sa le stim pe toate si sa ne vedem de viitor.

  Reply
 2. Che dreac’ stim ca danutz sebi in hultima period sufera rau de amnezie historica komunistoid-legionar si turbare bipolaroid antimoghior anciesztral.
  Doare tare rau la Marie Sa daco-latin de vitza noua, ca nu strabunicsii lui alogeni konsztruit cetatea lu Dreapulea, sa nu mai vorbim de restu Ardeal

  @Oferte Brasov:
  „Eu zic sa lasam istoria cum e, chiar nu putem ca indivizi sa le stim pe toate si sa ne vedem de viitor.”

  Ok, ai dreptate

  Reply
 3. Nu conteaza etnia ci omul, trecutul nu il mai putem schimba grav este ca daca atat ungurul cat si romanul nu se trezesc viitorul va fi o Po(a)nta.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate