Ce spune tradiţia de Mucenici: dacă plouă azi, plouă şi de Paşte!

Ce spune tradiţia de Mucenici: dacă plouă azi, plouă şi de Paşte!

40 mucenici sevastiaAstăzi, 9 martie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte cei 40 de Mucenici care au fost ucişi în Sevastia.

Cu acest prilej, toţi cei care nu au nume de sfinţi îşi serbează onomastica. Iată ce alte obiceiuri şi credinţe legate de această zi există în ţara noastră.

În această zi, aflată “la hotarul” dintre Babe şi Moşi (zilele Babelor sunt între 1 şi 9 martie, iar cele ale Moşilor, între 10 şi 17 martie), se fac ritualuri de alungare a gerului. Mai exact, se loveşte pământul cu o bâtă, ca să iasă căldura din el şi să intre gerul.

  • muceniciSe spune că, dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşte.
  • În anumite zone ale ţării, se adună toate plugurile din sat pentru a fi sfinţite de un sobor de preoţi, după care plugarii trag prima brazdă pe ogorul propriu.
  • În credinţa populară, în această zi se deschid mormintele şi porţile Raiului. În cinstea celor 40 de Mucenici, femeile fac colaci. În Moldova, aceştia sunt copţi din aluat de cozonac, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă şi au forma cifrei 8, ce reprezintă silueta umană stilizată sau echilibrul cosmic. În Muntenia, mucenicii, tot în forma cifrei 8, mucenici2sunt mai mici şi se fierb în apă cu zahăr, nucă şi scorţişoară – simbolul lacului în care au fost aruncaţi Sfinţii Muncenici.
  • Tot tradiţia spune că azi bărbaţii trebuie să bea 44 de pahare de vin sau de rachiu. De ce 44? Pentru că, dacă în tradiţia creştină sfinţii martiri au fost 40, în cea geto-dacă se spune că ar fi fost 44…
Alte articole:   26 mai 2020 În județul Brașov 697 de persoane au coronavirus. În total numărul îmbolnăvirilor este de 18.429
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.