S-a dezlegat enigma repetatelor majorări ale preţului apei: Uniunea Europeană este devină!

S-a dezlegat enigma repetatelor majorări ale preţului apei: Uniunea Europeană este devină!

apometre apaVârstnicii braşoveni au cerut socoteală Companiei Apa pentru preţul piperat pe care trebuie să îl plătească braşovenii la apă şi canalizare.

În ultimii ani, aceste tarife s-au tot majorat, astfel că , în prezent, un metru cub de apă, cu tot cu canalizare, este taxat cu 6,93 de lei.

Explicaţia venită din partea unuia dintre reprezentanţii Companiei Apa, prezent la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, organizată de Prefectura Braşov, unde s-a dezbătut acest subiect, a fost una cât se poate de simplă: „tarifele sunt prevăzute în documentele de finanţare şi sunt luate în calcul o serie de criterii”, respectiv, cu alte cuvinte, Uniunea Europeană obligă Compania Apa să majoreze acest preţ, ţinând cont că are în derulare câteva proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canal.

„La un euro plătit pentru creditul cu finanţare europeană atragem alţi 8 – 9 euro”, a încercat să îi convingă pe vârstnici specialistul în relaţii publice al Companiei Apa, trimis special la Prefectură să dezlege „enigma” preţului la apă.

Despre scumpirile din 2014 nu se zice nimic oficial!

Reprezentantul Companiei Apa a precizat însă că nu poate comunica care va fi majorarea de preţ pe 2014, fără a preciza când se va face public şi acest nou „secret”. Totodată, reprezentantul regiei a ţinut să sublinieze faptul că ideea că „apa vine de la Dumnezeu” este complet greşită şi preţul la apă este stabilit în funcţie de mai multe cheltuieli, pornind de la faptul că şi societatea braşoveană trebuie să plătească la Apele Române o taxă, la care se adaugă costul tratării apei pentru a deveni potabilă, care implică un consum considerabil de energie electrică, dar mai ales costurile pentru epurarea apelor uzate, astfel încât apa de la canal să nu ajungă poluată înapoi în natură. Deşi preţul este piperat, reprezentanţii Companiei Apa au vrut să sublinieze faptul că se poate şi mai rău, ţinând că operatorul braşovean este pe locul 14 din cei 44 de furnizori din ţară, în ceea ce priveşte tarifele.

Apă scump, consum mai mic

Faţă de anul 2000, când un metru cub de apă rece costa 0,37 de lei, până în 2013, tariful a crescut de unsprezece ori, iar pentru canalizare, preţul a urcat de 57 de ori, de la 0,05 lei. Majorarea preţului la apă se reflectă însă şi în consumul braşovenilor. Astfel, acum, conform cifrelor prezentat de Compania Apa, consumul mediu al  braşovenilor este de 100 de litri pe zi, de persoană, respectiv 3 metri cubi pe lună, faţă de 7 – 8 metri cubi pe lună de persoană, cât ar fi în mod normal.

Ion Popescu, şeful Direcţiei de Statistică Braşov a ţinut să sublinieze faptul că din anul 2000, preţurile pentru bunurile de larg consum, au crescut de numai 4,38 de ori şi totodată, în alte ţări europene preţul apei s-a majorat în ultimii ani doar de maximum 3 ori. „Putem spune că faţă de anul 2000, consumul de apă s-a înjumătăţit, iar în conformitate cu statisticile, în judeţul Braşov se consumă acum mai multă apă în localităţile din afara municipiului reşedinţă de judeţ. Astfel, în municipiul Braşov consumul de apă lunar este de 3,78 metri cubi lunar, iar în judeţ este de 4,42 metri cubi”, a explicat Ion Popescu.

De ce la alţii se poate contorizare individuală şi la noi nu

O altă problemă spinoasă ridicată de membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice a rămas cea a neîncheierii de către furnizor de contracte individuale pentru consumul la apă în blocuri, care implică apoi riscul ca un întreg imobil să sufere de pe urma rău-platnicilor. Sorin Susanu, şeful Comisariatului regional pentru Protecţia Consumatorului Braşov, a ţinut să sublinieze faptul că tot mai mulţi braşoveni sunt nemulţumiţi de serviciile Companiei, de la începutul lui 2013 şi până în prezent fiind depuse 30 de reclamaţii care vizau atât modul de facturare, cât şi refuzul Companiei de a separa consumul în cadrul condominiilor sau sistarea apei, din cauza debitelor asociaţiei de proprietari.

„Vom aplica sancţiuni Companiei Apa dacă vom mai avea situaţii în care se va tăia apa la un întreg imobil, cu toate că acolo locuiesc persoane care sunt cu facturile la zi. Nu mi se pare normal aplicare unei astfel de măsuri abuzive doar pe considerentul că Apa are contract cu asociaţia. Totodată, sancţiuni drastice vom aplica şi dacă vom mai avea situaţii cum au fost pe Fundătura Hărmanului, unde locatarii erau puşi să plătească pentru canalizare, deşi nu aveau” , a subliniat Susanu.

Apometre controalte de la distanţă în oraşele civilizate

Totodată, acesta a precizat că problema contorizării individuale în blocuri se poate rezolva, iar în unele oraşe din Banat, din zona Moldovei, dar şi în Capitală, consumatorii de apă sunt taxaţi la consumul real, ca şi în cazul gazului sau al curentului, fiind implementate sisteme moderne de contorizare.

„În Botoaşni, dar şi în Capitală, în zona Tineretului, s-a făcut contorizare individuală pe orizontală, pe scară, fără cheltuieli din partea locatarilor sau a furnizorului de apă, ţinând cont că au fost accesate finanţări europene. Într-un oraş din zona Banatului s-au montat în apartamente contoare de apă care conţin un modul, astfel că pot fi citite de la distanţă, iar în cazul în care un consumator înregistrează restanţe la plată îi este oprită apa tot de la distanţă. În astfel de cazuri s-a rezolvat problema debranşării doar a datornicilor, astfel ca să nu se mai ajungă la abuzuri”, a precizat şeful Comisariatului Regional de Protecţia Consumatorului. Reprezentanţii Companiei Apa au precizat că vor lua în calcul astfel de soluţii de contorizare pe viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene.

Loading...
 1. 2014 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca si celelalte in state membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: http://www.fondurieuropenenerambursabile.ro

  Reply
 2. Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: invetiengleza ro

  Reply
 3. Acum este momentul: In 2014 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Afli mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro

  Reply
 4. Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: invetiengleza ro

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap