blog-logo

Casa de Comerţ Balcanică propune o serie de facilităţi, care să devină literă de lege, pentru mediul de afaceri

Casa de Comerţ Balcanică propune o serie de facilităţi, care să devină literă de lege, pentru mediul de afaceri

Casa de Comert balcanica (7) Ieri, la Braşov, a avut loc inaugurarea şi lansarea oficială a Casei de Comerţ Balcanice, a Gremiului Levantin, dar şi Tribunalului Arbitral Balcanic, care vor funcţiona de acum pe strada Carpaţilor nr. 14. Casa de Comerţ Balcanică va prelua practic din tradiţiile, cutumele şi obieciurile comerciale ale Gremiului Levantin, cea mai puternică organizaţie negustorească înfiinţată la 1826 de comercianţii braşoveni, (care controla practic 90% din comerţul din Balcani) şi care a fost reînfiinţat după 187 de ani.

Legi care vin în sprijinul dezvoltării economiei

„Casa de Comerţ Balcanică se poziţionează pe piaţa românească şi balcanică ca un element de legătură între agenţii economici, ca un liant pentru interesele producătorilor români şi pentru ceilalţi producători români din ţările balcanice. Interesele noastre sunt de a crea un cadru propice de dezvoltare durabilă a acestor mecanisme economice, să creăm propuneri de lege ferenda (legi care urmează să fie elaborate – n.r.) pe care să le înaintăm Guvernului şi Parlamentului European pentru alinierea la practicile internaţionale şi a acestor politici economice ale României. În condiţiile în care tot mai multe firme întră în insolvenţă şi tot mai mulţi români sunt nevoiţi să ia calea Occidentului, este dreptul nostru statuat de legislaţia în vigoare să invocăm prevederile legilor «Jus Valahicum» (drepturile valahilor) şi anume acelea de a rezolva acele facilităţi fiscale în concordanţă cu normele europene, încât să creăm o «oază» de binefacere pentru societăţile româneşti”, a explicat Liviu Pandele, preşedinte la nivel internaţional al Casei de Comerţ Balcanice şi a Gremiului Levantin.

Alte articole:   O nouă creșă se va construi în municipiul Făgăraș

„Analizând realităţile economice din România şi ţinând cont de prefacerile fenomenului de globalizare şi afaceri transfrotaliere, Casa de Comerţ Balcanică susţine promovarea unei economii moderne, libere şi corecte, eforturile noastre îndreptându-se spre conexiunile estului cu vestul şi crearea premiselor viitoarelor State Unite ale Europei”, a completat preşedintele Regiunii Economice Braşov a Casei de Comerţ Balcanice, Lucian Blaga. Casa de Comerţ Balcanică dispune şi de un centru de consiliere specializat în domeniul proprietăţii industriale, obţinerea titlurilor de protecţie pentru mărci, design industrial, precum şi menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie.

Cu ocazia înfiinţării Casei de Comerţ Balcanice au fost prezentate şi o serie de măsuri juridice şi economice, care ar urma să devină literă de lege în următoarea perioadă, fiindu-le înaintate autorităţilor locale şi reprezentanţilor spectrului politic, care au participat la acest eveniment.

Cum pot fi sprijiniţi producătorii autohtoni

Printre acestea se numără o serie de facilităţi, stabilite în concordanţă cu normativele europene, pentru susţinerea comercianţilor şi producătorilor autohtoni, cum ar fi reducerea TVA la 5% pentru legumele şi fructele produse în România, dar şi stabilirea prin lege a faptului că cel puţin 50% din produsele de pe rafturile marilor magazine să fie autohtone, pentru a-i putea sprijini pe producătorii interni. „Practicarea acestui TVA de 24% a dus la o concurenţă neloială şi din această cauză foarte mulţi producători renunţă la agricultură, astfel că suprafeţele cultivate scad de la un an la altul. Cred că ar fi mai mulţi plătitori de TVA, dacă s-ar reduce cuantumul acestei taxe, iar această măsură ar trebui impusă cât mai repede. Totodată, ar trebui să crească şi subvenţia acordată fermierilor de stat, ţinând cont că la noi este în jurul sumei de 100 de euro, iar în alte state europene depăşeşte 200 de euro, iar aceştia îşi pot achiziţiona motorină la jumătate de preţ pentru utilajele agricole”, a subliniat Ioan Benea, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Cultivatorilor de Cartofi.

Alte articole:   Ciucă, mesaj de Ziua Internaţională a Vârstnicilor: Vrem să găsim acele soluţii prin care să readucem echilibrul necesar în sistemul de pensii

Printre facilităţile fiscale se numără şi unele care au ca scop sprijinirea tinerilor prin scutirea de la plata obligaţiilor datorate statului pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani care lucrează pe timpul vacanţei de vară, dar şi pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 23 de ani care se angajează în timpul facultăţii, cu scopul încurajării de către stat a urmării unor cursuri profund academice. „Pilonul principal al comunităţii este susţinerea mediului de afaceri. Statul nu creează locuri de muncă, ci premise pentru mediul de afaceri ca să le creeze. Avem nevoie de investiţii în infrastructură, că altfel, nici noi, nici alţii, nu o să vină să investească în România. Trebuie să facem tot ceea ce trebuie, pentru ca economia judeţului să funcţioneze, iar Braşovul să redevină al II-lea judeţ din punct de vedere economic al ţării. Nu trebuie să uităm un lucru, că munca este cea care va da roade ţării”, a precizat Dragoş David, directorul Agenţiei Metropolitane Braşov şi candidat pentru un post de europarlamentar din partea Regiunii Centru.

Alte articole:   AFM a publicat proiectul de ordin pentru înlocuirea becurilor. Ce condiții trebuie îndeplinite

Nu în ultimul rând, prin intermediul Tribunalului de Arbitraj de la Braşov agenţii economici îşi vor putea rezolva litigiile mult mai repede şi fără cheltuieli prea mari, hotărârile arbitrate având efectele unei hotărâri judecătoreşti şi urmând să fie executate silit ca orice hotărâre a instanţelor de judecată.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.