blog-logo

Primarii, cu jalba în proțap la București pentru salvarea Judecătoriei Rupea

Primarii, cu jalba în proțap la București pentru salvarea Judecătoriei Rupea

primari2Primarii din zona Rupea, însoțiți de deputatul PNL Mihai Donțu, s-au dus luni la București pentru a salva Judecătoria Rupea de la desființare.

Este vorba despre primarul orașului Rupea, Flavius Dumitrescu (PDL), primarul din Hoghiz, Ion Șerban (PSD) și primarul din Cața, Ghoerghe Vocilă (PNL), precum și avocatul Gheorghe Blidea, unul dintre cei mai cunoscuți din Rupea.

„A fost o dezbatere publică a Comsiei Juridice din Camera Deputaților cu privire la proiectul de lege a închiderii a 30 de judecătorii din țară. Au fost invitați primari din țară și reprezentanți ai judecătoriilor vizate pentru desființare. La inițiativa mea, am chemat trei primari de culori politice diferite. L-am chemat și pe cel de la Racoș, dar acesta a avut probleme i nu a putut fi prezent. Am prezentat mape complete pentru fiecare membru al comisiei și o hartă pe care am afișat-o, explicațiile noastre au fost bine primite de membrii comisiei, iar comisia a rămas în pronunțare“, a delcarat pentru newsbv.ro deputatul PNL Mihai Donțu. La discuții au paricipat membrii Consiliuli Superior al Magistraturii un secretar de stat de la Ministerul Justiției.

Alte articole:   Lista medicilor de familie din județul Brașov unde se pot face teste rapide COVID-19

primari3Tot luni, plenul Camerei Deputaților a decis amânarea cu încă o lună a termenului până la care va fi adoptat acest proiect de lege, deoarece în 27 martie se ajungea la o aprobare tacită.  După ce va trece de Camera Deputaților, proiectul de lege  va ajunge în dezbaterea Senatului, care este camera decizională.

Ministerul Justiției a pus Judecătoria Rupea pe lista neagră a instituțiilor care trebuie desființate, pe motiv că judecătorii nu ar avea încărcare. Donțu a făcut mai multe declarații politice și l-a interpelat pe ministrul Justiției pe această  temă, aducând argumente foarte clare împotriva unei astfel de decizii.

Judecătoria Rupea deserveşte ca şi competenţă teritorială aproximativ o treime din suprafaţa judeţului Braşov . Are arondate 12 comune plus oraşul Rupea unde îşi are sediul, deservind în  total un număr de 39 de localităţi. Această zonă, compusă din cele 39 de localităţi situate în nord-estul judeţului, este una dintre cele mai sărace zone ale judeţului, în ciuda resurselor naturale şi culturale de care dispune.  Potrivit datelor statistice, numărul de locutori care populează această zonă este de aproximativ37.500 de locuitori pentru o suprafaţă de 1.200 kilometri pătrați.

Alte articole:   Poveste de viață... Iulian Năstase, prizonier de război, un țăran român cu școală

primariDistanțele care separă locuitorii acestei zone faţă de cele mai apropiate judecătorii în comparaţie cu Judecătoria Rupea sunt foarte mari, în medie cu peste 70-80 km, luând ca şi referinţă Judecătoria Făgăraş sau Judecătoria Braşov.

În această ordine de idei, o eventuală desfiinţare a Judecătoriei Rupea ar conduce în primul rând la îngrădirea indirectă  a locuitorilor acestei zone la actul de justiţie. Distanţele foarte mari coroborate cu gradul de sărăcie al locuitorilor zonei, precum şi lipsa mijloacelor de transport regulat (curse auto sau tren) vor fi un impediment major  pentru locuitorii acestei zone defavorizate să aibă acces la actul de justiţie, în situaţia în care orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime“, se arată în textul interpelării lui Donțu.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate