blog-logo

Avem o tristețe de Cameră de Comerț și Industrie la Brașov

Avem o tristețe de Cameră de Comerț și Industrie la Brașov

„Camera de Comerț și Industrie (CCI) a României este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior“ –  este rolul propus al acestui ONG, cel puțin declarativ, pe site-ul oficial, la nivel național.

CCI Brașov este, mai degrabă, o mică afacere pentru unii, care au un interes meschin: să își ia salarii bine garnistite. Și cam atât. O mai pun de o nuntă cu dar (trebuie pătit meniul) în holul Aro Palace, la topul firmelor (cele agreate și care dau darul). Cum să te lauzi pe propriul site că cel mai mare eveniment economic de la Brașov este o amărâtă de petrecere la Aro, pompos denumită premiile de excelență în afaceri? Ăsta este evenimentul economic al  anului??? Păi suntem de râsu-plânsu, oameni buni! Și atunci ne mai mirăm de ce Brașov este doar o piață de consum? Ce investiții notabile s-au făcut în ultimii zece ani la Brașov? Mall-uri, hyper și supermarket-uri?? Jenant…

ONG-ul mai face și un pic de politică, cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani (asta când nu mai vrea să pună mâna pe câte o clădire, cum a fost cazul Bibliotecii Județene „George Barițiu“.

Alte articole:   Stația de asfalt din Bartolomeu se mută lângă FIN-ECO. Poluarea, plimbată dintr-un colț în altul al orașului

Aaaaaa! Se mai întâmplă ceva: ONG-ul CCI Brașov face cursuri de calificare (de mediere, de limba italiana, de asigurari etc., la concurență cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă), pentru salariile de care vorbeam anterior și mai face conferințe de presă cu informații și statistici de acum doi ani.

Practic, CCI Brașov a deraiat cu totul de la menirea sa, cea de a susține interesele comunității de afaceri. Cei care sunt acolo băltesc într-o apă tulbure prin care să nu se vadă nimic din ceea ce fac.

Nu am văzut declarații, memorii înaintate Guvernului asupra deciziilor pe care le iau miticii din birouri și care duc de râpă firmele care au mai rămas în picioare. Să vină cu o analiză asupra impactului creșterii accizei la combustibil, de exemplu, ca este ultima măsură controversată. Să-i cheme pe parlamentarii de Brașov la masă și să le dea în cap cu programul de guvernare, că una au promis în campania electorală și alta fac acum. Să le aducă aminte că banii din campania electorală vin de la agenții economici (a nu se lua în considerare mitele și comisioanele, alea sunt pentru buzunarul propriu, nu pentru partid), nu din moșteniri de la mătuși.

Alte articole:   Locuri de muncă Brașov: bucătar, ajutor de bucătar și pizzar

Nu am văzut CCI Brașov să iasă puternic în față pentru a face lobby pentru autostradă (am văzut bine la Pitești ce înseamnă ca numai cei de la Dacia Renault să facă un pic de scandal și Guvernul imediat a ieșit cu asigurări că se face, sunt bani etc.) La Brașov nu e cazul de așa ceva. Mai bine o punem de o șuetă și pupături la una mică la Aro, ne dăm diplome și toată lumea e fericită că a socializat. Pentru comunitatea aia economică pe care CCI Brașov zice că îi apără interesele autostrada nu este o prioritate.

Reiau și povestea cu aeroportul, pe care fostul șef al CCI Brașov,  Nicolae Țucunel, zicea că-l face aerodrom, în propria campanie electorală. Atunci, Țucunel, la braț cu primarul George Scripcaru, spunea că nu este mare lucru să aduci câteva milioane de euro de la comunitatea de afaceri din Brașov să finanțezi un astfel de obiectiv. După campania electorală, comunitatea de afaceri nu mai este interesată de aeroport??

Păi să fim serioși: cine beneficiază de aeroport, când va fi gata? Brașoveanul de rând? Nu, cei care dețin afaceri în Brașov. Și nu este vorba doar de afacerile din turism și faptul că pot pleca/primi (în) delegații, ci transportul de marfă – cargo. Asta ca să nu mai spun că punerea în funcțiune a aeroportului dezvoltă conex multe alte afaceri în zonă – logistică (depozite), taximetrie, transport, alimentație publică, comerț etc.

Alte articole:   Hidrologii au emis un nou Cod portocaliu de inundații! Este vizat și județul Brașov

O altă durere a CCI Brașov este faptul că, de fapt, ea nu reprezintă mare lucru pentru comunitatea de afaceri din Brașov. Este vorba de aritmetică: câte firme sunt membre al CCI Brașov din total societăți înregistrate??? Mai mult, câte firme cu adevărat puternice sunt membre în CCI Brașov? Iar cu o floare nu se face primăvară, cum e cazul Ina Schaeffler sau grupul de firme Sergiana.

Poate noul președinte al CCI Brașov, Silviu Costea, înțelege că rolul acestui ONG este cu totul altul, nu organizarea de cursuri și alte mărunțișțuri de-astea.

Și ca să punem punct, deocamdată, acestui subiect, iată ce transmitea comunității de afaceri din Brașov în urmă cu câteva zile, prin intermediul presei, mai-marii ONG-ului. (click pe poza de mai jos!). Ce dracu de mesaj vrei sa transmiți oamenilor de afaceri cu informații din 2012? Dacă nu sunt în stare să facă analize economice, să facă predicții, să cheme specialiști de la Direcția de Statistică, mai bine o cheamă pe mama Omida. Aruncă aia câțiva bobi, aruncă niște tâmpenii pe piață, râde toată lumea, după își vede fiecare de treabă…

camera de comert

Distribuie dacă îți place!
 1. Acum este momentul: In 2014 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Afli mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro

  Reply
 2. E veche povestea la CCI si din pacate, cam asa e la toate filialele din tara. Si nici nu ma mir, pentru ca nu-i controleaza nimeni.

  Reply
 3. De acord cu ideile prezentate in articol, dar exprimarea autorului lasa mult de dorit. Formulari de tipul „Ce dracu de mesaj…” ma astept sa le aud doar daca trec pe langa birtul din cartier.

  Reply
 4. Camera de Delapidare in Industrie si Comert Brasov!

  Acest ONG cu aere de Institutie este putred si holcaie de infractori, profitori, oportunisti si chiar ilegalitati. Sunt incapabili sa citeasca statutul si actul contitutiv al Camerei, ce sa mai avem pretentie de la ei sa fie reprezentativi si sa faciliteze mediului de afaceri si societatii brasovene ceva. De la cine?
  Domnule Sebastian Dan, fara suparare dar dumneavoastra ati fost prea “cu perdea”; sa le spunem lucrurilor pe nume, multa lume stie care este realitatea aici :
  – Toti angajatii sunt neamuri, si sunt implicati direct in pomenile fondurilor europene, pornind de la portar si pana la fosta directoare, toti traiesc din fonduri si contizatia societatilor membre. Societati cu interese identice.
  -Fura din fonduri europene singuri si impreuna cu societatii membre ale camerei. Un exemplu este ElectroPrecizia, ce detine mizeria aia de pasaj de la usa Camerei de Comert; niste papagali incapabili de management abonati la finantari facilitate de angajatii camerei.
  – Copii de directori, neveste, neamuri ale sefilor diverselor societati membre sunt sau au fost angajati pe rand la Camera, platiti indirect din contributiile societatilor. Un fel de spaga si stagiatura.
  – Ierarhia este ca intr-o familie a mafiei, se lasa mostenire fiecare post. Fosta directoare Ispas l-a avut subaltern pe actualul director. Impreuna cu Miss Brasov –Roxana Manzatu, ajunsa intre timp secretar de stat la FONDURI EUROPENE, au spaguit ani de zile dosarele pentru fonduri. Cand Ispas a ajuns prea expusa si controversata, si-a lasat “locotenentul” sa preia conducerea “familiei”. Mai departe traditia se continua. Nu fac nimic, isi muta banii in conturile de salarii. Scoala Brasoveana de Afaceri, e fost de fapt scoala brasoveana de furat fonduri.
  – Fiind ONG, toti banii se cheltuie. Cum? Au salarii lunare de mii de euro, fara a produce sau a aduce societatii vreun serviciu real.
  – Scopul si obiectivele Camerei sunt ingropate de mult, iar Camera e mai nou un adevarat centru de cursuri pe fonduri europene, fiind o forma mai usoara de cheltuire a fondurilor europene. Beneficiari ai acestor cursuri sunt tot membrii familiilor angajatilor si apropiati ai lor. Multe cursuri sunt efectuate doar pe hartie, iar atunci cand cineva doreste sa se inscrie la un curs gratuit afla ca nu mai sunt locuri. Se mai tine cate unu asa de ochii lumii, iar restul posibil sunt scriptice.
  – Gala? Un eveniment anual, o parada de rochite, dame de companie bête si fanfaroni la costum ce isi inmaneaza diplome colorate nu va aduce niciodata mediul de afaceri la un nivel reprezentativ si atragator pentru investitori.
  – Angajatii? O parte agramati, inculti si fara competente, iar restul conditionati sa faca munca tuturor. Unii angajati sunt fara calificare si pregatire potrivita, in frunte cu director general de carton, un mucos ce nu vorbeste nicio limba straina in afara de romana, asta fiindca se vorbeste ca materna ii este maghiara. Cum sa poarte ei un dialog cu parteneri straini, cum sa faciliteze intalnirea mediului de afaceri brasovean cu posibili investitori? Sunt abonati la plimbari si delegatii in strainatate. Ispas avea macar aparenta unei doamne trecute prin experienta vietii de gospodina silitoare, ca de management sau business nu se pune problema; dar macar arata ceva prin aroganta ei. Marioneta asta noua nu raspunde nici macar la comenzile propriului papusar, fiind mereu plecat.
  “Incubator de clocit proiecte” asa ar trebui schimbat numele acestei mizerii ce a ajuns Camera de Comert si Industrie Brasov!
  Au fost momente in trecutul CCIBV, in care aceasta era un exemplu national. O imagine frumoasa cu rezultate curate si concrete. Acum, a ajuns Camera de Delapidare in Industrie si Comert Brasov !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate