blog-logo

publicitate

Cum se stabilesc și cum se plătesc pensiile internaționale

Cum se stabilesc și cum se plătesc pensiile internaționale

Mady BrescanCasa Judeţeană de Pensii (CJP) Brașov are în evidenţa 2.729 de pensii internaţionale (comunitare) în plată, dintre care 1.926 plătite în străinătate şi 803 plătite în România.

Pe parcursul anului 2013 au fost înregistrate, la nivelul instituţiei, 1.663 de cereri privind acordarea pensiilor internaţionale din care 845 de cereri de confirmare a stagiului de cotizare realizat în România (formularul E205).

„O persoană care a lucrat în România şi în altă ţară din Uniunea Europeană va putea solicita acordarea drepturilor de pensie, în cazul îndeplinirii condiţiilor privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare prevăzute în legislaţia din domeniul asigurărilor sociale din aceste două state. Pentru stabilirea drepturilor de pensie, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă“, a declarat pentru newsbv.ro Mady Brescan, director executiv al CJP Brașov.

Cererile pentru obţinerea pensiilor internaţionale se depun la instituţia de la locul de reşedinţă. Astfel, dacă solicitantul locuieşte pe teritoriul unui stat membru, cererea se depune la instituţia din statul respectiv. Dacă acesta are domiciliul stabil în Brasov, va depune cererea la Casa Judeţeană de Pensii Brasov.

Alte articole:   FOTO Cozi la colegiile din Brașov pentru înscrierea la examenele pentru verificarea cunoștințelor de limbă modernă

Actele necesare pentru depunerea dosarului:

 • –        cerere tip;
 • –        copie dupa pasaport valabil;
 • –        copie dupa statele de plata sau alte documente din care rezulta ca s-au platit asigurarile sociale;
 • –        copie dupa documentul din care sa rezulte numarul de asigurare;
Distribuie dacă îți place!
 1. Locuiesc in italia provincia Catania Mirabella Imbaccari am depus cererea pentru pensie internationala in loc de domiciliu de15 luni pana acum nici un raspuns am fost sa ma interesez la Casa de pensii Brasov raspunsul afost caci a trimis confirmarea in italia in luna aprilie2015 nici pana acum raspuns nu am ce sa fac cui sa ma adresez

  Reply
 2. Locuiesc in italia provincia Catania Mirabella Imbaccari am depus cererea pentru pensie internationala in loc de domiciliu de15 luni pana acum nici un raspuns am fost sa ma interesez la Casa de pensii Brasov raspunsul afost caci a trimis confirmarea in italia in luna aprilie2015 nici pana acum raspuns nu am ce sa fac cui sa ma adresezdoresc daca cineva de la casa de pensii Brasov cunoaste cazul caci ar fi solutionat multumesc anticipat sau un raspuns pe masur ce trebuie sa fac

  Reply
 3. In Italia care e varsta de pensionare la femei eu am 62 si 9 luni

  Reply
 4. Daca o pensionara din Rp Moldova are cetatenia romana,domiciliul in Brasov,primeste pensia ce i se cuvine ? Ce drepturi are in aceasta situatie ?B

  Reply
 5. Eu nu mai agasesc cuvinte, nu mai stiu cum sa formulez intrebari, nu stiu cui sa ma adresez, sint atit de indignata si suparata pe aceasta institutie …care se numeste …CASA DE PENSII COMUNITARE BRASOV….incit nu pot sa formulez ……decadenta si coruptia….existenta momentan in Romania.
  Si spun asta …. din surse reale……persoane care au lucrat la aceasta institutie,sint acum in pensie si stiu precis modul de lucru si de rezolvare a dosarelor.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.